16 Aug, 2023

Konsumera mera

Uppdaterad:
16 Aug, 2023

Jag har i några steg försökt öka konsumtionen lite. Det första steget tog vi redan 2017 och då gick det riktigt bra. Efter ett antal sparsamma år var det lätt att öka upp konsumtionen lite och de extra tusenlapparna gjorde rätt stor skillnad. Vi hade tydliga grejer som vi kunde tänka oss börja lägga pengar på och vårt gemensamma kapital närmade sig 10 miljoner samtidigt som vi fortfarande jobbade heltid båda två. Så det kändes inte så dramatiskt att dra ner månadssparandet, det handlade fortfarande om ett sparande på runt 20 000 kr per person och månad. Med andra ord att öka konsumtionen där och då var enkelt och lyckat och gav inte det minsta ångest. 

Efter det har så klart kostnaderna stigit ytterligare lite. Vi har flyttat till hus vilket kostar lite mer än att bo i lägenhet. Skillnaden i fast månadskostnad är rätt liten, men det blir ändå lite mer kringkostnader med trädgård och underhåll. Till det har vi senaste årens inflation där vi främst märker av matpriserna. Utöver det har vi gjort ytterligare några försök att öka konsumtionen genom att hitta saker i vardagen som verkligen känns som de tillför värde, utan att riktigt få till det fullt ut.

Jag tror att precis som för den som är väldigt slösaktig och vill börja spara så måste en sparsam sätta upp regler för ökad konsumtion. Dvs det kommer inte funka något bra för en person som aldrig har sparat några pengar att lite löst tänka att “det vore ju bra att spara lite”. Utan man måste då sätta upp tydliga riktlinjer tex sätta av 1 000 kr i månaden via autogiro direkt lönen kommer. Samma sak tror jag gäller åt andra hållet. Att för en väldigt sparsam person tänka lite löst att “vi skulle ju kunna unna oss lite mer” kan vara svårt att få till. Kanske behövs någon struktur eller regler som underlättar övergången?

Ett tag satte vi regelbundet in pengar på ett “nöjeskonto”. Det handlade om tex när min fru fick bonus eller jag hade oväntade inkomster i min firma. Till slut fanns det rätt mycket pengar på kontot men det blev hela tiden lite oklart vad pengarna skulle vara till. Grundtanken var ändå att det skulle vara lyxiga grejer vi unnade oss som var lite extra. Att få bort känslan av att det är onödigt och en billigare variant nog duger lika bra, tack vare att det ligger öronmärkta pengar som vi inte räknat med att ha som skulle kunna lösa det dyrare alternativet. Men vi fick aldrig riktigt till det där, det kändes bara onödigt att ha ett lönekonto för räkningar, en buffert och sen ytterligare ett konto. Men jag tycker fortfarande att tanken var god och vi kanske återgår till upplägget.

Andra saker vi laborerat med är att man skulle kunna sätta upp vissa regler. Utifrån saker man vet att man verkligen uppskattar men ibland har svårt att unna sig. Som fiktiva exempel skulle det kunna vara att man aldrig ska ha en bil som gått mer än 10 000 mil, eller att man ska gå på massage minst en gång i månaden, eller att man ska äta på restaurang minst en gång varje månad och då alltid hålla för priserna och välja rätt ovetande om vad som är billigt eller dyrt, eller att man aldrig ska köpa en vinflaska för under 125 kr, eller vad man nu vill prioritera.

Utmaningen blir så klart att det måste kännas värt det. Annars går det ju emot allt man tidigare tänkt kring pengar. Dvs om bilen funkar bra vid 9 999 mil låter det ju korkat att byta för sakens skull. Och om man är precis lika sugen på lamm och torsk så skadar det så klart inte att veta om en av rätterna är 75 kr billigare.

Ja vi får klura vidare på hur vi ska lägga upp det hela.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.