Laddar TradingView Widget
Laddar annons
9 Jul, 2025

ÖRESUND: LAGT UTMANINGAR BAKOM OSS, RAPPORTEN "EN REVANSCH" - VD

Uppdaterad:
9 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Öresunds substansvärde steg 10 procentenheter mer än jämförelseindexet under det andra kvartalet.

"Det känns lite som en revansch för oss", säger investmentbolagets vd Nicklas Paulson till Nyhetsbyrån Direkt, som vidare lyfter på locket till styrelsestriden i portföljbolaget Stenhus Fastigheter samt spår en fin framtid för ett av Öresunds minsta innehav.

Totalt ökade Öresunds substansvärde med 12,7 procent till 5.349 miljoner kronor under kvartalet till motsvarande 118 kronor per aktie. Jämförelseindexet Six Return adderade under samma tidsrymd 2,5 procent.

Öresund har genom åren fått utstå en del kritik för en svag aktieutveckling till en premievärdering. Hittills i år är dock aktien upp över 15 procent jämfört med breda Stockholmsbörsens breda index som är nära oförändrat under samma period.

"Vi har genom åren haft en del utmaningar i några bolag som vi antingen har gjort oss av med, lyckats vända eller så har de minskat i värde, och det här har vi nu lagt bakom oss. Sedan när det gäller de bolag som vi är långsiktiga ägare i har de verkligen lyft på sistone. Vi har arbetat mycket med exempelvis Scandi Standard där det för tre år sedan tillsattes en ny ledning, och delvis ny styrelse, som verkligen har lyckats skruva om bolaget där aktien under den här tiden gått från 30 till 100 kronor. Nu tuffar det på väldigt bra", säger Nicklas Paulson.

Angående Scandi Standard gjorde Öresunds styrelseordförande Mats Qviberg ett utspel i Dagens industri i början på juni där han antydde att den portugisiska storägaren Grupo Lusiaves "hintat om att göra ett gemensamt uppköp". Grupo Lusiaves har sedan inträdet i ägarlistan 2022 kontinuerligt ökat sitt innehav till över 20 procent av kycklingföretaget.

"Det jag kan säga om det här är vi inte har fört några diskussioner om att göra ett gemensamt utköp från Öresunds sida", fortsätter Nicklas Paulson.

Vidare nämner vd:n även Bilia, Ovzon och Bahnhof i kategorin bolag som haft en stark utveckling i år.

Enligt honom beror ökningen för Bilia och Bahnhof på att det är ganska inhemska bolag som klarat sig väl i tullturbulensen iscensatt av den amerikanska administrationen som präglat marknaden hittills under året.

"Vi har få stora exportberoende bolag, och de har haft det betydligt tuffare", säger Nicklas Paulson.

När det gäller Bilia ser Öresund fortsatt en stor potential i bilåterförsäljaren.

"Bilia har förvisso gått något starkare än index, men nu börjar vi se att nyregistreringarna av personalbilar i Sverige börjat ta fart igen enligt Mobility Swedens junistatistik så vi hoppas att de räntesänkningar som har gjorts gör att privatmarknaden tar fart igen då den har varit tuff."

Satelitbolaget Ovzon var annars Öresunds största bidragsgivare till det ökade substansvärdet då aktien stigit över 180 procent sedan årsskiftet efter att bolaget bland annat fått två stora order från Försvarets Materielverk, FMV.

Angående Ovzon är bedömningen från Öresund-chefen, som även sitter med i satellitbolagets styrelse, att det finns mer att hämta.

"De här beställningarna från FMV var på inhyrda satelliter och det betyder att vi fortfarande har kapacitet att sälja på vår egen satellit Ovzon 3, då den inte är slutsåld. Där finns det kapacitet kvar och den har en livslängd på 18 år."

Ett nytt innehav för Öresund under det andra kvartalet var skogsbolaget SCA där investmentbolaget förvärvat 500.000 aktier för 61 miljoner kronor.

"Det är ett bra bolag där värderingen har varit attraktiv. Sedan händer det en del i sektorn när Stora Enso har sagt att man eventuellt ska dela upp skogsdelen", säger Nicklas Paulson.

Vd:n lyfter även fram att Öresund nu är största ägare i det kurshavererade medicinteknikbolaget Q-linea, verksamt inom diagnostik av sepsis (blodförgiftning), med drygt 24 procent av rösterna och kapitalet efter en nyemission och köp av teckningsoptioner.

"Vi har förvärvat mer och har numera styrelserepresentation och har fått in en ny ordförande i form av Johan Bygge som även är ordförande för Scandi Standard. Q-linea har nu fått ett antal nya kontrakt i Europa och USA under första halvåret så vi hoppas att det här kan få lite fart nu", säger vd:n.

När förväntar du dig att Q-linea blir lönsamt?

"Bolaget säger själva att målet är att de ska bli `breakeven´ någon gång under 2027."

Öresunds femte största innehav är fastighetsbolaget Stenhus. Där blossade det under det andra kvartalet upp en maktstrid inför öppen ridå efter att Öresunds styrelserepresentation på egen begäran utträtt ur Stenhus Fastigheters styrelse. Detta med anledning av en avvikande uppfattning avseende fastighetsbolagets framtida strategi. Senare föreslog Öresund att Bolagsverket skulle utse en särskild granskare av Stenhus, något som senare drogs tillbaka. Efter årsstämman i mitten på maj har Öresund numera två styrelseplatser, varav Nicklas Paulson den ena.

"Nu är det åter fokus på Sverige med de fyra områdena lager och logistik, sällanköpsvaror, offentliga lokaler samt kontor", säger Nicklas Paulson.

Var det detta tvisten gällde?

"Det diskuterades potentiella förvärv inom områden som inte var inom den strategiska geografin."

Alltså utanför Sverige?

"Ja."

Hur ser annars strategin ut framåt för era innehav inom Öresund?

"Fokus för oss är lönsamma och kassaflödespositiva bolag, det är jätteviktigt. I Ovzon har det varit många nyemissioner historiskt, men i och med de här ordrarna finns det förutsättningar att bli lönsamt och då är det bara Q-linea kvar bland de noterade bolagen som inte är lönsamt. Planen är att arbeta aktivt vidare med de här innehaven", säger Nicklas Paulson.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.