Laddar TradingView Widget
Laddar annons
26 Mar, 2025

FASTIGHETER: HÖGRE KREDITSPREADAR, AKTIER KÖPVÄRDA - SHB

Uppdaterad:
26 Mar, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken bedömer att kreditspreadar kommer stiga något under 2025 drivet av svagare fondflöden, och räknar med att uppgången i kontorsvakanser kommer att fortsätta på många håll. Banken argumenterar dock för att fastighetsaktier är köpvärda givet "överreaktionen" i sektorn som utlösts av räntemarknadens utveckling.

Det skriver banken i sin senaste fastighetsrapport som publicerades på onsdagen.

Handelsbanken lyfter att de kommersiella fastighetsbolagen fortsatt har en stabil intjäning, och att portföljerna hos de flesta stora bolagen domineras av tillgångar med stabila intäkter och där hyrorna är höga efter flera stora indexjusteringar.

De flesta stora fastighetsbolag har dessutom tillgång till obligationsmarknaden till konkurrenskraftiga nivåer, något som inte var fallet under ett par år. På den svenska marknaden är prissättningen nu tillbaka på nivåer som senast sågs i början av 2022.

Bilden är liknande på euromarknaden där den extra kreditspread som fastighetsbolagen betalar för sin upplåning jämfört med andra sektorer nu är nära historiskt normala nivåer, vilket senast var fallet i början av 2022.

Skillnaden i prissättning mellan kronmarknaden och euromarknaden är också numera relativt liten, lyfter banken som samtidigt noterar att kreditspreadar har ökat något de senaste veckorna i spåren av fallande börser i USA.

"Även om kreditmarknaden fortfarande är stark så tror vi inte att den situationen kommer att bestå hela 2025 och kanske har vändningen redan kommit. Vår prognos är att icke-finansiella bolag med kreditbetyg inom BBB kategorin kommer att få se sina kreditspreadar stiga med cirka 0,25 procent från dagens nivåer under resten av 2025 för en femårig obligation. För fastighetsbolag, som har över snittet volatila kreditspreadar, blir motsvarande ökning större", spår Handelsbanken.

Framåt förväntar sig banken en trevande, "om än svagt positiv", utveckling för fastighetsvärden och transaktionsvolymer. Samtidigt fortsätter viktiga hyresmarknader att vara svaga och Handelsbanken räknar med att uppgången i kontorsvakanser kommer att fortsätta på många håll.

"Fastighetsbolag med attraktiva bestånd klarar sig relativt väl även i denna miljö med stigande vakanser, vilket betyder att utsikterna för sektorn som helhet inte är alltför dystra. En anledning är att hyresgästerna som väljer att minska sina ytor i många fall söker sig till mer yteffektiva och centralt belägna lokaler och är beredda att betala ett högre pris per kvadratmeter", heter det i rapporten.

Ur bolagsrapporterna och MSCI-index var det den snabba ökningen av vakanserna som stack ut under 2024, enligt Handelsbanken.

I MSCI:s index ökade vakanserna från 7,8 till 10,7 procent under 2024, drivet framför allt av kontor i Stockholmsområdet och med klart mindre ökningar utanför storstadsområdena.

Banken noterade också "en ganska stor ökning" i vakanser för hyresrätter. För de bolag som Handelsbanken sammanställer data för var uppgången "mindre men ändå anmärkningsvärd".

"Över tid riskerar framför allt kontorsfastigheter i sämre lägen i praktiken att bli obsoleta. Bilden är ljusare för bostadsfastigheter där uppgången i hyror fortsätter men även här ökar vakanserna", lyder ett utdrag ur rapporten.

Likartat ser Handelsbanken en tudelad marknad inom detaljhandelssegmentet, där exponeringen mot lågprishandel och externa handelsplatser är förhållandevis gynnsam i jämförelse med mer citynära lägen och gallerior. Banken skriver samtidigt att branschen fortsätter att präglas av de långsiktiga trenderna med ökad e-handel, färre butiker och där lågprishandeln tar marknadsandelar.

Handelsbanken konstaterar att fastighetsaktier har haft det kämpigt på börsen sedan början av oktober 2024 och presterat betydligt sämre än Stockholmsbörsens breda index under perioden - ännu en påminnelse om räntekänsligheten i sektorn, enligt Handelsbanken.

"Fastighetsaktier gick dåligt både när amerikanska räntor började stiga under fjolåret och har fortsatt ner under 2024, i kölvattnet av stigande svenska långräntor vilket blir en svårmotiverad 'dubbelsmäll'. I våra ögon känns det som en överreaktion och sektorn handlas nu i de flesta fall till mycket stora substansrabatter", heter det.

Banken räknar med stabila fastighetsvärden framgent och anser att många av bolagen kan växa vinsten de kommande åren trots den senaste tidens ränteuppställ.

"Marknaden har uppenbarligen tagit fasta på den ökade osäkerheten, vilket inte är så förvånande, men magnituden av prisnedgångarna är i många fall orimligt stor enligt vår mening."



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.