24 Mar, 2020

Bloggaren Stojko Invest!

 

Varje månad har jag tänkt presentera en bloggkollega och den här månaden är det dags att presentera Stojko Invest. Hade egentligen tänkt skriva inlägget tidigare i månaden men börskraschen fick mig att skjuta upp det en aning. Stojko Invest är en investerare som sällan skriver några inlägg för skrivandets skulle utan de flesta är väl genomtänkta. Tack Stojko för att du ställer upp!

Hej,

Jag är vad man kanske skulle kalla för "aktienörd". Snart 50 år gammal, med sambo, två tonårsgrabbar och bonusgrabb. Ekonomi har alltid intresserat mig och redan när jag var åtta år gammal var karriärsvalet klart. Jag skulle bli business man! 

Det baserades på två saker: 1) min mor reste mycket i jobbet som ansvarig för frakter av malm från gruvor till smältverk på Boliden och 2) på den tiden var det vanligt med generösa julgåvor, vilket i detta fall innebar att mamma fick 4-5 stycken 1 kilos chokladaskar av finare sort från olika skeppsredare. Som ni förstår, var ju valet enkelt baserat på en väldigt djup analys. 

Innan jag börjar berätta om mig, mitt aktieintresse och strategi, vill jag först passa på att tacka Sparaklokt för frågan om jag var intresserad av att skriva ett gästinlägg. Tusen tack! 

När började mitt intresse för privatekonomi och börs?

Intresset för ekonomi har som sagt funnits där sedan jag var åtta år, även om det här med aktier och sparande kom in långt senare. Min första aktie som jag köpte var Handelsbanken när jag var runt 20 år. Med tanke på att morfar var bankkamrer på SEBs Solnakontor och att jag varit kund i SEB sedan födseln borde jag kanske ha köpt aktier i SEB. 

Men, nu blev det Handelsbanken och det blev en mycket lyckad affär. Jag kan inte minnas att det låg någon djupare analys bakom det utan mer att det verkade vara ett stabilt bolag. Nackdelen med att den första affären blev så lyckad, var att jag blev lite styv i korken och tänkte att det här med aktier var ju inte så svårt. Men det måste ju gå och tjäna pengar ännu snabbare.

 

 

Det var då jag fick upp ögonen för optioner och warranter. Jag satsade därför alla pengar jag tjänat på den första aktieaffären. Hur svårt kunde det vara, jag hade ju läst om Black-Scholes och visste hur optioner/warranter fungerade. Givetvis blev det inte någon lyckad historia och jag förlorade alla sparpengarna. Nu var det inte så stora summor, men det gjorde att jag tyckte det här med aktier mest var skräp. Men sett i backspegeln, nyttiga läropengar. 

Intresset vilade lite och kom igen under 1999, vilket var ett galet år. I princip om ett bolag sa att det skulle satsa på internet, så rusade aktiekursen. Man kunde ta en påse pengar och slänga in den i nästan vilket bolag som helst. Som tur var gick jag ur innan det stora IT-fallet. Sedan har jag varit av och på börsen under perioder, men från 2017 har jag mer seriöst jobbat med mina investeringar. 

Något år senare väcktes idén om att starta en blogg för att skriva om aktier och sparande. Att skriva tycker jag är fantastiskt roligt, men ännu roligare är interaktionen mellan mig och mina läsare och att människor tycker att det jag skriver är intressant. 

När det gäller privatekonomi började jag tidigt med att föra kassabok. Som tonåring skrev jag upp i ett häfte när jag tog ut pengar och vad jag köpte för något. Generellt sett gillar jag känsla av att inte betala för mycket för saker. Något som gör att jag varje år omförhandlar priset på el, försäkring, räntor och övriga abonnemang. Och ja, jag handlar också mat efter veckans extrapriser! 

 

Vad är målet med mitt aktieintresse.

I takt med att jag på allvar började fokusera på mina investeringar för cirka tre år sedan har jag lagt mycket tid på att läsa finansböcker, läsa bolagsrapporter, lyssna på poddar och följa finansprofiler på Twitter. Allt för att finna min egen strategi. Jag kom också i kontakt med begreppet FIRE - financially independent retire early, vilket gjorde att tanken på att kunna leva på avkastningen från mina investeringar föddes. Sedan i höstas tog jag steget och lämnade in dator och passerkort efter cirka 11 år som ekonomichef och har nu uppnått FIRE. 

Man kan jag säga att första delmålet med mitt aktieintresse är uppnått. På lång sikt är dock målet att fortsätta att bygga aktieportföljen för att skapa ytterligare ekonomisk trygghet och fortsätta kunna äga min tid till hundra procent. 

 

Min strategi

Eftersom jag vill kunna leva på avkastning av min aktieportfölj, hade jag tidigt strategin att fokusera på utdelningsinvestering enbart. Ofta när man är ny med något är det lätt att man går bort sig. I mitt fall “dopade” jag den totala utdelningen genom att fokusera för mycket på att köpa in mig i högutdelare utan att ta hänsyn till utdelningstillväxt och totalavkastning. 

Givetvis blev det några minor som Nilörngruppen, Kindred, Nordea, Sampo, Ocean Yield och Swedbank. Inte bara det att utdelningen på sikt skulle sänkas utan även totalavkastningen blev negativ. Visst skulle jag kunnat ha hållit fast vid innehaven i fem-tio år, men under den tiden tror jag att jag skulle kunna få en klart högre totalavkastning, vilket i det långa loppet är det som räknas tycker jag. 

Därför har jag numera en strategi där jag både fokuserar på utdelningsinvestering och på totalavkastning. Den strategi som jag numera följer kan sammanfattas i följande punkter: 

1. Aktieportföljen ska ha en stabil grund som klarar sig över tid. Här tänker jag mig ett hus som ska kunna stå stadigt i 100 år. Det innebär dock att fokus kommer att ligga på att försöka minimera nedsidan. Så vid marknadskorrektioner som nu med Coronaviruset kommer jag att sälja av en del av aktierna för att kortsiktigt ligga med kassa. 2. En del av portföljen ska fokusera på att generera ett jämnt kassaflöde, ungefär som när Kinnevik hade Korsnäs som gav stabila kassaflöden för deras investeringar. 3. Utdelningstillväxt och totalavkastning är viktiga pusselbitar 4. Aktieportföljen ska vara diversifierad 5. Fokus ska ligga på max 5 utvalda case 

6. Max 12 innehav totalt 7. Sparandet ska ses över lång tid 8. Skapa fonder utifrån teman och lägg in små innehav i dessa och följ utvecklingen av den totala fonden. 

 

Mina case

Tidigare har jag haft uppåt 50 olika bolag i min aktieportfölj, något som har gjort det svårt att få en överblick över bolagen och även sätta sig in i alla bolagen. Visst är diversifiering bra, men själv passar det mig bättre att ha ett mindre antal bolag som jag verkligen följer och sätter mig in i. Därför har jag enligt strategin valt att investera större belopp i ett antal case, för tillfället fyra stycken. De mest spännande case för tillfället är Evolution Gaming och Sinch. 

Evolution Gaming är som bolagen som sålde hackar och spadar under amerikanska guldrushen på 1800-talet. Med fantastiska marginaler och en amerikansk marknad som öppnas upp för onlinespel nu och under de kommande åren, tror jag att bolaget kommer att växa vidare till höga marginaler. Mitt bet är detta har potential att bli värt 10-15 miljarder USD om inte mera. Mitt GAV är 241 kronor. 

När det gäller Sinch, var jag inne i den aktien för drygt 18 månader sedan men gick ur aktien efter ett kort tag då jag tyckte att de hade för dåliga marginaler och förstod inte riktigt affärsmodellen. Hur kan man tjäna pengar på att skicka vidare sms? Men bolagets verkliga värde ligger i alla de avtal som det har med operatörer världen över. Operatörerna använder sig därför av Sinch plattform för att förmedla sms istället för att ha enskilda avtal med varje operatör. 

Eftersom strukturen är på plats är detta en kassako och lätt för bolaget att utveckla för att kunna skicka andra meddelandeformat som RCS, Whatsapp, osv. Som de senaste kvartalsrapporterna visat, har försäljning och vinst vuxit rejält och detta kommer bara att fortgå tror jag. Mitt bet är att detta bolag kommer att vara värt minst 50 miljarder om 5 år om det inte blir uppköpt innan, vilket skulle vara klart negativt. 

 

De olika fonderna

Baksidan av att ha ett stort aktieintresse är att man gärna vill äga alla spännande bolag som man hittar. Dock så skulle det innebära att jag återigen skulle ha en aktieportfölj med 50+ bolag som blir svår att överblicka. 

Istället har jag skapat egna fonder och klumpar ihop intressanta bolag utifrån teman. Precis som om jag hade ägt en fond. Allt för att inte ha mer än 12 innehav. Exempel på fonder som jag skapat är fonderna Preffar, Investmentbolag, US Tech, Nordic Tech, Fastigheter, ESG/Energy och Sverige. 

Sedan mäter jag utvecklingen för dem som en grupp och fokuserar inte lika mycket på deras enskilda utveckling. Det blir också lättare för mig att mer sitta på still på händerna och inte ha hög omsättning på bolag portföljen. 

 

Slutord

Återigen, stort tack till Sparaklokt och tack alla ni andra som läst detta inlägg. Jag hoppas att ni funnit det intressant och att det gett er en bild av mig, mitt investerande och hur jag tänker. 

Vill ni följa bloggen, hittar ni den på: https://stojkoinvest.blogspot.com Jag finns även på Twitter under stojko_invest 

Vänligen 

Stojko Invest 

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.