4 Jun, 2018

Analys Irisity: "Full gas mot SaaS"

Bolaget levererar starka tillväxtsiffror där intäkterna växer med 102% y/y och försäljning med 63%. Detta var något över våra estimat. Man under kvartalet presenterat två samarbetsavtal med internationella bevakningsbolag, G4S i Lettland och Trivalor i Portugal. Dessa pilotprojekt har fallit väl ut och man kommer under Q3´18 börja erhålla licensintäkter från dessa projekt. Bolaget guidar även för att ett antal nya samarbetsavtal under Q2´18. Sammanfattningsvis ser vi en hög potential i aktien, då vi tror den kan värderas upp när bolaget rör sig mot att bli ett renodlat SaaS-bolag, dock är risken hög.

Resan mot SaaS har börat…
Bolaget levererar starka tillväxtsiffror där intäkterna växer med 102% från Q1’17. Försäljningen växer med 63% till SEKm 6,7. Resterande intäktsökning förklaras med aktiverat arbete relaterade till investeringar i mjukvaruutveckling. Fokus på utvecklingen har varit att öka antalet funktioner i algoritmerna samt göra systemet lättare för en stor kundbas att administrera. Bolagets mål är att ett bevakningsbolag ska kunna installera och kalibrera systemet utan Irisitys inblandning. Detta kommer att göra att marginalerna ökar. Försäljningssiffrorna var något över vår prognos (att bolaget ska växa i linje med de utsatta målen vid nyemissionen,  omkring 50%). Man bör dock ha i åtanke att Q1’17 var ett svagt kvartal i jämförelse. Även kostnaderna ökade, dessa var dock in linje med den kommunicerade budgeten vid nyemissionen. Vi ser även positivt på att faktureringen ökar i samma takt som försäljningen.

…GENOM INTERNATIONELLA SAMARBETSAVTAL…

Under Q1 slöts samarbetsavtal med internationella bevakningsbolag, G4S i Lettland och Trivalor, Portugals ledande säkerhetsbolag. Dessa bolag har nu genomgått en provperiod där Irisitys produkter används på 3‑5 skyddsobjekt. Feedbacken har varit positiv.  Vi beräknar med att Irisity kommer börja få licensintäkter från Q3 och framåt på dessa projekt. Vi ser det som ett styrketecken att man slutit avtal med två internationella säkerhetsbolag och vi tror att framför allt Lettland är en pilotmarknad för G4S. Vi tror även att man under kommande kvartal kommer att kunna presentera ett antal samarbetsavtal vilket vi tror kommer vara positiva triggers för kursen.

…STÖDJER VÅRA ESTIMAT

Vi bibehåller våra estimat baserade på den plan som bolaget presenterade i nyemissionen. Den starka tillväxten i fakturering samt bolagets förmåga att presentera nya samarbetsavtal gör att vi tror att vår offensiva prognos är nåbar. Gällande bolagets internationella planer har bolaget träffat bevakningsbolag i flera länder vilket gör att vi tror på nyheter på denna front inom en snar framtid. Vi tror även på att man under året kommer att presentera nya produkter vilket ökar bolagets intjäning. Under Q1 lanserade man två nya tjänster IRIS Parking och PeopleMetrics, dessa har mottagits väl av marknaden och vi tror på positiva nyheter kring dessa. Sammanfattningsvis ser vi en hög potential i akten, då vi tror den kan värderas upp när bolaget rör sig mot att bli ett renodlat SaaS-bolag, dock är risken hög.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.