RÄNTOR/VALUTOR: BLANDADE PMI-SIGNALER EFTER USA-TULLBESKED
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger i ett ljusare riskklimat i förmiddagens handel på onsdagen, euron handlas samtidigt lägre mot dollarn än på tisdagseftermiddagen
Marknadssentimentet globalt har förbättrats tydligt efter att president Trump på tisdagen tonade ner sin hårda retorik mot såväl Kina som Fedchefen Jerome Powell.
Ljusningen inleddes efter uppgifter om att finansminister Scott Bessent vid en privat tillställning signalerat att handelskriget med Kina är ohållbart och kommer att trappas ner.
ING Economics beskriver det som att "Bessent kastade en livlina till det bräckliga USA-sentimentet med sina försonliga kommentarer om handelskriget mellan USA och Kina".
Trump följde upp detta med att säga att han kommer att vara "mycket trevlig" mot Kina i eventuella handelssamtal, och att tullarna kan sänkas markant om ett avtal kan uppnås.
Trump sade också att han inte har några planer på att sparka Fedchefen Jerome Powell.
"Jag skulle vilja se att han blir lite mer aktiv i termer av hans idé om att sänka räntorna… men nej, jag har ingen avsikt att sparka honom", sade han på tisdagskvällen.
Trumps besked lugnade marknaderna efter den tilltagande turbulensen på måndagen; dollarn återhämtade sig, långa USA-räntorna sjönk och USA-börserna tog tillbaka det mesta av måndagens ras.
Wall Street Journal noterar, med hänvisning till personer med insyn, att finansminister Bessent var en av flera som uttryckte oro till presidenten för marknadseffekterna av hans kommentarer om Fedchefen, vilket ytterligare stärker intrycket av att det är han som för närvarande har bäst tillgång till presidentens öra.
"Detta visar att det finns vissa skyddsräcken runt denna president. Detta känns som (finansminister Scott) Bessents avtryck… Bessent inser att marknadernas integritet måste bibehållas", sade Dec Mullarkey vd vid SLC Management, till Financial Times.
Så här långt syns dock inga klara indikationer på att handelsförhandlingar mellan USA och Kina skulle vara nära förestående, och frågan är också hur Trumps nyväckta tålamod kan klara ett beslut om oförändrad ränta från Fed om två veckor. Terminsmarknaden prisar för närvarande in endast knappt 7 procents sannolikhet för att Fed kommer att sänka räntan den 7 maj.
Onsdagens datafokus riktas främst mot preliminära PMI-data för april, som ger en lägesbild av näringslivets initiala reaktion efter de amerikanska tullbeskeden i början av månaden.
Japan inledde med relativt goda nyheter, sammanvägda PMI steg till 51,1, från 48,9 i mars, främst drivet av att tjänste-PMI steg från 50,0 till 52,2. Industri-PMI steg mer blygsamt, från 48,4 till 48,5, vilket ändå antyder att USA:s tullbesked i början av april hittills inte har påverkat det japanska industrisentimentet nämnvärt.
S&P Global noterade dock att orderingången till industrin sjönk i den snabbaste takten på ett år, främst beroende på svagare extern efterfrågan.
I Indien steg PMI för såväl industrin som tjänstesektorn i april. Enligt Pranjul Bhandari, chefekonom för Indien vid HSBC, steg nya exportorder "kraftigt", sannolikt med stöd av beskedet om en 90-dagarspaus för höjningen av USA-tullarna.
Industri-PMI för euroområdet steg oväntat till 48,7 i april, från 48,6 i mars, över väntade 47,5. Tjänste-PMI sjönk däremot från 51,1 till 49,7, under väntade 50,5.
Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, noterade att industrisektorn tycks hålla ställningarna bättre än väntat.
"I stället för att falla utför en klippa ökade faktiskt produktionen för andra månaden i rad, och mer robust än i mars" sade han.
I Storbritannien sjönk industri-PMI preliminärt till 44,0 i april, från 44,9 i mars, i linje med prognos. Tjänste-PMI sjönk samtidigt från 52,5 till 48,9, väl under väntade 51,3.
Chris Williamson, chefekonom vid S&P Global Market Intelligence, beskriver utfallet som en besvikelse, och att det speglar effekterna av motvindar såväl på hemmaplan som utomlands.
"Kollapsen i förtroendet och fallet för produktionen under april reser varningsflaggor om de ekonomiska utsikterna på kort sikt och ökar trycket på Bank of England att sänka räntan igen vid mötet i maj", sade han.
Svenska räntor stiger 1-3 punkter på onsdagsförmiddagen, kronan handlas cirka 1 öre svagare mot euron jämfört med på tisdagseftermiddagen.
Eftermiddagens USA-datakalender bjuder också på preliminära PMI-data för april, klockan 15.45, som väntas visa nedgångar för såväl industrin som tjänstesektorn. Klockan 16.00 redovisas försäljningstakten för nya bostäder i mars, som väntas ha ökat marginellt jämfört med i februari.
Ett flertal Fedledamöter står också på talarlistan i eftermiddag, intresset riktas kanske främst mot vad Fedguvernören Christopher Waller kan tänka säga klockan 15.35.
Klockan 20.00 publiceras också Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book.
onsdag 10.40 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:5808 (9:5205) EUR/USD 1:1400 (1:1461)
EUR/SEK 10:9227 (10:9131) USD/JPY 141:78 (140:86)
Ty obl 2 1,72 (1,68) Ty obl 10 2,48 (2,46)
US obl 2 3,82 (3,79) US obl 10 4,35 (4,38)
Sv obl 2 1,79 (1,76) Sv obl 10 2,33 (2,32)