7 May, 2023

Berkshire Hathaway Q1 2023

#rapportkommentar
Uppdaterad:
8 May, 2023

Förutom kröning av kung i Storbritannien så har årsmötet i Berkshire Hathaway varit. Detta inlägg fokuserar dock inte på något av det utan på rapporten i sig.

Det är med stort intresse jag följer Berkshire eftersom det är sedan gammalt det största innehavet i portföljen. Dess utveckling avgör i mycket större grad hur portföljen går än vad hela branscher som jag är exponerad i går. Huvuddelen av innehavet ligger i depå. Lite finns på ISK. Eftersom Berkshire inte ger utdelning så behövs därför ingenting skattas för, förrän den dagen jag eventuellt säljer. Skulle jag av någon anledning behöva extra likvider och därav sälja så finns således lite på ISK för enkel hantering.

Kopplat till det blir då även valutarisken. Det blir en hel del USD-exponering i och med att Berkshire är ett stort innehav, men det har inte missgynnat portföljen, än så länge. Man kan tycka vad man vill om vissa amerikanska fenomen, men det har hur som helt en inneboende styrka i att man har en arbetsmentalitet där. Hårt arbete är ett ideal och föredöme. Folk som söker sig dit (legalt eller illegalt) gör det för att man vill arbeta. Man har sina politiska duster, men man är relativt snabbfotad och agerar skyndsamt vid behov. Jag skulle, liksom Buffett, inte våga betta mot USA. Hellre då ha en del exponering mot den ekonomin. Det får man via Berkshire, plus en hel del annat.

Nåväl, mot rapporten.

Tittar vi på försäkringssegmentet så upp 7,8 %, medan kostnaderna upp 6,6 % Följer trenden som jag skrivit om innan att försäkringar kommer lite senare. Kostnaderna kommer fort vid inflation, men det rättar till sig sedan när avtalen ska förnyas. Anektodisk bevisföring så har jag ju märkt det på de egna försäkringarna. Sedan får vi heller inte glömma förvärvet av Alleghan som skedde i slutet av förra året. Summa summarum gjorde försäkringsverksamheten ett bättre kvartal än för ett år sedan.

Investeringssidan är upp en hel del, men det tar vi inte hänsyn till. Aktiekursers berg- och dalbanefärder är som de är. Så att man måste bokföra värden där upp eller ned är mest ”brus” i en kvartalsrapport.

Tittar vi sedan på de andra rörelsedrivande verksamheterna så är försäljningen upp något enormt. Det kan härledas till energi. Järnvägarna ligger tämligen stilla (inflationsjusterat skulle man kunna säga nedåt där), medan kostnaderna för järnvägen ökat med 6 %. Det pressar lönsamheten.

Tittar vi specifikt på energi-delen så istället för 5 miljarder i intäkter som förra årets Q1 redovisar man i år ca 15 miljarder! I intäkter. Då undrar man hur detta går ihop? Berkshire Hathaway Energy redovisar ju ca 6,5 miljarder i intäkter (6).

Man har förvärvat så man äger 80 % av Pilot Travel Centers. Pilot ägde man sedan 2017 aktier i, men i och med att man via ytterligare köp där under Q1 fick man en kontrollerande andel och det konsolideras nu i räkenskaperna. Pilot äger bemannade rastplatser utspridda i USA och Kanada. Över 650 stycken och då försäljning av bränsle till alla s.k. truckers är den primära affärsiden så hamnar det i energi-delen av räkenskaperna. Ni ser det framför er. Platserna är lite större rastplatser med närbutiker, restauranger, fordonstvättar, hamburgarkedjor, frisörer m.m. Totalt värde på bolaget var mellan tummen och pekfingret ca 11 miljarder usd. Det är en lågmarginalverksamhet får påpekas. Ca 1,5 % i rörelsemarginal. Räkenskaperna visar dock att motsvarande 2 % enheter skrivs av på. mark,goodwill m.m. så jag misstänker starkt att det genererar mer pengar än vad man måste skatta för.

På prat om skatt så åkte man via BHE på extra skatt i Storbritannien. Där betalar energibolag nu drygt dubbelt så mycket skatt som andra bolag. Underligt det där hur politiker ibland resonerar. Då bolag tjänar gott med pengar och därmed bör få incitament att bygga mer av den varan man tjänar pengar på så minskar man incitamentet. Likadant här. Istället för att använda pengar för att bygga ut kapaciteten för framtida behov och minska framtida störningar så delade man ut ”bidrag”. Ville man verkligen få ned kostnaderna så kunde man sänka skatterna, ge tillfälliga skattelättnader, momsbefrielse m.m. men nej det gick inte…

Vad nämna mer?

Vi kan ta en titt på aktieportföljen.

Värderad idag till ca 340 miljarder usd.

Berkshires Börsvärde är 710 miljarder usd. Man har likvider och korta räntepapper för ca 130 miljarder usd. Man gör på månadsbasis ett rörelseresultat på ca 3 miljarder usd. Ta det gånger 12 och det är ungefär där jag räknar med att man landar 2023. Ta och ge lite beroende på. Sedan kan börsen och dess värderingar gå lite hur som. 

Glömde nästan. Återköpen har fortsatt under Q1. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.