ASSA ABLOY: REDUNDANS I PRODUKTION EN BRA KONKURRENSFÖRDEL - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De höga amerikanska tullarna mot Kina är ytterligare ett tecken på en mer oförutsägbar värld och därför skapar Assa Abloy större redundans i sin produktion.
Det säger vd Nico Delvaux till Nyhetsbyrån Direkt efter onsdagens rapport för det första kvartalet.
"Vi har över de senaste åren sett en värld som är mer oförutsägbar. Det är ett komplement till vår strategi att producera lokalt och att ha en redundans på plats och producera på mer än en plats är en bra konkurrensfördel i den mån det är möjligt. Det är något vi siktar på men det är också ett svar på extrema tullnivåer", säger han.
I första hand rör det sig om att göra mer där bolaget redan har närvaro.
"Vi har befintlig produktion i flera marknader och i första hand handlar det om att göra mer på existerande platser. I Nordamerika har vi Kanada, Mexiko och USA, tre marknader där vi kan producera saker. I Asien har vi närvaro i Filippinerna, Vietnam, Kina och Malaysia och kontraktstillverkning med partners i andra länder Sydostasien. Sen har vi Indien som en intressant nyare plats, då det kommer göras bedömningar från fall till fall beroende på vilken produkt och behov", säger han.
Assa Abloy, med drygt 50 procent av sin försäljning i Nordamerika, har pekats ut som en potentiell förlorare på den amerikanska tullstrategin.
Under förmiddagens telefonkonferens sade Nico Delvaux att bolaget har täckt de "normala" tullarna genom prisökningar medan Kina pekades ut som ett undantag.
"Med tullar på 145 procent kan du diskutera om det är tullar eller nästan ett embargo", sade han, och fortsatte:
"Om tullarna stannar på dagens nivåer kommer vi behöva höja priserna omkring 10 procent i USA för att fullt ut kompensera och behålla marginalerna i USA", sade han men pekade också på kommentarer från Donald Trump som i dagarna öppnat för att sänka tullarna mot Kina.
Har ni sett några följdeffekter på andra marknader av den här generella osäkerheten?
"Det råder väl konsensus om att all den här osäkerheten kommer ha effekter på marknadsförhållanden i allmänhet och global BNP-tillväxt. Människor läser det här och det leder till lägre konsumentförtroende, men än så länge har vi inte sett det ha en negativ påverkan på vår försäljning", säger han och fortsätter:
"Tullarnas effekter har inte setts än av den amerikanska konsumenten. Men när de börjar gälla kommer alla som går och handlar på Walmart eller Home Depot se betydande prisökningar på saker de använder dagligen, men det är inte fallet än", säger han.
Under kvartalet uppgick den förvärvade tillväxten till netto fem procent och förvärvsstrategin påverkas enligt Assa-chefen inte nämnvärt av osäkerheten som tullpolitiken medfört.
"Vi fortsätter med vår strategi att köpa mindre företag och vi gör det på lång sikt där det är strategiskt rätt till rätt pris och rätt synergier. Som exempel kanske vi väntar lite om det var ett amerikanskt företag som har 100 procent av sina inköp i Kina, men det skulle vara ett extremfall, generellt anser vi att det i USA och resten av världen finns en bra marknad vi fortsätter att investera i", sade han.
Har säljarna påverkats av osäkerheten?
"Det kanske är några säljare som vill vänta men det är några som vill köra på, vi har de senaste åren haft covid, sen hyperinflation, komponentbrist och nu är det tullar. I morgon är det något annat, så det går lite i båda riktningar men generellt ger det inget större utslag vi ser fortsatt en god dynamik som vi såg för ett halvår eller ett år sedan", säger han.