Laddar annons
Nyhet
26 Aug, 2024

GIGASUN: RÖRELSERESULTAT 27,9 MLN KR 2 KV (27,1) (NY)

Uppdaterad:
26 Aug, 2024

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Solenergibolaget Gigasun, som tidigare hette Advanced Soltech, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2024 på 27,9 miljoner kronor (27,1).

Nettoresultatet uppgick till 6,0 miljoner kronor (-17,6).

Nettoomsättningen var 64,7 miljoner kronor (65,5).

Elproduktionen under kvartalet uppgick till 75 miljoner kilowattimmar (68), där maj var "en särskilt stark månad" med mycket god solinstrålning, samtidigt som april och juni präglades av svagare solinstrålning.

Samtidigt uppger vd:n att förutsättningarna för att nå bolagets prognos för 2024 ännu inte har infriats.

"Vi är medvetna om att vissa av de förutsättningar vi satt upp för att nå prognosen för 2024 ännu inte har infriats, vilket ökar osäkerheten att nå årets ekonomiska mål", skriver vd Max Metelius i rapportens vd-ord.

I augusti 2023 offentliggjorde Gigasun prognoser för åren 2023 och 2024. Bland annat spåddes en ebit om 120 miljoner för 2024, intäkter om 272 miljoner kronor samt en bruttomarginal om 86 procent.

I februari 2024 meddelade Gigasun att de inte uppnått sin försäljningsprognos för 2023.

"Den lägre omsättningen kan främst tillskrivas svagare solinstrålning än förväntat och en svagare valuta än vad som antagits i prognosen. Dessutom har den ökade räntan på den utestående obligationen SOLT4 bidragit till ett sämre finansiellt resultat än vad som förutsågs", skrev Gigasun då.

I måndagens rapport skriver Max Metelius att Gigasun har "arbetat intensivt" med att refinansiera SOLT4, som förfaller i november 2024.

"För att säkra en framgångsrik strategisk översyn, har vi genom ett skriftligt förfarande och efter omröstning bland obligationsinnehavarna, förlängt löptiden på obligationen med ett år, nu med nytt förfall i november 2025. Detta ger oss flexibilitet om processen skulle dra ut på tiden", heter det.

Vad gäller den strategiska översynen kommer ingen ny uppdatering, utan bolaget upprepar att en översyn är nödvändig på grund av de utmaningar som Gigasun mött när det gäller värderingen av bolaget med nuvarande ägarstruktur och marknadsplats, vilket i sin tur har påverkat Gigasuns kapitalanskaffning.

"Vi bedömer att det finns stora orealiserade värden i bolaget som kan frigöras genom en mer anpassad ägarstruktur", skriver vd:n i rapporten.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.