Laddar TradingView Widget
Laddar annons
25 Apr, 2025

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
25 Apr, 2025

TISDAG DEN 29 APRIL

===================

- SCB: BNP-indikator 1 kv kl 8.00

Månadsindikatorerna har antytt en usel start på 2025 för den svenska ekonomin; månadsförändringen var -0,4 procent i januari, följt av -1,5 procent i februari. Men BNP-indikatorn baseras på ofullständiga data, och med ytterligare uppdateringar kan utfallen förändras mycket.

Enligt Infronts enkät räknar ekonomer i genomsnitt med att BNP ska ha ökat 0,2 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, och med 1,6 procent jämfört med första kvartalet 2024.


- SCB: detaljhandel mars kl 8.00

Försäljningsutvecklingen har varit fortsatt trög i början av året, och ett snabbt vikande hushållssentiment i Konjunkturinstitutets barometrar antyder att konsumenterna kan fortsätta att hålla hårt i pengarna i ett mycket osäkert ekonomiskt läge.

Svensk Handel/Stil rapporterade dock den 14 april om ett tydligt lyft för kläd- och skohandeln mars.


- KI: konjunkturbarometer kl 9.00

Den sammanvägda barometerindikatorn har sjunkit tre månader i rad i början av 2025, senast till 95,2 i mars. Indikatorn för hushållen har fallit från 101,2 i december till 89,8 i mars medan indikatorerna för olika näringslivssektorer har utvecklats mer blandat, och trots pessimistiska hushåll var det detaljhandeln som noterade den högsta indikatorn i mars.


- EMU: konjunkturbarometer april kl 11.00

Preliminära PMI-data för euroområdet i april har indikerat ett svagare sentiment jämfört med i mars. Det var dock främst inom tjänstesektorn som indexen backade medan index för tillverkningsindustrin om något överraskade lite på uppsidan.

Enligt IFO-index försvagades dock sentimentet i tillverkningsindustrin i april, efter en stark uppgång i mars. Företagsklimatet inom tjänstesektorn hade däremot förbättrats i april.


- USA: JOLTS lediga platser mars kl 16.00

I februari sjönk antalet lediga jobb aningen mer än väntat, till 7,57 miljoner, vilket dock ändå var relativt väl i linje den genomsnittliga nivån under det senaste året, och i överkant av den normala månatliga nivån före pandemin.


- USA: hushållens konfidensindikator april kl 16.00

Efter en uppgång till 111,7 i november har konfidensindikatorn sjunkit stadigt fyra månader i rad, till 92,9 i mars, vilket var den lägsta noteringen sedan i februari 2021.

Enligt Michiganindex fortsatte hushållsförtroendet att sjunka tydligt även i början av april, och konsensusprognosen väntar nu att konfidensindikatorn ska ha sjunkit till 88,5 i april, i så fall den lägsta nivån sedan december 2020.

.

ONSDAG DEN 30 APRIL

===================

- Kina: PMI april kl 3.30

Inköpschefernas index blir ett test på hur Pekings stimulansåtaganden kan motverka de negativa effekterna av vad USA:s finansministern Scott Bessent har beskrivit som ett amerikanskt handelsembargo mot Kina.

Commerzbank räknar endast med måttliga nedgångar i de officiella indexen för såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn.


- EMU: BNP (est) 1 kv kl 11.00

Under fjärde kvartalet 2024 steg BNP med 0,2 procent jämfört med tredje kvartalet, och med 1,2 procent jämfört med fjärde kvartalet 2024, vilket var något i överkant mot vad ekonomer hade väntat inför den initiala beräkningen.

Enligt Commerzbank kan euroområdets ekonomi ha växt med ytterligare 0,2 procent under årets första kvartal.

"Detta stöds av hårda data: industriproduktionen ökade stark under de första månaderna i år och exporten ökade noterbart", skriver Commerzbank i ett kundbrev.


- Tyskland: KPI (prel) april kl 14.00

I mars sjönk KPI-inflationen till 2,2 procent, från 2,3 procent i februari, och nu kan inflationstakten återigen ha sjunkit under 2 procent i april.

KPI-inflationen var så låg som 1,6 procent i september i fjol, men pressade senare upp till 2,6 procent som högst i december. Den uppgången drevs dock främst av baseffekter (låga energipriser i slutet av 2023), och var väntad av ECB.


- USA: konsumtion och inflation (PCE) mars kl 14.30

Fedchefen Jerome Powell har de senaste månaderna levererat pricksäkra prognoser om PCE-inflationen, baserat på Fedekonomers beräkningar utifrån detaljer i KPI- och PPI-statistiken.

Om Powell har rätt även nu kommer PCE-inflationen ha sjunkit till 2,6 i mars, från 2,8 procent i februari, vilket han framförde i ett anförande den 17 april.

Konsensusprognosen pekar samtidigt mot att såväl privata inkomster som konsumtion ska ha ökat med 0,4 procent i mars jämfört med i februari.

- USA: BNP (est) 1 kv kl 14.30

Atlanta Feds "GDPNow"-modell indikerade den 24 april att BNP ska ha sjunkit 2,5 procent uppräknat i årstakt under första kvartalet. Det inkluderar dock påverkan av en omfattande utrikeshandel med guld i början av året, vilket inte ska påverka officiella BNP-data.

Atlanta Fed alternativa mått, justerat för guldhandeln, visade dock ändå en nedgång, med 0,4 procent, under kvartalet, vilket skulle betyda en kraftig försvagning från starka +2,4 procent under fjärde kvartalet.

Konsensusprognosen pekar dock mot plustillväxt under kvartalet, +0,4 procent.


TORSDAG DEN 1 MAJ

=================

- BOJ: räntebesked kl 5.00

Bank of Japan höjde styrräntan till 0,50 procent i januari men lämnade därefter styrräntan oförändrad i mars. BOJ-chefen Kazuo Ueda upprepade på torsdagen att räntan kommer att fortsätta att höjas ytterligare om den underliggande närmar sig målet, men först behöver de analysera hur olika faktorer, bland annat USA-tullarna, påverkar utsikterna.

Enligt en Reutersenkät nyligen räknar en klar majoritet av tillfrågade ekonomer med att BOJ kommer att lämna styrräntan oförändrad både efter detta möte som efter nästa möte i juni.


- USA: ISM industri-PMI april kl 16.00

S&P Globals industri-PMI steg oväntat till 50,7 preliminärt i april, från 50,2 i mars, vilket var klart över väntade 49,4.

Korrelationen mellan S&P Globals och ISM:s industri-PMI är dock långt ifrån 100 procent, och enligt konsensusprognosen antas ISM-PMI ha sjunkit till 47,9 i april, från 49,0 i mars.


FREDAG DEN 2 MAJ

================

- Silf/Swedbank: industri-PMI april kl 8.30

Index steg till 53,6 i mars från 53,5 i februari. Swedbank noterade då att tullhöjningar och ökad geopolitisk osäkerhet dittills inte hade hindrat återhämningen.

Men "nedåtriskerna har ökat nu när USA höjer tullarna mot europeisk bilindustri", noterade Jörgen Kennemar, ansvarig för PMI-analysen vid Swedbank.


- EMU: KPI (prel) april kl 11.00

HIKP-inflationen väntas ha sjunkit till 2,1 procent i april, från 2,2 procent i mars. Kärninflationen väntas samtidigt ha varit oförändrad på 2,4 procent.


- USA: sysselsättning april kl 14.30

I mars ökade antalet sysselsatta med 228.000 personer, vilket var mer än väntade 135.000 (antalet statligt anställda ökade med 19.000). Arbetslösheten ökade till 4,2 procent, från 4,1 procent i februari, och timlönerna ökade med väntade 0,3 procent.

Konsensusprognosen väntar nu att antalet sysselsatta ska ha ökat med 130.000 personer i april, att arbetslösheten ska vara oförändrad på 4,2 procent och att timlönerna ska ha ökat med 0,3 procent.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.