RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ RÄNTERÖRELSER, KRONAN TAPPAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små rörelser i fredagens förmiddagshandel samtidigt som euron har försvagats marginellt mot dollarn.
Kronan handlas 5 öre svagare mot euron och 6 öre svagare mot dollarn, än vid svensk stängning i går.
Vice Riksbankschef Anna Breman ska hålla ett tal om aktuell penningpolitik klockan 12.00.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, noterar i ett kundbrev att duvaktiga kommentarer från Fed-ledamöter och en nedtrappning av handelsspänningarna mellan USA och Kina i går möjliggjorde en ytterligare återhämtning för globala aktier. Och i dag, fredag, fick optimismen ytterligare stöd av beskedet från Kina att de överväger att lätta på tullar på viss amerikansk import.
Samtidigt lyfter hon risken med de osäkra inflationsutsikterna i USA.
"Om den ekonomiska avmattningen inte dämpar inflationstrycket kommer den stigande inflationen från tullar att begränsa Feds handlingsutrymme. För närvarande tyder dock marknadsrörelser på att investerare är optimistiska om att Fed kommer att agera förr snarare än senare", skriver hon och tillägger att "nu riktas alla blickar mot inflations- och sysselsättningssiffror för att avgöra vad Fed bör göra och hur mycket de kan lätta på trycket".
Situationen i Europa är annorlunda eftersom fallande energipriser och en billigare dollar gör inflationsutsikterna mycket svagare än i USA, och en dämpad inflation innebär att de europeiska centralbankerna kan fortsätta att sänka räntorna för att stödja sina ekonomier när handelsspänningarna ökar. Ökade europeiska statliga utgifter för säkerhet och infrastruktur kommer sannolikt bara att höja priserna inom begränsade områden och inte generera ett brett pristryck, enligt Ozkardeskaya.
Oxford Economics räknar med att den disinflatoriska påverkan från den nuvarande policymiljön betyder att ECB kommer att sänka styrräntan till 2 procent i juni. Efter det kommer ECB sannolikt att inta ett vänteläge och leta efter ledtrådar i data för vägledning om nästa steg i denna mycket osäkra miljö.
På datafronten visade statistik på morgonen att Insee:s konfidensindikator för den franska tillverkningsindustrin steg till 99 i april, upp från 96 föregående månad.
Analytikerna hade väntat sig ett index på 96, enligt Trading Economics konsensusprognos.
Vidare publicerades brittisk statistik som visade en överraskande uppgång i detaljhandeln i mars. Försäljningen ökade med 0,4 procent i stället för att minska med lika mycket, som analytiker hade spått.
Inledningen på 2025 har hittills varit den bästa för den brittiska detaljhandeln på fyra år, men ett kraftigt fall i hushållens förtroende på grund av Trumps handelskrig är illavarslande för månaderna framåt.
GfK:s index över hushållens förtroende sjönk i april till den lägsta nivån sedan slutet på 2023.
I eftermiddag publiceras USA-data över det definitiva Michigan-indexet för april. Det väntas visa samma utfall som det preliminära, det vill säga en nedgång till 50,8, från 57,0 i mars.
USA-räntorna pekar svagt i den europeiska förmiddagshandeln, med tvåårsräntan 1 punkt ned till 3,81 procent och tioårsräntan 4 punkter lägre på 4,30 procent, jämfört med noteringarna vid svensk stängning i går.
Fed-guvernören Christopher Waller sade på torsdagen att det inte skulle förvåna honom om vi får se fler uppsägningar och ökad arbetslöshet framöver, särskilt om de höga tullarna återinförs.
"Jag skulle förvänta mig fler räntesänkningar, och tidigare, om jag ser en tydlig försämring på arbetsmarknaden", sade han.
Och Beth Hammack, chef för Federal Reserve i Cleveland, sade till CNBC att hon uteslöt en räntesänkning i maj men att centralbanken kan agera redan i juni om det finns tydliga bevis för vilken riktning ekonomin är på väg.
Fed-ledamöterna går nu in i sin tysta period inför FOMC-mötet den 6-7 maj.
Dollarn fick en extra skjuts av uppgifter till Bloomberg News om att Kinas regering överväger att tillfälligt upphäva den 125-procentiga tullen på vissa amerikanska importvaror.
Företrädare för Kinas utrikesdepartement fortsatte på fredagen dock att upprepa budskapet att det inte pågår några förhandlingar mellan USA och Kina om tullar.
fredag 10.20 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:6437 (9:5818) EUR/USD 1:1356 (1:1377)
EUR/SEK 10:9470 (10:9001) USD/JPY 143:25 (142:47)
Ty obl 2 1,71 (1,70) Ty obl 10 2,46 (2,46)
US obl 2 3,81 (3,82) US obl 10 4,30 (4,34)
Sv obl 2 1,81 (1,80) Sv obl 10 2,32 (2,32)