RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR STIGER, EURON TAPPAR NÅGOT
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europabörserna stiger rejält på torsdagsförmiddagen liksom de europeiska räntorna, med tyska tvåårsräntor 12 punkter högre, efter Trumps oväntade besked att de ömsesidiga tullarna pausas i 90 dagar. Euron har försvagats något till 1:102 mot dollarn, men kronan är fortsatt lite starkare mot såväl dollarn som euron än den var på onsdagseftermiddagen.
De amerikanska börsterminerna pekar dock nedåt, vilket kan tyda på att euforin redan är på väg att avta.
Ekonomer på JP Morgan sade, enligt Reuters, att "detta är bara slutet på början" och att det amerikanska tullkriget är långt ifrån över.
Generellt bedömer amerikanska och europeiska storbanker dock att risken för recession i USA har minskat efter tullbeskedet.
Här hemma visade SCB-statistik på morgonen att BNP sjönk med 1,5 procent i februari, jämfört med januari, som i sin tur reviderades ned till -0,4 procent. Det var andra månaden i rad med krympande tillväxt.
"Svensk ekonomisk aktivitet minskade i februari med lägre produktion bland näringslivets tjänsteproducenter och inom offentliga myndigheter", säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.
I årstakt sjönk BNP 0,3 procent, efter uppreviderade 2,2 procent under föregående period.
SEB påminner om att de preliminära utfallen är volatila och inte ger någon tillförlitlig vägledning för faktisk BNP.
Andra SCB-siffror visade att produktionen i privat sektor sjönk marginellt i februari, medan hushållens konsumtion däremot var oväntat stark, +1,1 procent mot SEB:s prognos på +0,2 procent. Enligt SEB visade de flesta undergrupper positiv tillväxt.
Industrins orderingång sjönk dock 6,2 procent i februari jämfört med månaden före, säsongsrensat.
Vice riksbankschef Anna Seim sade i ett tal på torsdagsmorgonen att Riksbanken är väl positionerade att hantera den föränderliga miljön. Hon konstaterade att bedömningarna av konjunkturen och inflationen är ovanligt svåra, men att de är vaksamma och har beredskap att agera.
Inflationsutfall från Norge på morgonen visade att kärn-inflationen som väntat låg stilla på 3,4 procent i mars, helt i linje med såväl Norges Banks som marknadens förväntningar.
Den tvååriga USA-räntan är upp 6 punkter till 3,86 procent, medan tioårsräntan är 9 punkter ned på 4,29 procent, jämfört med vid svensk stängning i går.
Bortsett från eventuellt nya tullbesked riktas blickarna på torsdagen främst mot mars månads KPI-utfall, som väntas visa att inflationen steg till 2,8 procent, från 2,6 procent månaden före, och att kärn-inflationen sjönk till 3,0 från 3,1 procent.
Veckostatistiken över antalet nya arbetslösa står också på agendan liksom tal från Fed-ledamöterna Lorie Logan och Austan Goolsbee.
Trumps tullpaus innebär att de ömsesidiga tullarna sänks till basnivån 10 procent, från i flera fall betydligt högre nivåer, under 90 dagar. Beskedet kom bara omkring 14 timmar efter att de trätt i kraft.
Presidenten hävdade på onsdagskvällen att han hade tänkt på en paus för tullarna under de senaste dagarna, och beslutet föll på plats på onsdagsmorgonen, vilket skulle vara ungefär då han skrev på sin sociala mediesajt Truth Social att "detta är ett bra tillfälle att köpa".
Tullarna mot Kina höjdes dock samtidigt från 104 till 125 procent, eftersom Kina hade uppvisat "bristande respekt" genom att svara på USA:s höjda tullar med motsvarande höjning av tullarna på importen av USA-varor.
Dessutom gäller samtliga tidigare annonserade tullar, exempelvis på bilar, stål och aluminium, och Trump har uppgett att tullar på läkemedel ska komma inom kort.
Capital Economics analys är att Trump blev rädd när inte bara börsen utan även obligationsmarknaden började försvagas. De tror att Trump återkommande kommer att förlänga "pausen", så att det är den 10-procentiga universella tullsatsen som han kampanjade för som kommer att gälla, och att andra länder i utbyte erbjuder mindre eftergifter i egna tullar och handelspraxis.
Beträffande Kina tror Capital Economics fortsatt att deras antagande "sedan länge om att den effektiva tullsatsen mot Kina kan landa på 60 procent verkar fortfarande vara den bästa gissningen".
Kinas handelsdepartement uppgav på torsdagen att Kina är redo för en dialog med USA, men den måste baseras på ömsesidig respekt och jämställdhet, enligt Reuters.
Påtryckningar, hot och utpressning är inte rätt sätt att hantera Kina och Kina kommer att "kämpa till slutet" om USA insisterar att gå sin väg, sade talespersonen He Yongqian.
Statistik under natten visade att inflationstakten i Kina var oväntat låga -0,1 procent i mars, väntat var +0,1 procent.
torsdag kl 10.20 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:9704 (9:9992) EUR/USD 1:1024 (1:1042)
EUR/SEK 10:9950 (11:0440) USD/JPY 146:24 (144:73)
Ty obl 2 1,86 (1,74) Ty obl 10 2,67 (2,59)
US obl 2 3,84 (3,78) US obl 10 4,29 (4,38) Sv obl 2 1,91 (1,77) Sv obl 10 2,48 (2,41)