Redaktionen
7 May, 2024
Coeli Global namnbyte

Fonden som byggt sin framgång på att investera i champions har nu bytt namn

Uppdaterad:
7 May, 2024

Coeli Global AB har sedan tidigare bytt namn till Brock Milton Capital AB. Den 3:e maj ändrades också namnet på bolagets fonder från Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select till BMC Global Select samt BMC Global Small Cap Select.

BMC Global Select (tidigare Coeli Global Select) är en global aktiefond som fokuserar på att hitta världens finaste bolag, eller champions som man kallar dessa. Sedan fonden startade i slutet av november 2014 har den avkastat 273 % (till och med 2024-04-29) efter avgifter. Det är 60 procentenheter bättre än fondens jämförelseindex* och en genomsnittlig årsavkastning på 15 % efter avgifter. 

Henrik Milton
Henrik Milton
Fondförvaltare

Det finns en anledning till att majoriteten av de mest framgångsrika investerarna blivit det genom att fokusera på kvalitetsbolag, inte förhoppningsbolag.

Vi har pratat med fondens förvaltare Andreas Brock och Henrik Milton om namnändringen och hemligheten bakom den framgångsrika förvaltningsstrategin. 

Vad är bakgrunden till namnbytet från Coeli Global till Brock Milton Capital?

Coeli Global som numera heter Brock Milton Capital har skapat en fantastisk avkastning i fonden Coeli Global Select sedan starten i slutet av 2014. Bolaget har nu nått ett förvaltat kapital på cirka 17 miljarder kr vilket ger en stabil grund för tillväxt under eget varumärke, samtidigt som Coeli fortsätter som aktiva delägare. Namnbytet på bolaget och våra två fonder är ett led i att bredda vår retail-distributionen både i Sverige och internationellt.

Andreas Brock och jag valde det här företagsnamnet, som är baserat på våra efternamn, då det signalerar ett starkt åtagande från vår sida samt får existerande kunder ska känna igen sig i fonderna och vår aktiva förvaltning, som följer en tydlig investeringsfilosofi. 

coeli BM capital

Innebär namnbytet några förändringar för de som är andelsägare i era fonder idag?

Nej allt är egentligen precis som tidigare. Investeringsfilosofin är den samma som när vi startade 2014, det är samma förvaltare, samma investeringsteam, fonderna behåller sin historik, samma ISIN-kod, riskprofil etcetera. Fonderna får nya namn men allt annat är som vanligt.

I er förvaltning så söker ni bolag som ni kallar för Champions, vad är det för typ av bolag?

En Champion är ett bolag av väldigt hög kvalitet. Bolag du gärna äger under lång tid och som utgör en bra bas i portföljen. Nedan ser du några av de viktigaste kriterierna för den här typen av bolag. 

  • Etta eller tvåa i sin sektor/bransch
  • Stabil och hög vinsttillväxt
  • Låg skuldsättning
  • Pricing Power

Låt oss titta närmare på dessa kriterier och hur bolagen utmärker sig. 

Brock Milton Capital

Etta eller tvåa i sin sektor/bransch
Bolag som har tagit sig till den positionen har gjort mycket rätt i många år. Affärsmodellerna är beprövade och har höga inträdesbarriärer tack vare exempelvis patent, kända varumärken och stordriftsfördelar. Affärsmodell, ledning samt ägare har också prövats i olika typer av marknadsklimat och ekonomiska cykler. Att fokusera på bolag som redan ”bevisat” sig under många år gör att du sållar bort många av de svaga bolagen från start vilket ökar dina chanser att skapa bra avkastning på lång sikt. Vissa kanske tycker att den här typen av bolag redan har gjort sin resa och att det inte finns så mycket mer att hämta. Man ska dock inte underskatta kraften i de mest framgångsrika bolagen och hur de lyckas överträffa sig själva och leverera år efter år. 

Henrik Milton
Henrik Milton
Fondförvaltare

Vi tittar mycket på avkastning på eget kapital, bolagens skuldsättning, omsättning- samt vinsttillväxt. Det kan låta enkelt, men växer inte bolaget sina vinster går aktiekursen troligtvis inte upp på lång sikt. En annan viktig del är att sätta nyckeltalen i relation till värderingen. Det kan vara lite klurigt, men också det som gör skillnad. 

Stabil och hög vinsttillväxt
BMC Global Select har ett tydligt avkastningsmål om en genomsnittlig avkastning på 15 % per år, efter avgifter, över en konjunkturcykel. Ett ambitiöst mål och för att nå detta måste man ställa höga krav på sina innehav och framför allt den vinsttillväxt de levererar. På lång sikt finns det ett väldigt starkt samband mellan aktiekursens utveckling och bolagets vinsttillväxt. På kort sikt kan i princip vad som helst hända med aktiekursen och dess beteende kan vara helt bortkopplat från verkligheten. Aktier kan stiga kraftigt av olika orsaker men om inte bolagets vinsttillväxt hänger med så kommer värderingen också sticka i väg och förr eller senare, gärna i tuffa tider, inser marknaden det och handlar ner aktien kraftigt. För förvaltarna är den stabila och höga vinsttillväxten (gärna 15 % i snitt för hela portföljen) därför väldigt viktig. 

Låg skuldsättning
I tider av kriser har bolag med låg skuldsättning (gärna nettokassa) en stor fördel eftersom de själva väljer vad de ska göra med sitt kapital. Ett bolag med hög skuldsättning, som sitter i knät på banken eller andra kreditgivare, har inte alls samma flexibilitet. Flexibiliteten gör att bolaget kan agera och flytta fram sina positioner genom att exempelvis förvärva bolag till attraktiva värderingar. En annan intressant möjlighet för välkapitaliserade kvalitetsbolag är att de kan köpa tillbaka sina egna aktier. Låt säga att ett bolag köper tillbaka 10 % av sina aktier. Allt annat lika har bolaget helt plötsligt ökat sin vinst med 10 % eftersom samma vinst nu fördelas på 10 % färre aktier. 

milton brock capital

En annan aspekt är att dagen höga räntor gör att högt skuldsatta bolag fått betydligt högre kostnader för att finansiera sina skulder. För vissa bolag blir det ett stort problem, som påverkar verksamheten negativt. Låg skuldsättning är viktigt oavsett var i konjunkturen ekonomin befinner sig, men förvaltarna poängterar att det blir extra tydligt hur viktigt det faktiskt är när vi befinner oss i ett tuffare ekonomiskt klimat. 

Andreas Brock
Andreas Brock
Fondförvaltare

På lång sikt är bolagskulturen väldigt viktig för vad bolaget faktiskt levererar. Denna går inte att screena fram, utan du måste träffa och prata med bolagen. Inte bara en gång, utan kontinuerligt för att verkligen förstå kulturen. För oss innebär det över 300 företagsinteraktioner varje år.

Pricing power
I tider av hög inflation har uttrycket pricing power fått mycket uppmärksamhet. Vad det handlar om är att bolag för över de ökade kostnaderna på kunden genom exempelvis prishöjningar av sina produkter. För bolag generellt, innebär det en risk eftersom kunden då kan byta till en billigare konkurrent. Det är dock så att är du etta eller tvåa i din sektor/bransch så har du väldigt lojala kunder på grund av att du erbjuder fantastiska produkter, eller att bolaget faktiskt ”låst” in kunderna med sina produkter. Dessa kunder är inte känsliga för prishöjningar på samma sätt eftersom alternativen är mycket sämre. 

coeli global

En annan aspekt av pricing power är vad ett starkt kassaflöde gör för att hålla konkurrenterna bakom sig. Champions har väldigt fina kassaflöden, en ekonomisk moat (vallgrav), som de använder för att vidareutveckla bolaget. Det kan handla om forskning och utveckling för att ta fram nya innovativa produkter eller enorma summor på marknadsföring för att alltid vara top of mind hos konsumenten. För att en konkurrent skall komma i kapp, gå förbi och inta positionen som nummer ett så krävs det i princip ett ännu starkare kassaflöde. 

Att fokusera på champions har varit ett framgångsrecept sedan BMC Global Select startade i slutet av 2014 och något Andreas och Henrik kommer att fortsätta med. Varför ska man ens överväga att ändra en vinnande strategi? 

Följ Brock Milton Capital i deras arbete

Besök bolagets hemsida www.bmcapital.se och anmäl dig till deras nyhetsbrev. 

* MSCI AC World NTR $ i SEK

Denna information är avsedd som marknadsföring. Prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på bmcapital.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgänglig under Legal information på bmcapital.se. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.