Gästinlägg av Finansdoktorn
På senare tid har det dykt upp en del nya finansbloggar och jag har tänkt mig att varje månad ha en som får göra ett gästinlägg här hos mig. Den här månaden har jag frågat om Finansdoktorn hade lust att presentera sig själv och här nedan kommer hans gästinlägg. Tack för att du tog din tid!
Hej,
Jag är en finanstokig tvåbarnspappa från Skåne, med åldern 25-35. På dagarna arbetar jag som legitimerad läkare och bär då mitt riktiga namn. På kvällarna tar jag på mig den stora anonyma läkarrocken och ett munskydd som döljer det mesta. Jag kallar mig då, Finansdoktorn. Det här är ett gästinlägg och jag vill påpeka att det är mitt första sådana. Först och främst, innan jag drar igång, så vill jag tacka Sparaklokt för frågan om jag var intresserad av ett gästinlägg. Jag tackar även för all kunskap du delar med dig av och all tid du lägger ner. Tack!
När började mitt intresse för privatekonomi och börs?
Jag är ganska färsk när det kommer till börsen. Nykläckt kyckling. Intresset för data och statistik har dock alltid funnits. 2017, det var året då jag blev nykär igen, men inte i en människa, utan i ränta-på-ränta effekten. Jag fick på allvar upp ögonen för ekonomi. När jag väl hittar något jag brinner för, så går jag alltid ”all in”, annars är det inte lönt. Därefter tog jag kontakt med likasinnade vänner, jag började plöja igenom massvis av finansböcker, och tog snabbt makten över vår privatekonomi. Jag öppnade konto på både Avanza och Nordnet, givetvis ville jag ha gratis courtage så länge som möjligt, men den primära anledningen var att bekanta sig med deras användargränssnitt och användarupplevelse. Min första investering blev inget bolag på börsen. Det blev Bitcoin och Ethereum. Vad fan gör jag? Jag hade ju läst en massa böcker! Jag återkommer till detta senare.
Mina tankar om börs och sjukvård.
Vad finns det för likheter mellan min yrkesroll som läkare jämfört med att investera på börsen? MÅNGA! Jag funderade själv på detta i början, hur kommer det sig att mitt intresse är så stort för två så pass olika områden? Hur tänker jag som läkare? Varje dag träffar jag patienter, varje dag så ställs jag inför problem, problem som jag måste lösa. Det börjar med att jag samlar in information, jag lyssnar. Därefter så ställer jag frågor, och lyssnar mer. Jag undersöker. Detta är min datainsamling, jag absorberar information. Under tiden, så sorterar och bearbetar min hjärna allt. Den sortera bort oväsentlig information från betydelsefull dito, den ser likheter, mönster och samband. Slutligen så har jag ofta bildat mig en uppfattning av problemet. Därefter görs en helhetsbedömning och den involverar en enormt viktig komponent, riskanalysen. Min riskbedömning är grunden till mitt kommande beslut. Det finns således ett snarlikt fundamentalt tankesätt. Som investerare så samlar jag in information, gör egna undersökningar och därefter bearbetas allt. Man gör en riskbedömning och därefter tas ett beslut.
Investeringar.
År 2017 gjorde jag alltså min första investering. Jag kommer inte ens ihåg beloppet, men det var inte mycket. Ca 5-15k. Det åkte rakt in i bitcoin och ethereum, tjena! Hade jag inte lärt mig något av alla böcker jag läst? Jo, jag hade faktiskt en tydlig exitstrategi, två scenarion, vid positivt utfall så skulle jag kliva av vid 100% avkastning och vid negativt, kliva av efter -10%. Jag klev av med min vinst kring årsskiftet 2017-2018. Det är inget jag kommer göra om igen, svettig och klibbig volatilitet, tänk om man knuffat in ett mycket större belopp istället? Sedan dess håller jag mig helt borta från gambling. Jag investerar. Ett antal portföljer startades, jag kommer nu gå igenom dem lite kvickt.
Barnportföljen:
En fondportfölj till barnen. Målet är att investera barnbidragen i indexfonder. En väldiversifierad och enkel portfölj. Mål: Att slå världsindex. Sedan starten har portföljen ökat med 29,32% mot VT Worlds 9,92%.
Investmentbolagsportföljen:
Jag älskar investmentbolag, i början av -18 startade jag en portfölj som enbart pysslar med detta. Svenska investmentbolag. Med fokus på kurstrend och rabatt/premie. Jag älskar statistik och datavisualisering, och jag tar därför fram diagram via Excel som underlättar beslutsprocessen. Dessa publicerar jag på Twitter varje vecka.
Kvantitativa portföljen:
Startades april -18. Helmekanisk, ingen egen stock picking. Bygger på en del arbete av Eugene Fama och Ken French, även inspiration av Henning Hammar. Aktierna screenar jag fram, detta görs i Excel. Momentum är basen. Totalt 20 aktier. Varje kvartal så ombalanseras denna portfölj. Vill ni veta mer så kika här: https://alphaarchitect.com/2015/12/01/quantitative-momentum-investing-ph...
Tillväxtportföljen:
Mitt senaste tillskott. Har plockat en hel del russin från några kända finansprofiler och satt ihop det till en format som passar mig. En aggressiv fokuserad portfölj. Mina krav är vrålstark fundamenta, med stabil vinst- och omsättningstillväxt. Fina marginaler. Uppåtgående kurstrend och rimliga värdemultiplar.
Sedan starten för ca 4 månader sedan har den ökat emd +45%, jämfört med OMXSGI +11%. Givetvis är detta en enormt kort period att jämföra, time will tell om jag lyckas slå ovanstående.
Finansdoktorn
Jag startade Finansdoktorn i början av 2019. Tanken var att jag skulle vara helt öppen med mitt kapital och privatekonomi, därav valde jag en pseudonym. På Twitter så började jag dela med mig av mina diagram, responsen jag fick betydde väldigt mycket för mig. Det har motiverat mig till förbättring. En inre glöd tändes. Glöden spred sig, jag började utveckla en hemsida, en finansportal för min egen, men framförallt din privatekonomi. På min hemsida kan du lära dig mer om hur jag investerar, du kan följa mina innehav och utveckling. Du kan läsa om hur du förbättrar din privatekonomi och inom kort även om investeringar. Jag försöker duka upp ett smörgåsbord av resurser, gratis excelmallar om hushåll och investeringar, finansiella verktyg, betygsatta bokrecensioner, med mera!
Mitt mål:
Att över tid, skapa en förmögenhet som i sin tur leder till en enorm ekonomisk trygghet. Att äga min tid till hundra procent. För att lyckas med detta krävs disciplin, en långsiktighet och god riskhantering. Detta är ett maraton och inte ett hundrameterslopp! Genom min hemsida, vill jag dela min egen resa med dig. Men framförallt för att sprida kunskap så att fler kan inspireras och börja samma resa.
Har du frågor till mig?
kontakt@finansdoktorn.se
Vill du spana in min finansportal?
https://finansdoktorn.se/
Tack för er tid! och tack åter igen till Sparaklokt!
Vänligen,
Finansdoktorn