28 Jun, 2018

Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren

Uppdaterad:
25 Jan, 2023

Nordnet eller Avanza, Vem är bäst på aktiehandel?

Som alla vet finns det två giganter bland nätmäklarna i Sverige; Avanza* och Nordnet.

Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren

-inlägget innehållar affiliatelänkar-

Dessa båda nätmäklare delar småspararna likt Ericsson och Nokia gjorde på 1990-talet eller om man hellre vill jämför med PC eller Apple när det kommer till datorer. Avanza utger sig vara ”Sveriges största nätmäklare” och ”mer till dig, mindre till banken” medan Nordnet utger sig för att “bli förstahandsvalet för investeringar och sparande. Vi är övertygade om att genom att vara en transparent bank och genom att göra allt för att ha nöjda kunder kommer vi ta oss dit.” Jag måste tillstå att Nordnet har en mer smakfull presentation på det sättet.

Det är flera bloggare som tidigare bloggat om detta ämne men vi känner ändå att vi vill gå igenom dem båda för att under arbetet med inlägget skapa oss en tydligare bild av skillnaderna mellan de båda bankerna.

Avanza (*affiliate)
2001 grundades nuvarande Avanza genom att HQ.se Aktiespar förvärvar nätmäklaren Avanza. Som namnet antyder är det Hagströmer & Qviberg som lagt grunden för företaget. Avanza själva hävdar att företaget bildades redan 1997 men då hade det en helt annan form. Tillstånd att bedriva bankrörelse erhölls i december 2005. Idag är Avanza noterat på Stockholmsbörsen och storägare är fortfarande Creades AB (avknoppning från HQ/Öresund) och Sven Hagströmer med ca 10 % vardera av bolaget. VD för Avanza är Johan Prom och ordförande är Sven Hagströmer.

En stor del i aktiehandel rör courtaget och som ni ser nedan är dessa avgifter väldigt lika mellan de båda företagen.

Avanzas courtageklasser

Start, För dig som gör små affärer
Rörligt courtage 0 %
Lägsta courtage 0 kr
Valbar om du har under 50 000 kr*

Mini, För dig som gör små affärer
Rörligt courtage 0,25 %
Lägsta courtage 1 kr
Passar affärer under 15 600 kr

Small, Om du gör medelsmå affärer
Rörligt courtage 0,15 %
Lägsta courtage 39 kr
Passar affärer mellan 15 600 - 46 000 kr

Medium, För dig som gör lite större affärer
Rörligt courtage 0,069 %
Lägsta courtage 69 kr
Passar affärer mellan 46 000 - 143 500 kr

Fast Pris, Om du vill ha samma pris jämt
Rörligt courtage 0 %
Lägsta courtage 99 kr
Passar affärer över 143 500 kr

nordnet

Nordnet grundades 1996 som en av de första nätmäklarna i Norden. De noterades på Stockholmsbörsen 2000 och fick sin banklicens 2002. Nordnet har köpt och fusionerats med bland annat företagen Teletrade och Aktiedirekt. Grundare och storägare i Nordnet är familjen Dinkelspiel via företaget Öhman J:or. Öhman kontrollerade i oktober 2016 när dela bud på resterande aktier i Nordnet. I dagsläget är det oklart hur många aktier de äger men vi kan anta att det är mer än de 67 % som de ägde när budet lades. 
 

Nordnets courtageklasser:

Kom igång
Courtage Sverige 0%
Minst 0 kr
Övriga Norden 0,25%
Minst 1 kr
Du som just börjat spara handlar kostnadsfritt på Stockholmsbörsen i sex månader. (Många regler. Bland annat Sharevilleanvändare, max 80.000 kr mm.)

Mini
Courtage Norden 0,25%
Minst 1 kr
Utanför Norden 0,25%
Minst 9 kr
För dig som köper/säljer aktier för upp till 15 600 kr per order.

Liten
Courtage Norden 0,15%
Minst 39 kr
Utanför Norden 0,15%
Minst 49 kr
För dig som köper/säljer aktier för 15 600 – 46 000 kr per order.

Mellan
Courtage Norden 0,069%
Minst 69 kr
Utanför Norden 0,089%
Minst 69 kr
För dig som köper/säljer aktier för 46 000 – 143 478 kr per order.

Fast
Courtage Norden 99 kr
Utanför Norden 0,079%
Minst 99 kr
För dig som köper/säljer aktier för mer än 143 478 kr per order.

* För de mindre handelsplatserna Aktietorget, NGM nya marknader och First North gäller delvis andra courtageregler.

Som ni kan se ovan är de båda bankerna förvillande lika i sitt utbud. Man kan nästan tro att de båda företagen sneglat på varandras prissättning (observera ironin) när de satt sina priser. Den enda skillnaden vi kan hitta är egentligen köp av aktier i Finland där det verkar skilja ca 8 kr i minimiarvode till Nordnetkundernas fördel.

Låna pengar

Båda bankerna erbjuder sina kunder lån mot säkerhet i kundens värdepapper samt i dess bostad. Avanza erbjuder 1,75 % i ränta på sitt ”superlån”. Avanza har även ”superbolånet” med 0,79  % ränta för sina private bankingkunder.

Nordnet erbjuder lite billigare ränta på sitt ”knockoutlån” där man likt Avanzas superlån använder portföljen som säkerhet och lånar till 0,89 % eller 2,49 `% ränta. En relativt avanserad formel avgör vilken ränta man betalar och det kan bli en jobbig överraskning om man lånar till 0,89 % men sen gör förändringar i portföljen så att den inte längre uppfyller kraven och då höjs räntan. Lite varning där alltså. När det gäller Nordnets bolån för private bankingkunder så erbjuder de lån från 0,89 %.  För att uppnå den måste man ha ett rejält kapital samlat hos Nordnet. Närmare bestämt 10 miljoner i samlat kapital.

Vidare har Nordnet en tjänst som heter Shareville. Vissa anser att detta är en utmärkt tjänst och vissa tycker att det är en tjänst som världen kunde klarat sig utan. Vi har skrivit lite om Shareville tidigare här på bloggen. 

När det kommer till de både företagens appar är de nästan svåra att jämföra då Nordnets app är i princip obrukbar medan Avanzas app är desto bättre. Det är svårt eller i alla fall krångligt att se orderdjupet på Nordnets app och det går knappt att hitta sina aktuella köp- och säljorder i den. Det lustiga i sammanhanget är att Nordnet i detta nu jobbar för fullt med att lansera en ny hemsida. Detta i ett läge då det mobila surfandet blir allt viktigare. Kanske borde man lägga fokus på appen istället? Samma resonemang gäller även Shareville. Istället för att bygga Shareville och marknadsföra Shareville så stenhårt kunde man kanske lägga den tiden och de pengarna på att utveckla sin egentliga produkt istället?
 

Sammantaget kan vi helt enkelt konstatera att de känslomässiga jämförelser vi gjorde mellan PC och Apple i början av inlägget verkar vara korrekt. Vissa tycker helt enkelt att Avanzas stil och gränssnitt ser snyggare ut och gillar dem bättre medan andra tycker samma om Nordnet. Eftersom jag själv har mer positiva erfarenheter av Avanza och deras kundtjänst samt att deras app enligt mig är mycket bättre väljer jag att vara kund där även om jag har kvar ett litet konto även i Nordnet. Aktieflickvännen har sedan många år varit kund i Avanza och kommer fortsätta vara det i överskådlig framtid.

Andra bloggar/sidor som jämfört Nordnet och Avanza
KonsumentIQ Avanza vs Nordnet 2018 - Vilken marknadsplats är bäst för aktiehandel?

Starta konto hos Avanza här. (*affiliate)

Starta konot hos Nordnet här

 

*Affiliatelänkar innebär att vi i vissa fall kan få en kickback om länkklicket leder till köp. Det kostar såklart inget för den som klickar!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.