Analys
15 Aug, 2021
Veckobrev v33
Tradevenue
De flesta internationella aktiemarknaderna fortsatte i veckan sin vandring uppåt. I Sverige steg OMXS30 med 1,1% medan det bredare OMXSPI ”bara” klarade av 0,7%. Det har varit dyrt att stå utanför aktiemarknaden denna sommar!!! Enligt Dagens Industri är marknaden inte längre rädd för inflationen efter veckans KPI-siffror i USA och Sverige. Den verkar inte vara rädd för någonting annat heller. Inte ens allt fler indikationer på minskade tillgångsköp från den amerikanska centralbanken verkar skrämma. Noterbart är att pandemivinnarna såsom e-handlaren Boozt och vissa av spelbolagen verkar möta en allt större motvind medan så kallade återöppningsaktier går åt andra hållet. Veckans utropstecken utgörs av Hexatronic där det mesta verkar gå åt rätt håll för närvarande.
Vändning för Profoto. Bland veckans rapporter utmärkte sig också nyligen noterade Profoto (första handelsdag på Mid Caplistan 1/7 i år). Bolaget som är världsledande inom ljussättningsprodukter för professionella fotografer har haft en besvärlig period till följd av pandemin när stora evenemang och bröllop med mera ställts in. Till följd av den ökade aktiviteten i USA och Europa visar Q2 nu dock på en mer än fördubbling av försäljningen i förhållande till motsvarande period förra året samtidigt som rörelsemarginalen steg till hela 31% (!!). Då är ändå att anmärka att den viktiga försäljningen till länderna i Asien (ca 30% av omsättningen) har varit betydligt mer blandad under kvartalet än tidigare till följd av ökad smittspridning. Komponentbrist har också drabbat leveranserna och Q2 rapporten indikerar att bolaget långt ifrån går på alla cylindrar. Till det ska läggas att en utveckling av flaggskeppsprodukten nu lanseras, vilken man har stora förhoppningar kring. Under det andra kvartalet lanserades också en ny produkt i form av Profoto Camera, en kamera-app för smartphones, som möjliggör att användaren kan använda Profotos ljussättningssystem. Aktiekursen som sedan introduktionen handlats kring introduktionskursen men har i veckan stigit med 18% i samband med rapporten, vilket ger bolaget ett börsvärde på 3,9 MdSEK. Bolaget har en mycket ren balansräkning utan några större immateriella tillgångar och har likvida medel som marginellt överstiger räntebärande skulder. Målet är att växa med 10% per år och senast år 2023 nå en omsättning på 800 MSEK med en rörelsemarginal på 25-30%. Skulle man nå det handlas aktien i en EV/EBIT på 18x vinsten om två år. Kanske inte direkt billigt men målsättningen framstår inte som speciellt utmanande i en pandemifri värld och vid en framgång för den nämnda fantasieggande appen Profoto Camera. Till det ska läggas att börsens nuvarande prissättning av denna typ av snabbväxande teknikföretag med stark marknadsställning och höga marginaler visar att dyrt kan bli dyrare.
Ferronordic levererar. En annan aktie som gynnas av att samhället återöppnas är återförsäljaren av anläggningsmaskiner och lastbilar Ferronordic. Inom området Ryssland/CIS, vilket är bolagets överlägset största marknad ökade försäljningen i Q2 med över 50% i lokal valuta i förhållande till motsvarande period förra året och i Tyskland var motsvarande ökningstakt över 40%. Även om jämförelsetalen är svaga beroende på pandemin och det finns ett visst uppdämt behov i marknaderna är det med alla mått imponerande siffror. Den höga försäljningsnivån bidrog till att rörelsemarginalen förbättrades till 9,0% (8,7) och Ferronordic lyckades uppnå det högsta rörelseresultatet i bolagets historia. Det starka kassaflödet gjorde att det ökade rörelsekapitalbehovet, förvärv på den tyska marknaden och utbetald utdelning kunde finansieras internt och den finansiella nettoskulden fortsätta vara marginell. Ferronordic är ett av de få utländska bolag som jag stött på (kanske enda om jag tänker efter) som år efter år lyckats tjäna bra med pengar i Ryssland. Misstänksamheten mot Ferronordic till följd av sitt Rysslandsberoende håller successivt på att försvinna men trots en kursuppgång i år på 75% tycker jag inte att ett EV/EBIT 8x på årets vinst (min bedömning) förefaller som speciellt högt. Speciellt inte om man tror att nuvarande råvarupriser inte är snabbt övergående med hög aktivitet inom sektorer som olja, skog och gruvor och därmed hög efterfrågan på anläggningsmaskiner och lastbilar. Bolagets Tysklandssatsning börjar nu också ge frukt vilket borde addera till vinsten.
Bioteknik är svårt… Att bioteknik är svårt tror jag de flesta håller med om och är en av anledningarna att jag brukar undvika att skriva om aktier inom området. Men jag kan villigt erkänna att jag flera gånger ryckts med av de stora förhoppningar man kan knyta till ett nytt läkemedel och där det kritiska FDA-godkännnandet beskrivs som en formsak. För att sedan efter en tid upptäcka att vägen till godkännande är så mycket längre och svårare än vad få kan föreställa sig. Det är också att anmärka att antalet noterade bolag med succéer på den svenska marknaden relaterat till det stora antalet bolag som finns noterade och de miljarder och åter miljarder som investerats är föga uppmuntrande. I veckan kom en ny besvikelse i sektorn i form av First North noterade Arocell (markörer av celltillväxt vid cancerindikationer), vars aktie halverades efter att bolaget dragit tillbaka sin ansökan hos FDA. Detta till följd av att denna myndighet konstaterat att det inte finns någon ”predicative device” att basera ansökan på och att en ny dylik i annan form måste skickas in. Detta kommer sällsynt olägligt efter ett nyligen gjort uppköp av IDL Biotech (tidigare noterat på Spotlight) med betalning med egna aktier. Att kassan efter Q1enbart uppgick till 35 MSEK spär också på nyemissionsryktena. Det är nog dags att det kommer någon riktig succé för att penningkranen ska fortsätta stå öppen för denna sektor.
Veckans annonserade nyemissioner. I veckan meddelade Fastpartner (bevakat av TradeVenue) att man ämnar ta in 500 MSEK i en företrädesemission av D-aktier (att jämföra med preferensaktier men med något sämre företrädesrätt). Med tanke på bolagets finansiella situation är det ett tecken på att bolagets snabba expansion kommer att fortsätta när man tar i anspråk det stora antalet välbelägna byggrätter i Stockholm. Med nuvarande kurs ger D-aktien en direktavkastning på 6%, vilket är i toppen bland de finansiellt starka fastighetsbolagen. Soltech Energy är ett annat bolag som annonserade om en företrädesemission i veckan. Detta efter att ha tagit in ca 500 MSEK under de senaste tre åren i lika många nyemissioner. Trots det stora intresset för solenergi och det stora antalet förvärv av bolag i branschen som Soltech genomfört har man dock än så länge haft svårt att visa upp några större resultat. Under det första kvartalet i år (Q2-rapporten kommer 20/8) förlorade man ca 20 MSEK på en omsättning om 145 MSEK. Då har ändå finansnettot putsats av positiva valutaeffekter från Kinaverksamheten om 40 MSEK. I den företrädesemission som nu annonseras om 250 MSEK (med övertilldelningsoption på 150 MSEK) ska huvuddelen gå till fortsatta uppköp av svenska bolag i branschen. Även om marknaden för solenergi är het (!!) skulle jag nog vilja se mer handfasta bevis på att man förmår få ut några större synergier av förvärven för att övertyga mig. Till det kommer det 51% innehavet i Advanced Soltech, som bedriver investeringar i kinesiska solenergianläggningar med svensk finansiering, vars upplägg enligt min mening inte är helt glasklar.
Rapportsäsongen fortsätter även denna vecka med massor av spännande delårsrapporter. Rapporterna från New Wave och Revolutionrace på tisdag är två som jag kommer specialgranska. Den senare har ju som bekant haft en inte alltför bra börsstart. Halva Q3 har nu gått och företagsledningar borde börja ha en uppfattning om hur kvartalet utvecklas även om september av naturliga skäl väger mycket tungt. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh