RÄNTOR/VALUTOR: DÄMPADE MARKNADSRÖRELSER, FED-BESKED I FOKUS
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna rör sig endast marginellt jämfört med den svensk stängning på tisdagen, samtidigt som dollarn försvagas mot euron. De asiatiska börserna visar en blandad utveckling, medan Bank of Japan håller styrräntan oförändrad.
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin har enligt uppgifter enats om att Ryssland preliminärt ska begränsa sina attacker mot energi- och infrastrukturmål i Ukraina under 30 dagar. Däremot avvisade Putin USA:s krav på en bredare vapenvila. Parterna kom dock överens om att omedelbart inleda förhandlingar om en vapenvila till havs i Svarta havet samt om en "fullständig vapenvila och permanent fred", enligt ett uttalande från Vita huset.
Senare under dagen väntas Federal Reserve lämna sitt räntebesked, där styrräntan förväntas ligga kvar på 4,25–4,50 procent. De prognoser som presenteras kan ge en indikation på centralbankens syn på den framtida ränteutvecklingen. Fed-chefen Jerome Powell har nyligen betonat att centralbanken inte har någon brådska att genomföra nya räntejusteringar:
"När vi analyserar inkommande data fokuserar vi på att skilja signalen från bruset för att bedöma de ekonomiska utsikterna. Vi behöver inte ha bråttom och är väl positionerade för att invänta större klarhet", sade Powell.
Den amerikanska ekonomin präglas av en ökad recessionsrisk, samtidigt som inflationen förblir hög och osäkerheten kring handelstullar ökar.
"Även om de ekonomiska riskerna växer, ligger inflationen fortfarande över målet. Den stora frågan de kommande månaderna blir hur Fed ska hantera detta dilemma", skriver Commerzbank.
I sin senaste prognos från december förutspådde Fed-ledamöternas medianprognos två räntesänkningar under året. Många bedömare tror att denna prognos kommer att kvarstå, men Powell kan komma att nyansera bilden vid den efterföljande pressträffen.
Enligt Wall Street Journals Fed-reporter Nick Timiraos väntas styrräntan lämnas oförändrad, men centralbankens strategi kan komma att justeras. De nya prognoserna kan innebära att den tidigare "vänta och se"-strategin får en mindre framträdande roll.
Dollarn handlas något svagare mot euron och yenen, medan de amerikanska räntorna rör sig sidledes. Tioårsräntan sjunker med 1 punkt till 4,30 procent jämfört med den svenska börsstängningen på tisdagen.
De asiatiska börserna uppvisar blandade rörelser, med nedgångar på de kinesiska marknaderna. Dock bidrog optimismen kring flera kinesiska stimulanspaket till att dämpa förlusterna. Tokyobörsen fortsatte uppåt efter BOJ:s räntebesked.
Osäkerheten kring president Donald Trumps handelspolitik, särskilt vad gäller tullar, har ökat oron för en lågkonjunktur. Handlare söker därför klarhet från Federal Reserves policybeslut senare på onsdagen.
Bank of Japan höll styrräntan oförändrad på 0,50 procent, i linje med förväntningarna.
BOJ konstaterar att den japanska ekonomin visar tecken på en måttlig återhämtning, även om vissa sektorer fortfarande är svaga. Tillväxten drivs främst av ökade företagsvinster och stigande investeringar, medan export och industriproduktion varit stabila och bostadsinvesteringarna fortsatt dämpade.
"Japans ekonomi förväntas växa i en takt som överstiger sin potentiella tillväxttakt", skriver BOJ och tillägger att den underliggande KPI-inflationen väntas öka gradvis. De pekar på faktorer som arbetskraftsbrist, förbättrade produktionsgap och stigande inflationsförväntningar.
Centralbanken förutspår att inflationen under andra halvåret 2025 kommer att ligga i linje med inflationsmålet.
Trots den optimistiska prognosen varnar BOJ för betydande osäkerheter i den globala ekonomin, med hänvisning till handelspolitik, råvarupriser och valutakursfluktuationer. Framöver kommer centralbanken noggrant att bevaka de finansiella marknaderna och inkommande ekonomiska data innan några förändringar i penningpolitiken övervägs.
I en marknadskommentar skriver Capital Economics att det finns en rimlig chans att BOJ höjer styrräntan vid mötet i maj, eftersom inflationen ligger över målet. Dessutom har årets löneförhandlingar resulterat i högre löneökningar än väntat, vilket stärker argumentet för en räntehöjning.
Samtidigt kan Trumps nya tullar, som träder i kraft nästa månad, få centralbanken att inta en mer avvaktande hållning.
Den japanska yenen tappar marginellt mot dollarn och handlas strax över 149:70-nivån. De japanska räntorna stiger med 1-2 punkter, med tvååringen till 0,84 procent och tioåringen till 1,52 procent.
På onsdagens europeiska datakalender står KPI från euroområdet, som publiceras klockan 11.00.
onsdag kl 06.55 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:0627 (10:0797) EUR/USD 1:0932 (1:0901)
EUR/SEK 10:9993 (10:9904) USD/JPY 149:73 (149:65)
Jp obl 2 0,84 (0,82) Jp obl 10 1,52 (1,51)
Ty obl 2 2,18 (2,19) Ty obl 10 2,81 (2,83)
US obl 2 4,06 (4,06) US obl 10 4,30 (4,31)