Redaktionen
3 Jul, 2023
Aktier eller fonder?

Aktier eller fonder?

Uppdaterad:
25 Jul, 2023

Jämförelsen mellan aktier och fonder påminner i många avseenden om de semantiska skillnaderna mellan att investera och spara. Naturligtvis är detta en förenkling av verkligheten, men genom vår jämförelse av dessa alternativ framstår det som en relevant analogi. Nedan följer en kort analys av frågan om aktier eller fonder.

Den främsta skillnaden mellan att investera i enskilda aktier och fonder ligger i om man investerar i enstaka aktier eller i fonder som innehåller flera aktier. Att enbart investera i en enskild aktie är sällan en bra idé på grund av bristen på diversifiering. Därför syftar den följande översikten snarare till att undersöka vad som är bäst: att skapa en egen aktieportfölj eller att investera i fonder. För att hålla det enkelt fokuserar vi på jämförelsen mellan aktier och aktiefonder. Det bör noteras att beroende på fondtyp kan dessa även inkludera obligationer, vilket lägger till ytterligare komplexitet.

  • En aktie representerar en andel av ägarskap i ett företag.
  • En fondandel å andra sidan är en del av en kollektiv investering som samlar in pengar från olika investerare för att köpa en portfölj av olika tillgångar, inklusive aktier, obligationer och ibland även andra tillgångsklasser.

Var tjänar man mest pengar, aktier eller fonder?

Aktier

Aktier är intressanta av flera skäl. Till att börja med är det oftast mycket enkelt att handla med aktier, och det är även kostnadseffektivt att investera i dem genom courtageavgifter. Detta beror på att dagens börsmäklare är en del av strömlinjeformade system. Beroende på aktiens likviditet kan man därför relativt enkelt ta en position i ett företag och likvidera positioner när det behövs, vilket ger en känsla av trygghet i investeringen. Generellt sett är en likvid position mer attraktiv än en illikvid position när alla andra faktorer är likvärdiga.

Det är avgörande för att kunna göra stora vinster på aktier att kunna dra nytta av aktiens volatilitet. Du köper när aktien är billig och säljer när den är dyr. Det är enkelt att förstå konceptet, men svårt att omsätta det i praktiken. Gapet mellan dessa två positioner och frekvensen av sådana tillfällen påverkar hur många gånger du kan genomföra dessa affärer. Här kommer aktiernas stora förtjusning in i bilden - genom dessa svängningar finns möjlighet att tjäna pengar.

Det kommer dock inte utan kostnad. På samma sätt som det går att tjäna mycket pengar kan man också förlora mycket pengar. Som investerare med medvetenhet om de riskfyllda positionerna kan det medföra en hel del stress. Samtidigt måste man kunna motivera när man tror att aktiekursen kommer att stabilisera sig på olika nivåer för att kunna avgöra när man ska agera, vilket i sin tur kräver analyser och en förståelse om vad aktien bör värderas till. Att genomföra analyser och därigenom utlösa dess värde tar tid, särskilt om man handlar med flera olika bolag, vilket rekommenderas för att ha en diversifierad portfölj.

Fördelar aktier

  • Enkelt att handla (likvida)
  • Billigt att handla
  • Potential för hög avkastning

Nackdelar aktier

  • Kan vara stressfyllt
  • Tar tid i anspråk från analyser
  • Svårt
fonder eller aktier

Fonder

Fonder är tekniskt sett lika enkla att investera i, men det kan ta några dagar att genomföra både köp och försäljning av fondandelar. Detta beror på att fondbolaget samlar in kapital för att genomföra transaktionen. Till skillnad från aktiehandel, där det vanligtvis finns motparter redo att köpa till olika priser för större bolag, köper inte fondförvaltaren en ny aktie varje gång nytt kapital kommer in. Istället arbetar de kontinuerligt med att ha en balanserad portfölj som kan innehålla allt från 20 till 200 aktier, beroende på fondens strategi.

Genom att investera i en fond får du omedelbar diversifiering. Eftersom fonden har en portfölj med olika värdepapper som balanserar vinster mot förluster, är volatiliteten betydligt lägre jämfört med enskilda aktieinvesteringar. Den förväntade avkastningen på en fondinvestering kommer därför vara lägre än för aktieinvesteringar, men tvärtom är även nedsidan mindre. En liknande jämförelse kan göras mellan aktier i stora och små bolag, där verksamheten hos små bolag är mindre diversifierad och därmed mer utsatt för bolagsspecifik risk (läs ökad volatilitet i aktiekursen).

Utöver diversifiering får investerare i fonder även direkt exponering mot professionella investerare som ansvarar för analysarbetet. Det kan vara avslappnande att veta att experter övervakar investeringarna, men samtidigt har du ingen kontroll över vad som händer med dina pengar. Det finns heller ingen garanti att fonden kommer att prestera väl.

Fördelar fonder

  • Enkelt att handla (men inte lika likvida exkl. ETF:er)
  • Direkt diversifiering
  • Exponering mot professionel förvaltning
  • Mindre stressfyllt
  • Kan ha låg förvaltningsavgift

Nackdelar fonder

  • Kan ha hög förvaltningsavgift
  • Kan underprestera marknaden
  • Avsaknad av kontroll vad fonden investerar i
aktier eller fonder

Sammanfattning, är aktier eller fonder bäst?

Vilket alternativ som passar dig bäst beror på din riskprofil och dina individuella spar- eller investeringsmål. Om du är ute efter att investera och få hög avkastning kan en stor exponering mot aktier vara svaret. Det innebär att du investerar tid, pengar och energi i högrisk- och högavkastningsmöjligheter. En sådan strategi är mer lämplig för investerare med långsiktiga målsättningar. Det är viktigt att komma ihåg att höga risker inte garanterar höga avkastningar, utan bara gör dem tillgängliga för de som är villiga att hantera sina portföljer på ett noggrant sätt med långsiktig diversifiering.

Hög risk kan ge stora vinster, men medför också risken för förluster. Lågriskinvesteringar är ett säkrare val, men ger mindre avkastning. Om du har en låg risktolerans eller en kortare investeringshorisont kan investeringar i fonder vara mer lämpade för dig. På grund av den lägre risken i fondinvesteringar liknar det mer sparande, där huvudfokus är att bevara och skydda kapitalet.

Om du sitter på kapital och är osäker på vad du vill göra med det, och valet står mellan att köpa aktier eller fonder, kan följande fråga hjälpa dig att rikta dig i rätt riktning: Vill jag spara eller investera det här kapitalet?

  • Spara i fonder
  • Investera i aktier

Observera att ingen fond är riskfri, utan även dessa kan tappa i värde. Risken för detta är i regel lägre än den för att investera i aktier. Alla bör göra sin egen analys innan man bestämmer sig för att investera i aktier eller fonder. Ovan står för en mycket enkel översikt. 

fond eller aktie

Vanlig frågor om aktier och fonder

Vilka fonder är bäst?
Vad är indexfonder?
Skillnaden mellan index- och aktiefonder?
Aktier som påminner om fonder?
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.