11 Sep, 2019

Analys Sensys Gatso Group: "Kostnadsökningar skjuter lyftet på framtiden"

Q2 blev ännu ett kvartal med svagare siffror än väntat, då omsättningen på 97 mkr blev lägre än de 109 mkr vi räknat med. Även EBIT på -8 mkr var en besvikelse medan orderingången på 142 mkr stack ut på positiva sidan. Trots att nya program ska startas upp under hösten så borgar orderingången i kvartalet inte för något större intäktslyft andra halvåret då 75% var återkommande intäkter som smetas ut över tid. Däremot bidrar det starkt till att bygga en uthålligare, mer stabil affär baserat på TRaaS. Då Sensys Gatso nu breddar innehållet i erbjudandet lyfter vi även vårt antagande för rörelsekostnader till 45 mkr per kvartal kommande kvartal. Med förluster första halvåret och en något svag orderingång på systemsidan har vi därför sänkt vår prognos för EBIT 2019e till -5 mkr. Ett ökat inslag av TRaaS motiverar en högre värderingsmultipel än ren systemförsäljning, även om P/E 20x 2021e ser högt ut vid en första anblick. Med ett fortsatt skifte mot mer varaktig intäktsgenerering ser vi både en uppsidespotential mot våra estimat och utrymme för en uppvärdering. Sammantaget ser vi därför en hög potential, till en hög risk.

Kostnadsökning pressar resultatet
Andra kvartalet blev ännu ett kvartal med svagare siffror än väntat, då omsättningen på 97 mkr blev lägre än de 109 mkr vi räknat med. Även EBIT på -8 mkr var en besvikelse på grund av ökade utvecklingsinsatser och ökade personal- och administrationskostnader för nya projekt i Holland, Australien och USA. På den positiva sidan stack dock orderingången på 142 mkr ut. Även om nya program ska startas upp under hösten så borgar orderingången i kvartalet inte för något större intäktslyft andra halvåret då 75% av orderingången var återkommande intäkter som smetas ut över tid. Däremot bidrar det starkt till bolagets ambition att bygga en uthålligare, mer stabil affär baserat på intäkter från trafikövervakning-som-tjänst, TRaaS.

TRaaS hälften av intäkterna
Sensys Gatsos strategiska satsning mot en ökad andel återkommande intäkter fortsätter där TRaaS växte med 21% i kvartalet och utgjorde 50% av intäkterna. Samtidigt breddar man innehållet i erbjudandet med point-to-point hastighetsövervakning, nya mobila lösningar och nya vertikaler som parkeringsövervakning. Efter kvartalets utgång har Sensys Gatsos amerikanska dotterbolag även expanderat till Latinamerika med två kontrakt i Colombia. Med de ökade kostnader som dessa satsningar medför lyfter vi även vårt antagande för rörelsekostnader till 45 mkr per kvartal kommande kvartal. Trots att vi räknar med fortsatt tillväxt inom operatörsverksamheten och ett ökat fokus på återkommande intäkter inom Systemförsäljningen så ser vi en risk att intäktsökningen inte kommer att vara tillräcklig för att bära kostnadsökningen i den takt vi tidigare förväntat oss. Med rörelseförluster på 20 mkr första halvåret och en något svag orderingång på systemsidan har vi därför sänkt vår prognos för EBIT 2019e till -5 mkr. För 2021e blir effekten mildare med en sänkning av EBIT med 18%. Vi räknar nu med en ökning av totala intäkter från TRaaS till 280 mkr vid 2021e, motsvarande drygt hälften av omsättningen och en CAGR mellan 2018-2021e på 24%.

Stor potential för TRaaS kan även gynna värderingen
Ett ökat inslag av TRaaS motiverar en högre värderingsmultipel än ren systemförsäljning, även om P/E 20x 2021e ser högt ut vid en första anblick. Med en återhämtning i operationellt momentum och fortsatt skifte mot mer varaktig intäktsgenerering ser vi både en uppsidespotential mot våra estimat och utrymme för en uppvärdering. Sammantaget ser vi därför en hög potential, till en hög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.