Laddar TradingView Widget
Laddar annons
1 Apr, 2025

LÖNEAVTAL: INDUSTRIN ENIGA 6,4% I LÖNELYFT I 2-ÅRIGT AVTAL (NY)

Uppdaterad:
1 Apr, 2025

(Tillägg: kommentar från Industriarbetsgivarna)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Parterna inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal som ska ge löneökningar på sammantaget 6,4 procent.

Det framgår av pressmeddelanden från parterna.

Teknikföretagen skriver i sitt pressmeddelande att parterna "efter förhandlingar utifrån ett mycket svårt utgångsläge enats" och därmed satt normen för lönekostnadsökningar, det så kallade "märket", på svensk arbetsmarknad.

"Vi har landat i ett avtal som är högt i förhållande till ett utmanande omvärldsläge. Vi förstår att det kan bli kännbart att hantera för delar av näringslivet. Samtidigt har Industriavtalet under lång tid varit en stabiliserande faktor för svensk industri i tider av stor osäkerhet, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

Han säger att det finns samsyn mellan parterna i frågan om hur arbetstidsförkortning ska hanteras och att reglering av arbetstid – precis som lönefrågan – även fortsättningsvis ska vara en fråga för partssystemet och inte för lagstiftaren.

Enligt Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen, befinner vi oss i ett läge där det varit extra viktigt att sluta en överenskommelse med motparterna.

"Tillsammans har vi än en gång visat att vi tar ett gemensamt ansvar i det osäkra läge som råder och som utmanar konkurrenskraften för vår exportberoende industri", säger hon.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten noterar att förhandlingarna varit krävande. Han anser att det avtal som nu träffats ligger på en hög nivå kostnadsmässigt, men konstaterar att det bidrar till en stabilitet och förutsägbarhet för svensk industri.

"Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid", säger han i en kommentar.

Per Widolf, förhandlingschef hos Industriarbetsgivarna, uttrycker samtidigt kritik mot sina fackliga motparter och säger att de i stor utsträckning blundat för det ekonomiska läget.

"Vi befinner oss i en kris präglad av geopolitiska spänningar, ökade tullar, handelshinder och en negativ utveckling i den globala handelspolitiken. Detta påverkar alla – både företag och anställda", säger han.

När det gäller frågan om arbetstidsförkortning säger Per Widolf att de för sin del hittat vissa lösningar som ger företagen flexibilitet och gör det lättare att planera, och därigenom värnar produktionstiden.

"Detta är något som bidrar till konkurrenskraften på sikt", säger Per Widolf.

Enligt de fem fackförbunden inom industrin ger avtalen goda förutsättningar för reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft.

Förutom löneökningar innehåller avtalen även avsättningar till deras system för arbetstidsförkortning och deltidspension.

I uppgörelserna har också frågan om övertidskompensation för deltidsanställda fått en tillfredställande lösning, skriver de i pressmeddelandet.

För LO-förbunden innehåller avtalen en låglönesatsning varje år på de arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 29 100 per månad får en högre lönepott.

Avtalen, som gäller från den 1 april i år till och med 31 mars 2027, ger ett värde på 3,4 procent den 1 april 2025 och 3,0 procent den 1 april 2026.

En pressträff kommer att hållas klockan 9.00.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.