Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
7 Nov, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ REAKTIONER PÅ VÄNTAD RB-SÄNKNING

Uppdaterad:
7 Nov, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadsreaktionen på Riksbankens räntesänkning var begränsad, med lite starkare krona mot euron samtidigt som räntorna stiger i linje med övriga Europa. USA-räntorna har gått sidledes inför Fed-beskedet ikväll, medan dollarn i stort bibehåller förstärkningen sedan den "röda vågen" i USA-valet.

Riksbanken sänkte styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent, vilket var som väntat även om en del sett utsikter för 25. Riksbanken ser ännu få tydliga tecken på en återhämning.

"För att ge ytterligare stöd till konjunkturen behöver styrräntan sänkas lite snabbare än vad som bedömdes i september. Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras nära målet", skrev Riksbanken.

Om utsikterna står sig kan räntan även sänkas i december och under första halvåret 2025. Riksbanken framhåller samtidigt att utvecklingen är svårbedömd, särskilt i omvärlden och inte minst efter det amerikanska valet.

"Osäkerheten kring den globala utvecklingen är större än normalt, vilket även kan påverka de svenska inflations- och konjunkturutsikterna och leda till en annan utformning av penningpolitiken", skrev de.

SCB rapporterade en högre preliminär inflation än väntat i oktober. KPIF-inflationen steg till 1,5 procent från 1,1 procent i september, väntat var 1,3 procent i Infronts enkät och 1,1 procent från Riksbanken. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, steg till 2,1 procent från 2,0 procent, väntat var 2,0 procent på marknaden och 1,8 procent hos Riksbanken.

Utfallet var inget som hade bäring på dagens räntebesked, men Swedbank noterade att kärninflationens momentum har dämpats på 1-, 2- och 6-månadershorisonten.

Handelsbanken tror att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter i december och januari, och landar på 2,25 procent vilket de tror är botten. Dagens inflationsutfall är inget hinder för Riksbanken att sänka två gånger till. Riksbanken bedömer att inflationstrycket är i linje med målet och att de långsiktiga inflationsförväntningarna är förankrade runt målet.

"Även om sentimentsindikatorer pekar mot dämpad BNP-tillväxt fjärde kvartalet så förblir vi optimistiska om att efterfrågan ska stärkas gradvis, med stöd av förbättrade realinkomster och lägre räntor", skrev de.

Riksbankschef Erik Thedéen sade vid pressträffen att oktoberutfallet inte ändrar inflationsbilden. Han betonade att osäkerheten är större än vanligt efter USA-valet, med fokus på handelshinder, men att de har stor handlingsfrihet att agera med räntan. Att de sänkte med 50 punkter i dag berodde främst på de dämpade konjunkturutsikterna, samtidigt som de känner sig trygga med inflationsbedömningen.

Kronan har stärkts mot dollarn, men jämfört med före USA-valet är kronan fortsatt 10 öre svagare på 10:80.

Den norska kronan stärktes 7 öre till 11:78 mot euron efter att Norges Bank som väntat lämnat styrräntan oförändrad på 4,50 procent. De ser behov av fortsatt åtstramande policy och räntan väntas vara oförändrad året ut. Inflationen har varit lägre än väntat men ränteförväntningarna i omvärlden ökat och kronan varit svagare än väntat.

Data från Tyskland visade att exporten sjönk 1,7 procent i september, mer än väntade -1,4 procent. Industriproduktionen sjönk samtidigt 2,5 procent under månaden, under väntade -1,0 procent.

Commerzbank noterade att nedgången följer på en likartad uppgång i augusti, vilket primärt beror på bilproduktionen.

"Totalt sett så pekar trenden i produktionen nedåt, vilket troligtvis inte kommer att förändras i närtid givet den begränsade orderboken. Industrin kommer därmed att fortsätta agera broms på ekonomin som helhet", skrev de.

På onsdagen avskedade Tysklands förbundskansler, Olaf Scholz, finansminister Christian Lindner. Det innebär att det liberala partiet (FDP) lämnar regeringen och att socialdemokraterna (SPD) och De Gröna fortsätter i minoritet.

En förtroendeomröstning ska hållas i januari och om Scholz, som antaget, förlorar den kan nyval hållas i mars, ett halvår tidigare än ordinarie val.

Holger Schmieding på Berenberg noterar att nyval innebär risker men sannolikt ändå är meningsfullt både ekonomiskt och politiskt.

"Det ständiga grälandet inom den nu upplösta trepartikoalitionen har blivit ett stort hinder för tillväxt. I avsaknad av tydlighet om den ekonomiska politikens framtida riktning har företag i allt högre grad hållit tillbaka investeringar i Tyskland under året", skrev han.

Det kan bli svårt att få igenom en budget för 2025 men det kommer inte leda till något USA-liknande "shutdown", utan alla lagstadgade utgifter kommer att fortsätta, och endast viss diskretionära utgifter påverkas.

"Under den osäkerhetsperiod som föregår nyvalet ligger riskerna för vår redan dämpade prognos för tysk tillväxt på nedsidan. Detta skulle dock enkelt kunna kompenseras av starkare tillväxt när denna osäkerhet väl är löst efter valet", skriver han.

USA-räntorna går i stort sidledes efter att ha tryckts upp i spåren av USA-valet. Donald Trumps vinst tillsammans med utsikterna att ta kontroll över hela kongressen kan spä på underskotten och driva upp tillväxt och inflation.

Jämfört med före valet är den tioåriga statsobligationen fortsatt cirka 15 punkter upp på 4,43 procent.

Närmast inväntas Feds räntebesked (utan ny räntebana) där de antas sänka räntan med 25 punkter. Förväntningarna om en till 25-punkterssänkning i december har dämpats något efter valet.

Kinadata visade att exporten ökade 12,7 procent i årstakt i oktober, mer än väntade 5,0 procent. Trumps signal om höjda tullar är ett osäkerhetsmoment för konjunkturutsikterna, men närmast inväntas mer besked om omfattningen av kommande finanspolitiska stimulanser.


            torsdag kl 11.00 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:8010 (10:8757) EUR/USD 1:0751 (1:0723)
EUR/SEK 11:6139 (11:6628) USD/JPY 153:88 (154:13)
Ty obl 2 2,24 (2,21) Ty obl 10 2,49 (2,42)
US obl 2 4,25 (4,29) US obl 10 4,42 (4,45)
Sv obl 2 1,91 (1,84) Sv obl 10 2,32 (2,23)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.