Fondförvaltaren; missa inte småbolagsrevanschen
Småbolagen toppade i december 2021 och har sedan dess fallit med mer än 30%.
”Så här i efterhand kan vi konstatera att vi befann oss i en bubbla pådrivet av en tro om att räntorna skulle vara låga för alltid. Detta drev på riskvilja, likviditet i marknaden och det kom bolag till börsen som kanske egentligen inte riktigt har där att göra”, säger Petter Löfqvist.
Petter Löfqvist är förvaltare för Humle småbolagsfond och har över 20 års erfarenhet av framgångsrik förvaltning inom småbolagssektorn.
”2022 vändes allt upp och ner när inflationen började öka, marknadsräntor började röra sig uppåt och centralbanker runt om i världen successivt och aggressivt började höja sina styrräntor. Svenska aktier som tillgång och specifikt svenska småbolag fick det svårt i denna typ av miljö. Avkastningskrav ökade, värderingsmultiplar kom ned samtidigt som vi under 2023 har behövt förhålla oss till en svagare konjunktur och rädsla för en kommande recession”, förklarar Löfqvist.
Vidare förklarar han att vi sedan slutet av oktober i år har sett en scenförändring sedan marknaden förstått att amerikansk inflation har kommit ned ordentligt och den amerikanska centralbanken FED har slutat höja styrräntan i denna räntecykel. Detta har tryckt ned marknadsräntor vilket påverkar aptiten för aktier. Småbolagen har sedan denna vändning sett en stark återhämtning.
Det vi kan se, menar Löfqvist, är att:
- Vinster och aktiekursutveckling hänger över tid ihop. Småbolag växer snabbare över tid
- Den underavkastning vi sett sedan december 2021 är historisk jämfört med stora bolag
Riktigt svag utveckling för småbolagen
Förväntansbilden för de mindre bolagen har anpassats till en eventuellt kommande recession på ett sätt som vi inte ser bland de större bolagen
Småbolagen har tagit smällen på vinstförväntningarna
Värderingsmultiplar på nordiska småbolag på historiskt låga nivåer
”Värderingen av små bolag jämfört med stora bolag är på historiskt låga nivåer. Vi har inte sett
denna rabatt egentligen sedan finanskrisen 2008”, avslutar Petter Löfqvist.