15 Nov, 2023

Jämföra globalfonder

Uppdaterad:
14 Dec, 2023

Jag tycker mig ha sett mer och mer diskussion kring att vissa globalfonder utesluter vissa bolag. Främst i ESG-syften.

Ett sådant exempel var när Nordnet lanserade en ny Globalfond med hävstång nyligen så var den vanligaste kommentaren jag såg kopplat till den att den inte var någon riktig globalfond eftersom den inte följde globalindexet MSCI World Index utan istället MSCI World ESG Leaders Index.

Globalt index

Skillnaden verkar så vitt jag kan förstå ytterst begränsad. Eller har varit om vi mäter avkastningen historiskt sedan hösten 2008 i alla fall.

Ett närbesläktat ämne är att det verkar som en av de mest populära Globalfonderna Länsförsäkringar Global bytt index för ungefär ett år sedan. Jämför jag nu största innehaven i fonden med Avanza Global skiljer det en hel del.

Aktie         Vikt i % LF GlobalVikt i % Avanza Global
Apple7,495,29
Microsoft4,764,71
NVIDIA3,062,16
Amazon2,962,40
Tesla1,451,11
Alphabet A1,411,42

Siffrorna är tagna från Avanzas hemsida och en brasklapp för att det där står att LF Globals siffror är uppdaterade 31 oktober medan Avanzas Globals siffror är från 11 november. Men det kan inte förklara en skillnad på över 2 procentenheter i Apple.

Hur ser det då ut om vi jämför avkastningsgrafen från dessa två globalfonder?

globalfonder

Länsförsäkringar Global i grönt och Avanza Global i gult

På 1 års sikt ser det faktiskt ut att hända något under mars 2023 då linjerna ser ut att plötsligt gå isär. Men det var inte då man bytte index, så inte helt logiskt med den plötsliga förändringen där och då.

global fond

På 5-årsgrafen är svårt att se denna skillnad från i våras.

Vad gäller för- eller nackdel med ESG-fond får var och en så klart ha en egen uppfattning. Men det intressanta tycker jag är att försöka bena ut hur stor skillnad den kan göra om en fond investerar i 1 400 aktier på vissa marknader eller 1 500 aktier på samma marknader (där inget av toppinnehaven tillhör de aktier som uteslutits). När det kommer till aktiesparande säger man ju ofta att bolagsrisken minskar rätt snabbt redan vid runt 15 innehav, så frågan är vilken skillnad 1 400 kan göra mot 1 500.

Troligtvis är det så att det viktiga är att ha de pengar som är långsiktiga på aktiemarknaden istället för på ett sparkonto med dålig ränta. Det är här det finns möjlighet att göra en förbättring på kanske 6-8 procentenheter om året. Efter det är det så klart bra att titta på avgiften eftersom den är mätbar och tydlig och kan ge ytterligare 1 procentenhet om året. Den riktigt intresserade kan också fundera lite på om man vill ha bara globalt index eller lägga till tillväxtmarknader och vikta upp Sverige lite. Efter det blir det små skillnader och dessutom gissning om vilket index som kommer gå bättre eller sämre än ett annat index.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.