STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tullarna ser ut att bli värre än väntat vilket drar ned tillväxtprognoserna. Det är för tidigt att säga vad det innebär för Riksbankens beslut vid mötet den 7 maj, men Riksbanken är redo att agera, även kraftfullt, vid behov.
Det sade riksbankschef Erik Thedéen till journalister på tisdagen.
Han sade att det är ett oroligt läge på marknaderna, även om "marknadsfunktionaliteten" än så länge verkar fungera. Det är också oroligt för den reala ekonomin, inte minst i USA.
De följer utvecklingen väldigt noga, på finansmarknader och för företag, och har även mycket kontakter internationellt för att förstå.
För svensk del måste de hålla koll på att den finansiella stabiliteten håller, det finns inga tecken på att den inte gör det men de måste ändå vara försiktiga.
"Med så här stora rörelser på finansmarknaderna kan det uppstå störningar, och då måste vi vara på tårna", sade han.
En annan del är utvecklingen i den reala ekonomin. En del banker reviderar ned sina prognoser för amerikansk tillväxt och om det blir verklighet så har det bäring på svensk och europeisk tillväxt.
Det genomförs åtgärder i USA som är dåligt för världsekonomin, och det är dåligt för USA, med potentiellt högre inflation.
"Exakt hur mycket det påverkar Europa och Sverige beror på de indirekta effekterna, om företagen skjuter på sina investeringar, och privatpersoner skjuter på sina husköp och sina bilinköp, då kan det som ringar på vattnet få effekter på svensk ekonomi", sade han.
För Riksbanken innebär det inför nästa möte motverkande krafter, det kan bli en svagare tillväxt som är inflationsdämpande, men tullarna kan också ha en effekt uppåt på inflationen.
"Så exakt hur det där ser ut och vilken bedömning vi gör får vi återkomma till", sade han.
Han är oroad för såväl inflationen som tillväxten, men det som är mest tydligt nu är att tillväxten kommer utvecklas svagare i åtminstone USA, men antagligen i hela världsekonomin, om det här fortsätter.
"Men det här en utveckling som är orsakad av beslut från en president i USA, om de här besluten förändras då är vi i ett nytt läge", sade han.
Jämfört med andra kriser har det varit svårare att förstå förloppen, här är det mer entydigt att det är en person.
"Det gör att det kan förvärras väldigt snabbt men det kan också förbättras väldigt snabbt. Det skiljer sig mot exempelvis covidkrisen där det var genuin osäkerhet vad spelplanen var", sade han.
På frågan om Riksbanken fortsatt inte "tiltar" åt något håll i det penningpolitiska svaret så sade han att de ännu inte vet exakt var tullarna hamnar, vad "the end game" blir.
"Men det är klart att det här så här långt har blivit värre än i våra prognoser och skulle man göra prognoser i dag så är det troliga att tillväxtutsikterna ser sämre ut. Hur mycket sämre, det är för tidigt att säga. På inflationen kan ju det här gå åt båda håll", sade Erik Thedéen.
Det kommer att vara osäkert även vid majmötet, men de får några veckor till att "läsa in data" och försöka förstå hur "det här de facto handelskriget utvecklar sig".
Räntebanan indikerade att räntan ska vara oförändrad, men de har också tydligt sagt att utfallsutrymmet runt den ekonomiska utvecklingen och räntebanan är större än normalt.
"Inflationsutsikterna kan också gå åt båda håll, så jag tror att man ska vara väldigt försiktig", sade han.
Vi har ett bra utgångsläge i Sverige, vi har sänkt räntan till något som i alla fall är i närheten av neutral nivå, vi hade innan krisen kom en gradvis uppgång i ekonomin, inflationen var i stort i schack och inflationsförväntningarna låg runt 2 procent.
"Så vi har bra utgångsläge och vi har stabila statsfinanser. Givet de skälen finns det skäl att ha is i magen, men Riksbanken kommer agera om det behövs, och vi kan också agera kraftfullt om det behövs", sade han.