Boken Mentala Modeller
Jag har läst boken Mentala Modeller av bloggrannen här på Trade Venue Cristofer Andersson. Det här är inte mindre än fjärde boken han ger ut på på temat börs och psykologi och jag har läst dem alla. Riktigt imponerande jobb av Cristofer, inte minst då han dessutom jobbar som lärare, bloggar här och regelbundet skriver artiklar för Aktiespararna.
Jag ska börja med att erkänna att det tog ett tag för mig att komma igång med boken. Detta trots att jag som sagt läst Cristofers tidigare böcker med stor behållning. Men det har varit andra intressen än just börsen som legat högre i kurs för mig under våren och även påverkat min läsning. Och just bokens undertitel “för investerare som vill slå aktiemarknaden” träffade mig inte klockrent just nu då jag snarare landat i att jag inte behöver slå aktiemarknaden utan en indexavkastning på vårt kapital härifrån och framåt är nog rätt väg att gå för oss.
När jag väl kom igång med boken fick jag upp ångan och den var både givande och motiverande att fortsätta läsa. De mentala modellerna är så klart även användbara utanför börsen. Eller om man siktar på en avkastning i nivå med index.
Boken är uppdelad i 10 kapitel som går igenom 10 olika mentala modeller plus lite inledning, praktiska tillämpningar och reflektioner. Extra kul för mig som “känner” Cristofer lite via bloggandet här är den personliga delen där han verkligen bjuder på sig själv och sin resa.
Bra jobbat med boken! Och ni som vill köpa ett ex hittar den på alla stora bokhandlare.
Boken har fått mycket uppmärksamhet i andra bloggar och då jag nu var lite trög i starten så kanske är sist ut med att skriva om den. Så tänkte jag att det kunde vara kul med lite bredare grepp kring det här med att skriva böcker om aktier. Jag har själv skrivit ett par böcker om sparande och det kanske finns några läsare där ute som drömmer om att själv få publicera en bok i ämnet. Jag skickade därför lite frågor till Cristofers förläggare David på Pug förlag.
Får ni mycket förfrågningar från börsintresserade personer som vill ge ut böcker inom denna genre?
Inte mycket, men det händer. Vi kastar också ut en del krokar.
Är det svårt att avgöra vilka som har tillräcklig kunskap eller något nytt och intressant att berätta med tanke på att många kanske är privatinvesterare där deras track-record och kunskapsnivå kan vara svår att mäta utifrån?
Vi är själva inte så intresserade av börsen, men har ett antal personer som kollar av manusidéer och annat med. Självklart tittar vi på idén, huruvida den är unik eller inte, men vi tittar också på författaren – hur många följare hen har, hur mycket engagemang hen skapar osv. Det sista vi gentligen kikar på är hur ”bra” personen skriver. För det kan vi alltid fixa till :)
Hur gick det till när ni kom i kontakt med Cristofer och vad var det som gjorde att ni valde att ge ut hans första bok?
Han mejlade och hade ett mer eller mindre färdigt manus till Börspsykologi. Det hade gjorts böcker om ämnet tidigare, men då kändes det väldigt passande. De sista åren har ju varit minst sagt svängiga och där kändes hans grepp väldigt lämpligt. Sen var det definitivt nåt med hans personlighet som jag fastnade för.
Cristofer har minst sagt varit produktiv med flera böcker på kort tid inom ett liknande område. Hur ser normalt sett efterfrågan ut när en och samma författare skriver fler böcker inom ett faktaområde som exempelvis börsen? Jag har själv skrivit två böcker varav den första sålde bättre än den andra och har hört liknande erfarenheter från annat håll.
Ja, men det är nog det vanligaste. En uppföljare säljer sällan lika bra som den första boken, men om den första säljer riktigt bra så kan ju uppföljaren blir en framgång ändå. Å andra sidan skulle ju en andra bok kunna gå bättre om idén och innehållet var nåt helt annorlunda.
Psykologi och mentala modeller kan från mig personligen kännas lite mer krävande som läsare än att lära mig något mer konkret som exempelvis hur man räknar ut ett nyckeltal eller får praktiskt tips på hur man kan spara pengar i vardagen. Håller du med om denna skillnad och vad är din erfarenhet som förläggare kring efterfrågan av dessa olika typer av böcker inom sparande/investeringar?
Jo, men så är det väl. De böcker vi gett ut inom genren har nog alla varit lite krävande och vänt sig till mer rutinerade investerare. Att vända sig till färska investerare är det många andra som gör, den målgruppen känner vi. oss inte lika trygga med.