RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NED, DOLLARN TAPPAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker på torsdagen, med tyska räntor 3-4 punkter lägre. Även USA-räntorna sjunker med tvååringen åter under 4-procentsnivån, och dollarn har tappat med dollarindex under 103-nivån.
Det har varit en turbulent tid efter Bank of Japans räntehöjning och den svaga jobbrapporten i USA i förra veckan, vilket lett till omprissättning och upplösandet av "carry trade", att låna i valutor med billig finansiering och investera i valutor med högre avkastning.
"Det här är en konsolideringsperiod innan en ny trend, givet hur volatila marknaderna har varit. Investerare kommer troligen att ligga lågt tills vi får nya data", sade Kerry Goh på Kamet Capital Partner till Bloomberg News.
En emission av tioåriga amerikanska statsobligationer för 42 miljarder dollar på onsdagen fick också ett relativt ljummet mottagande, vilket inledningsvis pressade upp räntorna. På torsdagen emitteras 25 miljarder dollar i 30-åriga statsobligationer. USA-räntorna har dock fortsatt att sjunka på torsdagen.
JP Morgan höjde på onsdagen sin bedömning om risken för recession i USA till 35 procent från tidigare 25 procent, i spåren av svagare efterfrågan på arbetskraft och tidiga signaler om neddragningar. Med en inflation som lättar så tror de därför att Federal Reserve sänker räntan med 50 punkter i september och november.
Goldman Sachs ser en recessionsrisk på 25 procent.
Tiffany Wilding, ekonom på Pimco, tror däremot inte att den amerikanska ekonomin gled in i recession i juli, trots vad "Sahm-regeln" (om snabbt stigande arbetslöshet) pekar mot.
De ser snarare att tillväxttakten sjunker från cirka 3 procent 2023 till 1-1,5 procent nu, under trenden. En kombination av svagare immigration, minskat policystöd och svagare global industritillväxten ger svagare momentum i USA.
Samtidigt pekar data på mer balanserade inflationsrisker. Hyresinflationen sjunker igen och arbetskraftskostnaderna har dämpats.
Givet detta finns det goda skäl för Federal Reserve att återvända till en neutral hållning snabbare än tidigare väntat. Men utan bredare bevis för att ekonomin snabbt faller ned i recession så kommer Fed knappast att nödsänka före septembermötet.
"Även om en 50-punkterssänkning i september är möjlig, så kommer det att bero på utvecklingen i ekonomin och de finansiella marknaderna till dess, och vi ser goda skäl att tro att sysselsättningen kommer att studsa upp igen i augusti efter besvikelsen i juli", skriver Pimco.
Marknaden ser nu en sannolikhet på drygt 70 procent att Federal Reserve sänker räntan med 50 punkter i september.
I eftermiddag publiceras veckostatistiken över antalet nya arbetslösa, som väntas ha sjunkit till 240.000 personer, från preliminära 249.000 veckan dessförinnan.
Yenen har stärkts till 145:90 mot dollarn under torsdagen.
Snabbprotokollet från Bank of Japans möte den 31 juli visade att de diskuterade ytterligare räntehöjningar och en ledamot ansåg att den neutrala räntan ligger runt minst 1 procent. Vid mötet höjdes styrräntan med 15 punkter till 0,25 procent.
Direktionen debatterade också risken för att stigande importkostnader på grund av en svag yen samt stabila lönehöjningar kan pressa upp inflationen mer än väntat, vilket belyste en växande känsla att fler räntehöjningar kan behövas.
Andra ledamöter varnade för att höja styrräntorna alltför snart och sade att policynormaliseringen inte får vara ett självändamål, utifrån färska data om svag konsumtion.
Protokollet står i kontrast till uttalandena från vice BOJ-chefen Shinichi Uchida på onsdagen, som fick marknaderna att vända. Han indikerade då att de kommer att avvakta med fler räntehöjningar så länge som det råder turbulens på de finansiella marknaderna.
"Även om BOJ kanske pausat nu, så kommer de troligen att fortsätta resan mot policynormalisering kommande månader. Det kan vara för tidigt att öppna champagnen då marknaderna förblir sårbara för riskerna för negativa nyheter och global osäkerhet", sade Vasu Menon på OCBC till Reuters.
ANZ noterade att även om Federal Reserve sänker i linje med marknadens prissättning och Bank of Japan höjer igen så kommer japanska räntor förbli klart under de amerikanska.
"Så carry trade kommer inte att försvinna i närtid, men vi kan få se mer dollar/yen-rörelser då investerare minskar riskpositioner", skrev de.
Svenska räntor sjunker också och kronan har stärkts något.
Australiendollarn har också stärkts under torsdagen, till 0:6560 mot USA-dollarn. Michele Bullock, chef för centralbanken RBA, upprepade att de övervägde att höja räntan vid veckans möte, och baserat på nuvarande information så väntar de sig inte att räntan ska komma ned snabbt.
De kommer inte att agera på enskilda data. Om ekonomin försämras snabbare än väntat så kommer de att agera, men hon vill se mer bevis för att ändra policyhållning.
torsdag kl 10.30 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:4723 (10:4744) EUR/USD 1:0940 (1:0920)
EUR/SEK 11:4556 (11:4386) USD/JPY 145:76 (146:98)
Ty obl 2 2,36 (2,40) Ty obl 10 2,24 (2,27)
US obl 2 3,94 (4,03) US obl 10 3,91 (3,94)
Sv obl 2 1,95 (2,00) Sv obl 10 1,98 (2,00)