Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
24 Apr, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR SVAGT NED, TYSK MOTSTÅNDSKRAFT

Uppdaterad:
24 Apr, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker på torsdagen, med tyska räntor 1-3 punkter ned under dagen. Dollarn har åter tappat lite efter att dollarindex på onsdagen letat sig upp nära 100-nivån. Börserna står på minus.

Två tongivande nyheter i veckan har varit att Donald Trump och finansminister Scott Bessent indikerat kommande lättnader i tullarna mot Kina, och att Trump dämpat kritiken mot Fed-chefen.

Kyle Rodda, analytiker på Capital.com, ser det som en viktig signal om den tydliga känsligheten hos Trump-administrationen för finansmarknaderna.

Trots den klumpiga politiken och det oberäkneliga beteendet är Trump medveten om den enorma skada ett finansiellt sammanbrott skulle innebära för USA:s makt och ekonomiska tillväxt.

"Det eliminerar inte risken för en smärtsam inbromsning i tillväxten och fallande aktiekurser. Men det minskar avsevärt sannolikheten för en katastrofal 'svansrisk'", skrev han enligt Bloomberg News.

Det förefaller inte ske några reella handelssamtal mellan USA och Kina för närvarande, där båda parter tycks invänta den andres initiativ/eftergifter.

Någon form av förhandlingar sker dock med Indien och Japan, men EU har fortsatt inte fått några konkreta svar på vad USA:s kravlista är. Att EU-kommissionen på onsdagen bötfällde Apple och Meta lär inte förbättra stämningsläget.

Om handelskriget mellan USA och EU kan begränsas eller tillåts eskalera har betydande inverkan på läget i Europa, med fokus på sentimentsindikatorer.

Tyska data visade motståndskraft. IFO-index steg till 86,9 i april, från 86,7 föregående månad, över väntade 85,2. Nulägesindex förbättrades till 86,4 från 85,7, medan det framåtblickande indexet sjönk något till 87,4 från 87,7.

IFO-chefen Clemens Fuest noterade att osäkerheten bland företagen har ökat och att ekonomin förbereder sig för turbulens. Indexet för tillverkningssektorn föll igen efter den starka uppgången föregående månad, medan företagsklimatet inom tjänstesektorn förbättrades.

På onsdagen visade tyska inköpschefsindex en liten nedgång för industrin, till 48,0 från 48,3, medan tjänste-PMI sjönk till 48,8 från 50,9.

För hela euroområdet steg däremot industri-PMI svagt till 48,7, medan tjänste-PMI sjönk till 49,7.

En rad ECB-ledamöter talade på onsdagskvällen. ECB-chefen Christine Lagarde sade att USA-tullar kan vara mer inflationsdämpande än drivande för Europa, även om det krävs mer tid för att utvärdera situationen.

"Vi befinner oss i en hypotetisk värld, vi är i en övergångsperiod där vi inte vet exakt vad som kommer att bli resultatet av de diskussioner som pågår just nu, och vi måste också vara försiktiga", sade hon.

Rådsledamöterna Francois Villery de Galhau och Madis Müller signalerade att räntorna troligen kan sänkas ytterligare, medan Klaas Knot argumenterade för att en neutral hållning är rätt för närvarande. På onsdagen ville Joachim Nagel inte ge någon indikation om agerandet vid nästa möte, den 5 juni.

Euron har stärkts mot dollarn sedan "befrielsedagen" i början av april, men schweizerfrancen har stärkts än mer, med cirka 7 procent.

Nomura spår, enligt Reuters, att centralbanken SNB kommer att återgå till minusränta och sänka till -0,25 procent i september på grund av den starka francen, fler sänkningar i euroområdet och de ekonomiska effekterna från USA-tullarna.

Svenska räntor handlas lite lägre i längre löptider, medan kronan tappat 3-4 öre mot dollarn och euron.

På fredagen talar vice riksbankschef Anna Breman om aktuell penningpolitik. Marknaden prisar in nästan två räntesänkningar från Riksbanken i år, medan Riksbankens egen räntebana planat ut på 2,25 procent hela prognosperioden, det vill säga ingen hint om nästa steg i penningpolitiken.

USA-räntorna vände upp efter svensk stängning på onsdagen, men har sjunkit tillbaka lite under torsdagen.

Sett till hela veckan är tvååringen upp 4 punkter till 3,84 procent medan tioåringen stigit ungefär lika mycket till 4,37 procent.

Torsdagens USA-datakalender inkluderar order varaktiga varor mars samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och försäljning befintliga bostäder mars, klockan 16.00.



              torsdag 10.20 (onsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:6406 (9:6098) EUR/USD 1:1384 (1:1367)
EUR/SEK 10:9770 (10:9228) USD/JPY 142:51 (142:44)
Ty obl 2 1,73 (1,77) Ty obl 10 2,49 (2,51)
US obl 2 3,84 (3,83) US obl 10 4,37 (4,31)
Sv obl 2 1,82 (1,82) Sv obl 10 2,33 (2,36)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.