Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
11 Apr, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNG USA-RÄNTOR HÖGRE, DOLLARINDEX UNDER 100

Uppdaterad:
11 Apr, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Långa USA-räntor steg efter svensk stängning på torsdagen, men har sjunkit tillbaka något från de högsta nivåerna i fredagens asiatiska handel. Dollarindex har samtidigt försvagats strax under 100 och närmar sig den svagaste nivån på tre år. Guldpriset har samtidigt stärkts till en ny rekordnivå, över 3.200 dollar/uns.

Oro för ekonomin och avtagande förtroende för amerikanska tillgångar uppges ligga bakom rörelserna.

Investerare oroar sig över effekterna av Donald Trumps tullpolitik, trots den paus på 90 dagar som han aviserade i onsdags kväll. Hans beslut att höja tullarna på kinesisk import till 145 procent har trappat upp tullkriget med Kina och spätt på oron än mer.

"De upprepade förändringarna i president Trumps tullhållning har underminerat investerarnas förtroende för den amerikanska regeringen och ekonomin", sade Carol Kong, en strateg på Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.

"Försäljningarna av amerikanska aktier, obligationer och dollar tyder på att marknadsaktörer omfördelar sina portföljer från tillgångar i amerikanska dollar", tillade hon.

En faktor som bidrar till att tynga dollarn är att kärn-KPI i USA bara ökade med 2,8 procent i mars, enligt statistik på torsdagseftermiddagen. Väntat var en mindre nedgång till 3,0 procent, från februaris 3,1 procent. Mars-utfallet far det lägsta sedan i mars 2021 och ökade förväntningarna på att Federal Reserve ska vara duvaktigt.

Chicagos Fed-chef Austan Goolsbee sade på torsdagen att höga nivåer av osäkerhet i samband med aggressiva handelstullar talar för en avvaktande inställning till penningpolitiken.

"Jag tror inte att man någonsin ska ta bort något från bordet - det är höjningar, sänkningar, att hålla samma - men under de omständigheter som vi befinner oss i nu, där det finns många stora frågetecken, är det mer som att vi behöver vänta och se hur dessa saker blir lösta", sade Austan Goolsbee, enligt Reuters.

Kollegan i Boston, Susan Collins, sade att Federal Reserve fortfarande kan komma att sänka sina styrräntor senare i år, men tulldriven inflation skulle kunna försena ytterligare sänkningar.

"Förnyat pristryck kan försena ytterligare normalisering av politiken, eftersom det behövs förtroende för att tullarna inte destabiliserar inflationsförväntningarna", sade Collins enligt ett förskrivet tal vid Georgetown University i Washington.

Trump anklagade vidare Mexiko på sociala medier för att ha brutit mot ett vattenfördrag med Texas från 1944 och hotade med tullar och kanske även sanktioner.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan oförändrad på 3,82 procent och tioåringen 13 punkter högre på 4,44 procent, räknat från svensk stängning i går. I den asiatiska handeln var tioårsräntan tillfälligt uppe på 4,475 procent.

I eftermiddag publiceras USA-data över PPI för mars och preliminärt Michiganindex för april.

PPI väntas ha ökat med 0,2 procent från månaden före och kärn-PPI med 0,3 procent. Michiganindex spås ha sjunkit till 54,5 i mars, från 57,0 i februari.

Asiatiska börser pekar mestadels nedåt på fredagen, i Japan är den ned drygt 4 procent, samtidigt som japanska räntor sjunker och yenen stärks mot dollarn.

I Australien avstod RBA-chefen Michele Bullock från att erbjuda någon guidning om en tidig räntesänkning och sade att det är alltför tidigt att avgöra hur banan kommer att se ut för styrräntorna.

När hon talade vid kvinnliga vd:ars årsmiddag i Melbourne på torsdagen sade hon att RBA fortsätter att följa rörelserna på både inhemska och utländska marknader. Hon noterade också att riskerna nu inte är av samma magnitud som vid finanskrisen 2008.

På valutamarknaden handlas nu dollarn kring 143:2 mot yenen, ner från 144:9 i går eftermiddag, medan euron har stärkts till 1:135 mot dollarn (1:113).

Kronan är 13 öre starkare mot dollarn och 7 öre svagare mot euron.

På det europeiska makroschemat hittar vi definitiv KPI från Tyskland och Spanien och från Storbritannien BNP och industriproduktion för februari.

Här hemma riktas blickarna mot det definitiva inflationsutfallet för mars.

SCB:s preliminära beräkning visade att KPIF (KPI med fast ränta) sjönk med 0,5 procent i mars jämfört med föregående månad, och steg 2,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infronts prognosenkät var en nedgång med 0,2 procent jämfört med månaden före och en ökning med 2,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 3,0 procent i mars, jämfört med 3,0 procent i februari. Infront-enkäten pekade mot 3,2 procent.



             fredag kl 6.00 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:7403 (9:8709) EUR/USD 1:1347 (1:1134)
EUR/SEK 11:0544 (10:9844) USD/JPY 143:21 (144:91)
Jp obl 2 0,63 (0,68) Jp obl 10 1,35 (1,38)
Ty obl 2 1,79 (1,82) Ty obl 10 2,58 (2,58)
US obl 2 3,82 (3,82) US obl 10 4,44 (4,31)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.