27 Oct, 2019

Analys BE Group: "Inbromsningen fortsatte i Q3"

BE Group levererade ett underliggande rörelseresultat på 13 mkr i Q3’19, vilket innebar en halvering från 26 mkr Q3’18. BE Group ser en konjunkturnedgång och fokus ligger på effektiviseringar samt att ta marknadsandelar. Den försvagade situationen på marknaden speglas även av SSAB Tibnor och Klöckner, som särskilt pekar på svaghet inom fordonsindustrin samt en europeisk stålmarknad som präglas av ett avvaktande beteende med lagerneddragningar som följd. Från att tidigare räknat med en stärkt lönsamhet in i 2020 tar vi nu höjd för effekterna av inbromsningen i marknaden. Vi räknar med pris- respektive volymnedgångar i storleksordningen 5 % 2020. För att återgå till ett positivt momentum för aktien krävs sannolikt en minskad osäkerhet kring konjunkturen.

Lägre resultat i Q3 i spåren av en svagare marknad
BE Group levererade ett underliggande rörelseresultat på 13 mkr i Q3’19, vilket innebar en halvering från 26 mkr Q3’18. Detta drevs framför allt av lägre volymer, nettoomsättningen sjönk med 12 % jämfört med Q3’18. Priserna rapporterades som stabila, och den underliggande bruttomarginalen steg till 13,9 % i Q3’19 (13,0 %), medan den underliggande rörelsemarginalen sjönk till 1,4 % i Q3’19 (2,4 %) i spåren av den svagare efterfrågan. Levererat tonnage i kvartalet sjönk inom såväl Sverige & Polen som i Finland & Baltikum. Finland & Baltikum stod dock emot bättre lönsamhetsmässigt med en underliggande rörelsemarginal på 3,4 % i Q3’19 (4,0 %) medan Sverige & Polen sjönk till 1,9 % i Q3’19 från 2,8 % i motsvarande kvartal föregående år.

Fortsatt inbromsning av efterfrågan
BE Group ser en konjunkturnedgång och fokus ligger på effektiviseringar samt att ta marknadsandelar. Den försvagade situationen på marknaden speglas även av SSAB Tibnor och Klöckner, som särskilt pekar på svaghet inom fordonsindustrin samt en europeisk stålmarknad som präglas av ett avvaktande beteende med lagerneddragningar som följd. Den nordiska byggindustrin uppfattas som något stabilare än tillverkningsindustrin i det här läget, även om viss försvagning ses även där.

Begränsad potential i det korta perspektivet
Från att tidigare räknat med en stärkt lönsamhet in i 2020 tar vi nu höjd för effekterna av inbromsningen i marknaden. Vi räknar med pris- respektive volymnedgångar i storleksordningen 5 % 2020, och har sänkt vår prognos för rörelseresultatet med nära 50 %, med mindre effekter för 2021 och framåt. De procentuella förändringarna blir stora i spåren av låga marginalnivåer. Vi räknar nu med en rörelsemarginal på 1,7 % 2020, jämfört med 2,1 % 2019. Fokus kommer att ligga på effektiviseringsarbetet i verksamheten, och investeringsprogrammet i Norrköping (60 mkr) kommer att påverka framför allt Q4’19 och Q1’20 kassaflödesmässigt. Vi räknar tillsvidare med en bibehållen utdelning på 1,75 kr per aktie för innevarande år. Vi ser en begränsad potential i det korta perspektivet för BE Group-aktien. Värderingsmässigt handlas BE Group i nivå med Klöckner, men med en premie mot SSAB. För att återgå till ett positivt momentum för aktien krävs sannolikt en minskad osäkerhet kring konjunkturen.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.