RÄNTOR/VALUTOR: SVENSKA RÄNTOR NED, KRONAN LITE STARKARE
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntor med längre löptider sjönk några punkter på fredagen, svenska räntor slutade runt 5 punkter lägre, medan euron stärktes en bit över 1:09 mot dollarn.
Kronan blev 1 öre starkare till 11:49 mot euron och 4 öre starkare till 10:51 mot dollarn, efter att ha försvagats mot båda på torsdagen.
Reuters konstaterade att ingen kunde ha anat hur denna turbulenta vecka på marknaderna skulle sluta, men att det anmärkningsvärt nog bara behövdes en veckovis amerikansk arbetslöshetsrapport för att "ångra det mesta av skadan" efter att rädslan för en hotande amerikansk recession hade lett till panik bland investerare.
Ytterligare en faktor som gav finansmarknaderna stöd på fredagen var inflationssiffror från Kina, som kom in på +0,5 procent i stället för en väntad uppgång med 0,3 procent. Detta efter handelssiffror i onsdags som visade en oväntad uppgång i importen till Kina. Sammantaget tydde statistiken på minskad risk för att världens nästa största ekonomi håller på att glida in i deflation.
Annan statistik på fredagen visade att Norges inflation utvecklades exakt som analytiker räknat med i juli. KPI-inflationen uppgick till 2,8 procent och SSB:s mått för kärninflationen, KPI-JAE, sjönk till väntade 3,3 procent i juli, från 3,4 procent i juni.
Norges Bank spådde i sin senaste prognos en kärninflation på 3,7 procent i juli.
SEB noterade i en kommentar att den nedåtgående trenden för kärninflationen fortsätter och att den har legat konsekvent under Norge Banks prognoser sedan mitten av förra året, även om avvikelserna vid de flesta tillfällen har varit små.
SEB tror dock att Norges Bank kommer att behålla sin nuvarande guidning vid mötet i augusti för att stödja den norska kronan, trots lägre inflationssiffror.
Här hemma meddelade SCB att hushållens konsumtion minskade 0,6 procent i juni jämfört med månaden före medan produktionen i det svenska näringslivet var oförändrad i juni jämfört med månaden före, även det säsongsrensat.
Jämfört med samma månad föregående år ökade produktionen 1,5 procent.
Industriproduktionen steg 0,9 procent i årstakt i juni och tjänsteproduktionen med 1,7 procent. I byggsektorn minskade produktionen dock 9,0 procent.
Nordea noterade att trenden för privatkonsumtionen är tydligt negativ eftersom den har varit på nedgående sedan i februari.
"Sammantaget är hushållens konsumtion oroväckande svag och den bräckliga konsumtionstrenden är verkligen ett argument för räntesänkningar. Fallande efterfrågan gör det svårare för företag att höja priserna, vilket bidrar till den totala bilden av lågt inflationstryck. En trög tillväxt är också en risk för arbetsmarknaden. Den svaga inhemska ekonomin och för låg inflation understryker att räntesänkningar är på gång", skrev de.
Nordeas prognos är att Riksbankens styrränta ligger på 2,75 procent vid årsskiftet och på 2,50 procent i början av nästa år.
USA-räntorna pekade också nedåt, efter att på torsdagen stigit på lägre än väntade veckosiffror över antalet nya arbetslösa. Den tvååriga räntan var vid svensk stängning 3 punkter ned till 4,03 procent och den tioåriga räntan 5 punkter lägre på 3,94 procent.
Fed-chefen i Kansas City, "höken" Jeffrey Schmid, signalerade i ett tal på torsdagen att han inte är redo att stödja en sänkning av räntorna när inflationen ligger över målet samtidigt som arbetsmarknaden fortfarande är sund trots en viss avkylning.
Fed-kollegan i Boston, Susan Collins, sade att det snart kommer att vara lämpligt för Federal Reserve att sänka räntan om datautfallen ligger i linje med förväntningarna.
En stor majoritet av ekonomer som tillfrågats av Bloomberg News räknar bara med 25 punkters räntesänkning vid Federal Reserves kommande möte i september, vilket går emot uppmaningar från en del stora Wall Street-banker om en "jumbo"-sänkning med 50 punkter.
Dollarn handlades något svagare mot yenen, kring 146:6 jämfört med 147 vid svensk stängning dagen före.