RÄNTOR/VALUTOR: USA-, EURORÄNTOR ÅT OLIKA HÅLL PÅ TULLHOPP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på onsdagen, medan euron handlades lägre mot dollarn jämfört med på tisdagseftermiddagen.
Risksentimentet ljusnade tydligt senare under tisdagen efter signaler om att USA-administrationen kan vara på väg att mjukna angående handelsförhandlingarna med Kina. Ytterligare stöd kom när president Trump tonade ner avgångskraven mot Fedchefen Jerome Powell, efter påtryckningar från finansminister Scott Bessent enligt flera rapporter.
På eftermiddagen rapporterade också Wall Street Journal att Trump-administrationen överväger att kapa importtullarna mot Kina kraftigt i ett försök att dämpa spänningarna gentemot Peking. Trump ska dock inte ha fattat något slutgiltigt beslut, och flera förslag ligger på bordet.
Enligt uppgifter till CNBC senare överväger dock inte USA att ensidigt sänka Kina-tullarna, det skulle vara en del i förhandlingarna – som hittills inte verkar ha startat.
På onsdagen riktades blickarna mot preliminära PMI-data för april för att se näringslivets initiala reaktioner på de höjda USA-tullarna i början av april.
Japan inledde med relativt goda nyheter, sammanvägda PMI steg till 51,1, från 48,9 i mars, främst drivet av att tjänste-PMI steg från 50,0 till 52,2. Industri-PMI steg mer blygsamt, från 48,4 till 48,5, vilket ändå antyder att USA:s tullbesked i början av april hittills inte har påverkat det japanska industrisentimentet nämnvärt.
I Indien steg PMI för såväl industrin som tjänstesektorn i april. Enligt Pranjul Bhandari, chefekonom för Indien vid HSBC, steg nya exportorder "kraftigt", sannolikt med stöd av beskedet om en 90-dagarspaus för höjningen av USA-tullarna.
Industri-PMI för euroområdet steg oväntat till 48,7 i april, från 48,6 i mars, över väntade 47,5. Tjänste-PMI sjönk däremot från 51,1 till 49,7, under väntade 50,5.
Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, noterade att industrisektorn tycks hålla ställningarna bättre än väntat.
"I stället för att falla utför en klippa ökade faktiskt produktionen för andra månaden i rad, och mer robust än i mars" sade han.
Commerzbank noterade också att tillverkningsindustrin i euroområdet så här långt verkar mer motståndskraftigt än väntat.
"Dessutom, USA kan tvingas att fortsätta att importera en stor andel varor från euroområdet på grund av beroendet. Det skulle betyda att USA-tullarna främst skulle skada USA självt och inte euroområdets ekonomi", skrev Commerzbank i ett kundbrev.
De påpekade dock samtidigt att näringslivsentimentet i euroområdet förblir svagt, och att USA:s tullpolitik ännu hotar ekonomin på grund av risken för ytterligare tullar och osäkerhet. ECB:s räntesänkningar förblir dock en ljuspunkt.
I Storbritannien sjönk industri-PMI preliminärt till 44,0 i april, från 44,9 i mars, i linje med prognos. Tjänste-PMI sjönk samtidigt från 52,5 till 48,9, väl under väntade 51,3.
Chris Williamson, chefekonom vid S&P Global Market Intelligence, beskrev utfallet som en besvikelse, och att det speglar effekterna av motvindar såväl på hemmaplan som utomlands.
"Kollapsen i förtroendet och fallet för produktionen under april reser varningsflaggor om de ekonomiska utsikterna på kort sikt och ökar trycket på Bank of England att sänka räntan igen vid mötet i maj", sade han.
Svenska räntor steg 4-6 punkter på onsdagen, tioårsräntan upp 4 punkter, till 2,36 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 5 punkter, till 2,51 procent.
Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 10:92, medan dollarn steg 9 öre, till 9:61.
USA-räntorna fortsatte nedåt i längre löptider på onsdagen, vid svensk stängning noterades tioårsräntan 7 punkter lägre på 4,31 procent jämfört med samma tid på tisdagen.
Preliminära PMI för industrisektorn i USA steg till 50,7 i april, från 50,2 i mars, väl över väntade 49,1. Tjänste-PMI sjönk samtidigt från 54,4 till 51,4, väl under väntade 52,5.