Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
16 Jul, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: HÖGRE ÄN VÄNTAT KPI-UTFALL FÖRSVÅRAR FÖR BOE

Uppdaterad:
16 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Såväl amerikanska som europeiska räntor stiger under onsdagens handel. Svenska räntor följer med uppåt, men i något lugnare takt än i övriga Europa. Samtidigt har kronan tappat mark mot både dollarn och euron, och handlas 5 öre svagare jämfört med tisdagens svenska stängning.

På handelssidan uppgav president Donald Trump på tisdagskvällen att han nått ett avtal med Indonesien som innebär att varor från landet beläggs med en tull på 19 procent, medan amerikanska exportvaror inte kommer att beskattas.

Trump förutspådde även att han kan sluta "två eller tre" handelsavtal innan de ömsesidiga tullarna träder i kraft den 1 augusti, med Indien som mest sannolika nästa steg, enligt Bloomberg News.

Trump har också meddelat att han sannolikt kommer att införa tullar på läkemedel redan i slutet av månaden. Tullar på halvledare kan även vara på väg, vilket tyder på att dessa importskatter införs i samband med de bredare "ömsesidiga" tullarna som träder i kraft den 1 augusti.

Samtidigt föreslog finansminister Scott Bessent att Fed-chefen Jerome Powell bör avgå från styrelsen när hans mandat löper ut i maj 2026. Kevin Hassett, en av Trumps mest långvariga ekonomiska rådgivare, pekas av insatta källor ut som främsta kandidat att ta över som Fed-ordförande nästa år.

På räntemarknaden har handlare minskat sannolikheten för att Federal Reserve ska sänka räntan mer än en gång i år. En sänkning i september prissätts nu till något över 50 procents sannolikhet. Fed:s beslutsfattare kan komma att hålla räntorna oförändrade en tid för att kyla inflationen helt – men kan även tvingas till sänkningar om inflation och arbetsmarknad försvagas, enligt Dallas Fed-chef Lorie Logan.

"Även om en tulldriven inflationsuppgång sannolikt blir kortvarig, vore det klokt av Fed att hålla sig på sidlinjen i några månader till med tanke på de senaste beskeden om högre tullar", sade Seema Shah på Principal Asset Management, enligt Bloomberg News.

Avkastningen på amerikanska statsobligationer steg till den högsta nivån på över en månad. Den amerikanska tioårsräntan handlas under onsdagen till 4,49 procent – den högsta nivån sedan den 11 juni och 3 punkter upp jämfört med tisdagens svenska stängning.

Investerare inväntar nu producentprisindex (PPI) från USA senare under dagen, i jakt på ytterligare tecken på inflationstryck i industrin.

Övrig amerikansk statistik inkluderar industriproduktion för juni klockan 15.15. Fed:s Beige Book publiceras ikväll klockan 20.00.

Från Storbritannien visade morgonens statistik att konsumentpriserna steg 0,3 procent i juni jämfört med månaden före. Den årliga inflationstakten uppgick till 3,6 procent – över förväntan om 3,5 procent. Månadsutfallet var också något högre än väntade 0,2 procent. I maj var årstakten 3,4 procent.

Kärninflationen uppmättes samtidigt till 3,7 procent, från 3,5 procent i maj. Väntat var 3,5 procent.

Deutsche Bank kommenterade utfallet i ett marknadsbrev och skrev att även om arbetsmarknaden sannolikt står i fokus för räntebesluten, lämnar dagens inflationssiffror knappast något andrum för MPC.

Samtliga mått – KPI, kärn-KPI, tjänsteinflation och kärnvaror – ligger nu över Bank of Englands egna prognoser. Alla mått på kärntjänsteinflation steg dessutom i juni.

"Denna typ av data är inte tillräcklig i sig för att motivera en mer aggressiv penningpolitisk lättnad. Snarare höjer dagens inflationsutfall ribban för att morgondagens arbetsmarknadsdata ska kunna leda till en duvaktig tolkning", skrev Deutsche Bank. Banken tillade att de inte anser att en räntesänkning i augusti är hotad efter dagens siffror.

ING Economics kommenterade också statistiken, och påpekade att tjänsteinflationen till stor del hålls uppe av reglerade prisjusteringar och strukturellt eftersläpande kategorier.

ING delar Deutsche Banks syn att ribban nu ligger högt för snabbare räntesänkningar, och konstaterar att det knappast hjälper att KPI nu närmar sig 4 procent. För närvarande räknar ING dock med "gradvisa" räntesänkningar i augusti och november.

Pundet stärktes initialt mot dollarn efter inflationsutfallet, men tappade därefter mark och handlas för närvarande oförändrat på nettobasis.

På valutamarknaden håller sig dollarn nära en flerveckorshögsta mot större valutor. Dollarindex ligger kvar kring 98,5. Mot yenen handlas dollarn stabilt på 148:8. Euron återhämtade sig med 0,1 procent till 1:1622 dollar, efter att på tisdagen ha noterat en treveckorslägsta på 1:1593.


                  onsdag 10.30 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:7300 (9:6784) EUR/USD 1:1622 (1:1631)
EUR/SEK 11:3080 (11:2580) USD/JPY 148:81 (148:69)
Ty obl 2 1,88 (1,86) Ty obl 10 2,73 (2,69)
US obl 2 3,96 (3,95) US obl 10 4,49 (4,46)
Sv obl 2 1,77 (1,77) Sv obl 10 2,34 (2,32)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.