Berkshire Hathaway Stämman 2023
Händer mycket nu. Inte bara på börs och makrofronten men även där ute där värmen är i full ankommande. Fortsätter dock lite till på Berkshire Hathaway-spåret. Rapporten såg ju bra ut och det ser optimistiskt ut även för framtiden.
En av årets stora events för aktieintresserade är stämman. Tyvärr aldrig varit där, men finns alla möjligheter att följa eventet på avstånd.
Buffett presiderade ihop med sina tre vice. Charlie Munger, Greg Abel och Ajit Jain. Munger behöver ingen presentation och Abel är sedan 2021 namngiven som Buffetts efterträdare. Han driver Berkshires icke-försäkringsrörelser allt sedan 2018. Redan nu sägs det att han står bakom många av de större affärerna. Jain driver försäkringsrörelserna allt sedan samma år. Trots allt medialt fokus på hur Berkshires aktieportfölj går så är försäkringsrörelsen stommen och grunden i hela bolaget.
Abel fick mycket taltid på stämman vilket är uppmuntrande att se. Abel är personen som så att säga ska föra vidare kulturen i bolaget. Han ställde sig positiv till att återköpa aktier i bolaget vid tillfällen då det var där man fick bäst värde för pengarna. Det har återköpts en hel del Berkshire-aktier de senaste kvartalen så det indikerar att det kan fortsätta även om Buffett skulle ”pensionera” sig. Större sannolikhet till det än utdelningar.
Vad mer att ta med sig från stämman?
Dels så sitter bolaget på väldigt mycket pengar, ca 130 miljarder usd. Enligt Buffett så köper man hellre någonting men det har än en gång blivit lite svårt utifrån prissättningen. Allra helst görs köp av icke noterat bolag där man kan ”svälja” hela bolaget. Frågan har ett tag varit om man är intresserad av att ta över Occidental helt, men där verkar svaret vara nej. Nu sitter man väl på ca 24 % av ägandet.
Appropå turerna kring vissa banker i USA så är Buffett som vanligt kritiskt till deras riskhantering. Inget nytt egentligen. Det följer det gamla mönstret att bank är i teorin en fantastisk verksamhet men också ofta i centrum när det börjar blåsa. Finns så många incitament att försöka tjäna mer genom att öka riskerna. Gäller egentligen det mesta som jobbar med hävstång/belåning. Jag är helt inne på samma sak. Därav är en av mina grundinställningar att enbart exponera portföljen i mindre grad till dylika branscher.
Energi är ett fortsatt aktuellt ämne och där kan man säga att man indikerade att man fortsatt kommer investera stort i detta. Inte minst i förnybart. Det här är investeringar som man kan lägga en hel del pengar i (inte minst när man inte hittar annat att investera i). För att i framtiden förhoppningsvis få bra och stabilutväxling på det. Dessutom är det en win-win-win sektor.
Man är generellt försiktig med utsikterna för ekonomin i stort. Själva tror man att vinsterna ”toppat” här nu och den nära framtiden framöver kommer se ljummare ut. Utifrån rapporten var jag lite mer positiv, men antagligen får Buffett o Co rätt. BNSF är ett av de verksamheterna man ser det behöver jobbas mer med. Där kan det bli kärvare.
Apple prisades. Det är Berkshires största aktieinnehav. Man äger ca 5,6 % av bolaget och Buffett var inte främmande att köpa mer. Det är ett bolag med lite unika förutsättningar. Lojaliteten bland kunderna är något utöver det vanliga ”Consumers are less likely to shed their $1,500 iPhones than, for example, their $ 35,000-second cars.”, "Apple is different than the other businesses we own," "It just happens to be a better business."
På global-basis så stack det ut när Berkshire köpte en hel del aktier i taiwanesiska TSMC. Därefter har det sålts igen och istället investeras det mer i Japan. Man är helt enkelt inte komfortabel med risken kring Kinas hot mot Taiwan. Konflikten Kina vs USA. Japan ses som mer stabilt.
Buffett uttryckte det som ”US and China are always going to test how much they can push each other, but if they push too far things can go bad. So need good leaders.”
Modeordet nu senast har varit AI. Som vanligt är de rutinerade grabbarna lagom imponerade av det ”senaste buzz-wordet”. "I am personally skeptical of some of the hype that has gone into artificial intelligence. I think old-fashioned intelligence works pretty well.” som Munger uttryckte det.
Slutligen så kan noteras att de gjorde anmärkningen att man troligen får vänja sig vid lägre avkastning det närmsta. I alla fall i jämförelse med vad en del sett under de åren som nyligen gått. Samtidigt som ”Opportunity comes when others are busy doing dumb things.”
Jag tolkar det i princip som att håll huvudet kallt. Följ din långsiktiga strategi. Fångas vare sig av eufori eller hysteri. De är lika dumma båda två.