Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
14 Apr, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: MER AVVAKTANDE RÄNTEHANDEL, SVAGARE DOLLAR

Uppdaterad:
14 Apr, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar en blandad utveckling på måndagen, euron stärks lite och börserna är upp efter en viss förnyad optimism om tullättnader.

USA har gjort ett tillfälligt undantag för elektronik från de ömsesidiga tullarna, vilket för Kinas del innebär en sänkning från 145 till 20 procent. Det kan bland annat vara en lättnad för företag som Apple, som stiger i förhandeln.

Dessa produkter ska senare få särskilda tullnivåer, och det gäller även halvledare, utifrån säkerhetsskäl.

Den exakta nivån kan ta lite tid att ta fram. Donald Trump indikerade på söndagen att ett besked om dessa tullar kommer i veckan, men öppnade samtidigt redan nu för undantag.

"Vi kommer att diskutera det, men vi kommer också att tala med företag. Du måste visa en viss flexibilitet, ingen bör vara så stelbent", sade han enligt Bloomberg News.

Kinas handelsdepartement såg det som ett litet steg mot att USA rättar till sitt felaktiga beteende, men vill att de tar bort dem helt och löser meningsskiljaktigheter via dialog.

Dollarn återhämtar sig något under förmiddagen men är netto fortsatt ned, med dollarindex på 99,47.

USA-tioåringen har sjunkit några punkter till 4,47 procent under måndagen, men jämfört med början på förra veckan handlas den ändå nära 60 punkter högre. Spreaden mellan två- och tioåringen har ökat med drygt 30 punkter, avkastningskurvan har brantat.

Det har funnits ett uppåttryck i långa änden där amerikanska statspappers status som "safe haven" och riskfri tillgång börjat ifrågasättas. Bakomliggande finns oro för stigande underskott i spåren av nya planerade skattesänkningar, men också högre inflation med de höjda tullarna.

Till detta kan ligga ändrad positionering från hedgefonder och även spekulationer om att vissa centralbanker dragit ned sina innehav i valutareserverna.

I korta änden har räntorna hållits ned av förväntningar om att Fed kommer att se den svaga konjunkturen som skäl att sänka räntan.

"USA omförhandlar sitt förhållande till sina handelspartner och tar tillbaka kontrollen över sina gränser – de främsta drivkrafterna bakom brexit. Det gick inte särskilt bra för Storbritannien. Kapitalet flydde, vilket ledde till ett kraftigt fall för pundet. I den gamla världen skulle USA ha varit skyddat från sådana effekter, men det kan man inte längre ta för givet", sade Simon White på Bloomberg Economics, i en kommentar.

Marknaden ser för närvarande cirka tre räntesänkningar från Fed i år. Fed-chefen Jerome Powell, som tidigare indikerat en vilja att se igenom en tillfällig inflationsuppgång, talar igen på onsdag.

I fredags sade Fed-chefen i New York, John Williams att höjda tullar kommer att spä på inflationen till mellan 3,5 och 4 procent i år. Tillväxten väntas sjunka till under 1 procent och arbetslösheten stiga till mellan 4,5 och 5 procent.

Susan Collins, Fed-chef i Boston, framhöll att Fed är redo att använda sina resurser för att stabilisera finansmarknaderna om förhållandena skulle bli oroliga. Sänkt ränta skulle inte vara det främsta verktyget för att svara på en försämring i marknadsfunktionen, betonade hon.

I eftermiddag kommer New York Feds mätning av hushållens inflationsförväntningar, motsvarande från University of Michigan i fredags visade fortsatt högre förväntningar på såväl kort som lång sikt.

Inflationsförväntningarna hos aktörerna på den svenska penningmarknaden steg 0,2 procentenheter på två års sikt, men var oförändrade på 2,3 procent på fem års sikt, det vill säga fortsatt över Riksbankens KPIF-mål på 2 procent.

Ränteförväntningarna har dragits ned, till 1,9 procent om ett år från tidigare 2,3 procent.

Svenska räntor stiger i korta änden medan kronan stärkts mot både dollarn och euron.

Euron var under förmiddagen tillfälligt över 1:14-nivån mot dollarn. Fokus i veckan ligger på ECB-mötet på torsdag.

Deutsche Bank tror, liksom de flesta bedömare, att ECB sänker räntan med 25 punkter till 2,25 procent.

Även med USA:s tullpaus talar argumenten nu tydligt för en sänkning. Tillväxtsmällen från ömsesidiga tullar, osäkerhet och finansiella förhållanden är sannolikt större än vad ECB hade förväntat sig.

"ECB:s antagande att tullarna skulle driva upp inflationen har också utmanats. En starkare euro, lägre oljepriser och ökad risk för diversifiering i handeln har förskjutit inflationsriskerna nedåt", skriver de.

Hur marknaden tolkar ECB vid mötet kommer att bero på guidningen, med synen på balanserna i inflationsriskerna, i vilken mån de ser räntan som fortsatt restriktiv och om det blir en "öppen" räntebana framöver, vilket skulle öppna för en paus i juni. Christine Lagarde väntas dock undvika ordet paus.

"Detta är en komplex och dynamisk handelschock – till exempel stiger eurokursen snabbt – och ECB måste vara flexibel. Vi anser att riskerna för disinflation underskattas och vi håller fast vid vår bedömning om en slutlig styrränta på 1,5 procent", skriver Deutsche Bank.



              måndag 10.10 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:6874 (9:8010) EUR/USD 1:1386 (1:1377)
EUR/SEK 11:0310 (11:1582) USD/JPY 143:05 (142:95)
Ty obl 2 1,78 (1,74) Ty obl 10 2,34 (2,53)
US obl 2 3,94 (3,96) US obl 10 4,47 (4,57)
Sv obl 2 1,83 (1,75) Sv obl 10 2,34 (2,32)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.