Nyhet
19 Sep, 2024
INDUTRADE: HÖJD FÖRVÄRVSAMBITION, FLER FÖRVÄRV VÄNTAS 2 H - VD

INDUTRADE: HÖJD FÖRVÄRVSAMBITION, FLER FÖRVÄRV VÄNTAS 2 H - VD

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bolagsgruppen Indutrade ser en ökad förvärvsambition framför sig. Det är en följd av koncernens omstrukturering som trädde i kraft vid årsskiftet.

"Det är rimligt att tänka sig 30 förvärv per år för oss om några år", säger vd Bo Annvik till Nyhetsbyrån Direkt.

Den ökade förvärvsambitionen är i linje med Indutrades finansiella mål om att växa 10 procent per år över en konjunkturcykel, vilket innebär att koncernen på sikt kommer att behöva öka antalet förvärv per år.

Fram tills nu har Indutrade, med dotterbolag inom teknik, industri och life science, förvärvat cirka 15 bolag per år. Den nya ambitionen på längre sikt blir alltså omkring 30 bolag.

"Vi vill primärt inrikta oss på att köpa bolag som omsätter någonstans mellan 100-300 miljoner kronor, det år vår sweet spot och det vi kan. Det kan absolut bli något större också, men den största majoriteten kommer hamna i det spannet", säger Bo Annvik.

Bakgrunden till den nya förvärvsambitonen är att Indutrade vid årsskiftet ändrade sin koncernstruktur till fem affärsområden jämfört med tidigare åtta som var en blandning av geografi och sektorer. De nya affärsområdena är: Industrial & Engineering, Infrastructure & Construction, Life Science, Process, Energy & Water och Technology & Systems Solutions.

"Vi har försökt bli lite mer marknadsorienterade i vår struktur och i olika typer av större sektorer. Det mest intressanta är kanske att under de här fem affärsområdena har vi 30 definierade segment med en uttalad segmentsledare med ansvar för ett antal bolag som ska driva organisk utveckling och förvärvsutveckling inom det segmentet. Det finns en större management-kapacitet med det här upplägget än tidigare", fortsätter vd:n.

Vidare har varje segmentsledare i uppgift att "mappa upp" vilka företag i befintliga geografier som skulle kunna passa in i Indutrades struktur och skapa en karta över potentiella `targets´.

"Vi har tidigare arbetat mer opportunistiskt. Mäklare kommer hela tiden med propåer, men det vi gillar mest är leads som vi genererar själva internt, och nu får vi ännu mer struktur på den fronten. Det kanske inte är något som kommer generera signifikant de kommande 12-24 månaderna, men definitivt om 24 månader och framåt", säger Bo Annvik.

Detta ska som sagt i sin tur leda till en större förvärvstakt på medellång sikt (tre till fem år) jämfört med tidigare förvärvstakt.

"De gamla värdena var kopplat till att vi tidigare hade åtta affärsområden där de i sig skulle kunna generera två till tre förvärv per år. Nu ändrar vi lite perspektiv och säger att de här 30 segmenten som vi har, när de är up and runing, borde klara av att göra ett förvärv per år där ambitionsnivån blir 30 förvärv per år i stället för 15 till 24. Men det är lite av ett plattformsbyggande kvar för att nå dit kvar", fortsätter vd:n.

I och med den ökande förvärvstakten kommer även investeringarna att öka inom området. Enligt bolaget ska det fortsatt finansieras genom det löpande kassaflödet.

"Vi har aldrig bett om någon nyemission eller liknande under våra 45 år utan vi växer lite varje år och får lite större kassaflöde som ger större kapitalallokeringsmöjligheter, och det är den vi kommer använda när vi ska gå från 15-24 förvärv upp till 30. Vi kommer inte göra den här resan på två kvartal utan det är på medellång sikt, tre till fem år."

Hittills i år har Indutrade genomfört tolv förvärv. Under helåret 2023 landade det på nio totalt. Alltså en bit ifrån den tidigare uttalade ambitionen om 15-24 förvärv.

"2023 var inte kassaflödet på den nivån som vi ville, samtidigt som konjunkturen kändes lite osäker varför vi förlängde vissa förvärvsprocesser för att känna oss mer trygga innan vi tryckte på köpknappen. Det var ett medvetet val. Sedan tycker vi att det har känts bättre under 2024 och då har vi ökat takten", säger Bo Annvik.

Kan man förvänta sig fler förvärv från Indutrade i år?

"Det kan man absolut göra, det kommer förhoppningsvis att trilla in ett antal till under 2024."

Vad är det för sektorer som intresserar i nuläget?

"Vi är opportunistiska och tittar brett. I de här fem affärsområdena och i de 30 segmenten är alla intressanta. Jag tycker egentligen inte om att lyfta fram något enskilt område, men vi har medvetet byggt en större life science-affär som vi tycker är mindre cyklisk, lönsamhetsnivåerna är bra och långa relationer med kunder och så vidare. Life science är absolut intressant. Ett annat intressant område just nu är vatten och VA-distribution under mark. Det är väldigt underdimensionerat i Västeuropa med få spelare och långa kundrelationer."

I vilka länder ser du mest potential i när det gäller förvärv?

"I Tyskland finns det en väldigt stark privatägd näringslivsstruktur, där modell fungerar väldigt bra. Där finns många bolag som skulle kunna passa in hos Indutrade. I nuläget har vi ett tiotal bolag i Tyskland, men det skulle lika gärna kunna vara 100 bolag. Samma sak gäller egentligen för norra Italien med flera mindre privatägda bolag med högt teknikinnehåll, bra kvalitetsnivå och kulturell närhet till Schweiz och Tyskland, så där skulle vi nog kunna ha ett 50-tal bolag. De två länderna är uttryckligen två strategiska satsningar som vi har gjort där vi relativt nyligen har anställt specifika personer för att hjälpa oss med de satsningarna."

Trots den omfattande koncernstrukturförändringen har Indutrade inte presenterat några nya finansiella mål. Den senaste förändringen skedde 2022 när målet om en ebita-marginal över en konjunkturcykel justerades upp från 12 till 14 procent.

"Det är inte osannolikt att det blir någon ny målhöjning eller måljustering framöver, men vi har inte definierat exakt när det blir. Men det känns som att det börjar bli relevant", säger Bo Annvik.

För helåret 2023 låg Indutrade över sina finansiella mål på samtliga punkter, som exempelvis försäljningstillväxten (18 procent jämfört med målet om 10 procent), ebita-marginalen (15 procent jämfört med målet om 14 procent) samt avkastning på sysselsatt kapital (21 procent jämfört med målet om 20 procent).

"Vi har definierat målen över en konjunkturcykel och mäter man målen över en rullande femårsperiod är vi mer eller mindre i fas med våra mål. Vi håller på och diskuterar det här i ledningen och med styrelsen och vid något tillfälle framöver blir det säkert en ändring".

Ser du det som rimligt att ni kommer att nå era finansiella mål på årsbasis även i år?

"Jag tycker att vi ligger väl i fas. Ser man på affärsklimatet så har det varit lite motvind inom det som är byggrelaterat, där vi har en del bolag som säljer produkter inom byggprojekt och byggprocesser. Inom vårt affärsområde Infrastructure & Construction har vi en lite lägre ebita-marginal som successivt kommer förbättras allt eftersom. Det segmentet och den sektorn börjar se lite mer ljus i tunneln där botten har nåtts. Sedan blir det nog ingen snabb uppgång, men det blir i alla fall inte sämre tror jag", säger Bo Annvik.


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.