Redaktionen
29 Nov, 2023
humle

Fondförvaltaren; missa inte småbolagsrevanschen

Uppdaterad:
30 Nov, 2023

Småbolagen toppade i december 2021 och har sedan dess fallit med mer än 30%.

”Så här i efterhand kan vi konstatera att vi befann oss i en bubbla pådrivet av en tro om att räntorna skulle vara låga för alltid. Detta drev på riskvilja, likviditet i marknaden och det kom bolag till börsen som kanske egentligen inte riktigt har där att göra”, säger Petter Löfqvist.

Petter Löfqvist är förvaltare för Humle småbolagsfond och har över 20 års erfarenhet av framgångsrik förvaltning inom småbolagssektorn.

”2022 vändes allt upp och ner när inflationen började öka, marknadsräntor började röra sig uppåt och centralbanker runt om i världen successivt och aggressivt började höja sina styrräntor. Svenska aktier som tillgång och specifikt svenska småbolag fick det svårt i denna typ av miljö. Avkastningskrav ökade, värderingsmultiplar kom ned samtidigt som vi under 2023 har behövt förhålla oss till en svagare konjunktur och rädsla för en kommande recession”, förklarar Löfqvist.

Vidare förklarar han att vi sedan slutet av oktober i år har sett en scenförändring sedan marknaden förstått att amerikansk inflation har kommit ned ordentligt och den amerikanska centralbanken FED har slutat höja styrräntan i denna räntecykel. Detta har tryckt ned marknadsräntor vilket påverkar aptiten för aktier. Småbolagen har sedan denna vändning sett en stark återhämtning. 

Humle småbolag

Det vi kan se, menar Löfqvist, är att:

  • Vinster och aktiekursutveckling hänger över tid ihop. Småbolag växer snabbare över tid
  • Den underavkastning vi sett sedan december 2021 är historisk jämfört med stora bolag
     

Riktigt svag utveckling för småbolagen

Fondförvaltare humle
Historisk isärspreadning mellan stora och små bolag

Förväntansbilden för de mindre bolagen har anpassats till en eventuellt kommande recession på ett sätt som vi inte ser bland de större bolagen

Småbolagen har tagit smällen på vinstförväntningarna

humle fondförvaltare
Vinster anpassats till svagare konjunktur och skuldsättning i de mindre bolagen jämfört med de stora bolagen

Värderingsmultiplar på nordiska småbolag på historiskt låga nivåer

småbolag humle
Fondförvaltare humle
Källa på samtliga grafer: FactSet och Nordea

”Värderingen av små bolag jämfört med stora bolag är på historiskt låga nivåer. Vi har inte sett
denna rabatt egentligen sedan finanskrisen 2008”, avslutar Petter Löfqvist.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.