Nyhet
31 Aug, 2023

PM NYHETER I KORTHET TORSDAG 31 AUGUSTI

Uppdaterad:
31 Aug, 2023

INGEN SKRÄPVALUTA. Riksbankschefen Erik Thedéen har inte bara en hög inflation att tampas med, utan den svenska kronan har varit ett bekymmer ända sedan han tillträdde. Han säger att det är mycket prat om att kronan är en skräpvaluta, men det är ingen korrekt bild. (DN)


STORA VÄRDEN I VCE. Ett självständigt Volvo anläggningsmaskiner, VCE, skulle troligen få ett börsvärde på minst 200 miljarder kronor, menar fordonsanalytikern Hampus Engellau, efter att SEB på onsdagen dragit slutsatsen att Fredrik Lundberg är öppen för en avknoppning av VCE. (DI)


INTE NU. Flera faktorer talar emot att Industrivärden vill stycka den tunga fordonskoncernen, skriver Dagens Industris Anders Hägerstrand i en kommentar där han inte utesluter en notering av VCE, men menar att den troligen ligger flera år framåt i tiden. (DI)


TA HEM VINSTEN. Danska Pandoras aktie har tagit revansch efter ett svagt fjolår. För ytterligare luft krävs köpsugna konsumenter, skriver DI i en analys där rådet blir att ta hem korta vinster och avvakta ett bättre köpläge. (DI)


KORANBRÄNNINGAR. En majoritet av de svenska väljarna vill förbjuda brännandet av religiösa skrifter. (DN)


SNABB UTBYGGNAD AV KÄRNKRAFT. Sverige har förutsättningarna för att få fram ny kärnkraft snabbt, enligt IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi. (DN)


STATLIG INKOMSTSKATT. Med stigande inflation flyttas gränsen för vem som ska betala statlig inkomstskatt upp. På två år kan antalet som betalar skatten halveras. Det rör sig om en ganska stor skatteminskning för många, enligt Madelén Falkenhäll på Swedbank. (SvD)


FASTIGHETSKRIS OROAR. Trots ett utmanande finansieringsklimat har fastighetsbolagen fortsatt att visa stabilitet, men risken är att en svagare ekonomi kan förvärra läget och leda till en kris som är både finansiell och operationell, enligt Danske Bank, som tror att vi inte har sett de fulla effekterna än. (DI)


LEDNINGSKÖP. Kjell & Companys vd, detaljhandelschef och nya marknadschef har köpt aktier i prylkedjan, vilket fick den kraschade aktien att stiga. (DI)


VINDKRAFT. Kursraset för vindkraftsbolagen gör att det First North-listade vindkraftteknikbolaget Sea Twirl vädrar morgonluft. (DI)



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.