4 Jun, 2018

Analys Consilium: "Ett kvartal i linje med trenden"

Medan Safety Enginering kämpar med fortsatta förskjutningar så illustrerar EBIT-marginalen på 10,5% i första kvartalet tydligt den positiva effekt som beslutet att avyttra icke-kärnverksamheter och förra årets kostnadsbesparingsprogram tillsammans har på lönsamheten. Med en stabil intjäning för största affärsområdet Marine & Safety och en förestående islossning inom Safety Engineering så räknar vi med en god återhämtning i lönsamheten 2018-2019. Med en värdering på P/E 8x ’19 ser vi därför en medelhög potential i aktien, samtidigt som en ihållande motvind inom vissa kärnsegment motiverar en medelhög risk.

Renodling lyfter EBIT-marginalen
Även om orderingången fortsatt är högre än omsättningen så minskade den något under Q1 och även under april, medan omsättningen ökade med 2% till SEKm 375 i Q1, och med 18% i april. Första kvartalet var på många sätt en förlängning av det vi sett under 2016 och 2017, nämligen en svag marknad för handelsfartyg och från olje- och gasmarknaden. Samtidigt växer nischmarknader som tåg och tunnelbanor, fastigheter med höga skyddsvärden, kryssnings- och militära fartyg. Orderstocken är god men förskjutningar gör att allt inte översätter till omsättning, samtidigt som omsättningen får betydande stöd av den stabila eftermarknadsaffären som står för över hälften av intäkterna i det största affärsområdet Marine & Safety. Trots motvinden inom olja- och gas lyckades Safety Engineering vända de senaste kvartalens förluster till en marginell vinst på SEKm 0,6 på EBIT-nivå i Q1. Totalt uppgick EBIT-marginalen till 10,5%.

Förskjutning snarare än förändring av de finansiella målen
Som ett resultat av försäljningen av navigationsverksamheten har bolaget uppdaterat sina finansiella mål, som dock endast blev en förskjutning framåt i tiden med två år, av de tidigare finansiella målen. Målen är nu en omsättningsökning över 10% i snitt 2018-2022, en rörelsemarginal på 12,5% före 2022 och en avkastning på operativt kapital över 17,5%. Det kan framstå som aggressivt i ljuset av den senaste tidens utveckling, men det är värt att komma ihåg att bolaget så sent som 2016 fick anledning att skruva upp sina tidigare finansiella mål eftersom man nått dem två år före utsatt tid. Då omsättningen i Q1 var i linje med våra förväntningar har vi endast gjort marginella förändringar av vår omsättnings- och EBIT-prognos.

Lönsamhetsförbättring i korten
Med den stora förväntade effekten av de senaste årens utvecklingsarbete (ffa. inom offshore olja- och gas) fortfarande framför bolaget, och bolagets starka historik, så ser vi goda skäl att se positivt på chanserna för Consilium att nå målen, även om det kommer ta tid. Med ett stramare fokus på kärnaffären, stabil tillväxt inom största affärsområdet Marine & Safety, förestående islossning inom Safety Engineering och ett besparingsprogram i ryggen, så räknar vi med en återhämtning i lönsamheten, från en EBIT-marginal på 8,3% ’17 till 9,6% ’19E. Därför framstår också värderingen på P/E 8x ’19E som attraktiv. Sammantaget ser vi därför en medelhög potential i aktien, samtidigt som en ihållande motvind inom vissa kärnsegment ger en medelhög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.