TYSKLAND: KOMBINERAT PMI (PREL) SJÖNK TILL 49,7 I APRIL (NY)
(Tillägg: från stycke fem)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tyska näringslivets sammanvägda inköpschefsindex sjönk till 49,7 i april, jämfört med 51,3 föregående månad.
Det visar preliminär statistik. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett utfall på 50,4.
Index för industrin sjönk till 48,0 jämfört med 48,3 föregående månad, väntat var 47,6.
Index för tjänstesektorn sjönk till 48,8 jämfört med 50,9 föregående månad, väntat var 50,2.
Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, noterar att Tysklands exportdrivna tillväxtmodell står inför allvarliga utmaningar, men USA:s tullpolitik har ännu inte orsakat någon större nedgång inom tillverkningsindustrin.
Faktum är att tillverkare har lyckats öka produktionen för andra månaden i rad och till och med sett en liten uppgång i exportorder, vilket vi inte har sett sedan början av 2022.
"Det är ganska imponerande och kan bero på förhoppningar om att nå vissa kompromisser med USA, tillsammans med Tysklands diversifierade exportmarknader – 90 procent av exporten går till andra länder än USA. Naturligtvis råder det fortfarande stor osäkerhet, och optimismen kring framtida produktion har fått sig en törn", skriver han.
Produktionskostnaderna har samtidigt sjunkit avsevärt, delvis tack vare lägre energipriser, och företagen har kunnat höja sina försäljningspriser något för första gången sedan maj 2023.
Det kan tyda på en viss motståndskraft, möjligen eftersom många tillverkningsföretag producerar produkter med dubbla användningsområden eller kan ställa om till produktion för militärt bruk. Med den nya regeringen som sannolikt kommer att öka försvarsutgifterna börjar många företag tänka i dessa banor.
I tjänstesektorn har däremot aktiviteten minskat och optimismen kring framtida affärer har försvagats. Ändå visar fortsatt sysselsättningstillväxt och vissa tecken på stabilisering av nya affärer att företagen långt ifrån har gett upp.
Kostnaderna inom tjänstesektorn har stigit snabbare än föregående månad, vilket krossar förhoppningarna om att löneökningarna håller på att avta och påverkar kostnaderna mindre.
"I kombination med en långsammare prisökning på försäljningen betyder det att vinstmarginalerna inom tjänstesektorn pressas", skriver han.