Laddar TradingView Widget
Laddar annons
22 Sep, 2020

Hur lyckas man med IPO-investeringar?

 

 

…och hur säkrar jag tilldelning i IPO:er?

 

 

Ingen av läsarna här på bloggen kan rimligen ha missat alla inlägg vi skrivit om IPO:er och börsintroduktioner under de senaste åretn. Under toppåret  2017 deltog vi i inte mindre än 22 st IPO:er. Vissa har blivit dåliga investeringar men de allra flesta har blivit snabba pengar. Vi har flera gånger fått frågan hur man enklast skall göra för att få tilldelning när en introduktion övertecknas. Våra tips är ganska enkla och egentligen ingen rocket science.

 

Medial hausse

 

Försök bilda er en uppfattning om bolaget verkar haussat. Om flera tidningar skriver om att de rekommenderar att teckna kan det finnas goda chanser att aktien blir övertecknad. Om det dessutom finns en och annan kändis likt Leif GW Persson som uttalar sig om att de kommer gå in som ankarinvesterare så är det ingen nackdel.

 

Ankarinvesterare 

 

Kontrollera vilka som går in som ankarinvesterare. Svolder, Handelsbanken, Swedbank Robur, Didner & Gerge eller liknande tunga pjäser brukar ofta borga för att företaget kommer vara populärt även för andra. Viktigt är också att kontrollera hur stor del av erbjudandet som är garanterat. Det finns ett och annat exempel på hur detta ”missbrukas” genom att man låter påskina att det finns garantiförbindelser till ett visst antal procent men att dessa bara tecknas om inte det aktuella procenttalet uppnås.

Bank

 

Vilken bank har företaget valt som samarbetspartner? Är det tex Nordnet som står med i prospektet ihop med Nordea kan man med god sannolikhet gissa att det kommer vara bättre chans att få tilldelning om man tecknar via någon av dessa banker. Samma sak om det är Aktieinvest som står som samarbetspartner, då är det sannolikt bäst att teckna via dem. Enligt bankerna kan inte de påverka vem som får tilldelning och det stämmer säkert men den som kan påverka är bolaget och dess styrelse och jag vågar gissa att de hellre premierar den bank de samarbetar med än någon annan bank. Under 2017 upplever vi att Nordnet har varit en bra bank att använda vid IPO:er. Vi har i och för sig även fått tilldelning via Avanza också men det känns som om de som tecknar via Nordnet har lite bättre chans till tilldelning.

 

Små poster

 

ör att hålla nere riskerna rekommenderar vi att man tecknar små poster i IPO:er. Visst, det blir inga jättepengar om man prickar in en bra IPO men risken med att teckna stora poster är att man får full tilldelning i de IPO:er som inte blir fulltecknade samtidigt som chansen att få full eller stor tilldelning i de IPO:er som blir fulltecknade är extremt liten.

 

Nu undrar ni såklart om inte de ekonomiska bitarna i det aktuella företaget spelar in? Jo det är klart att ett företag som tjänar pengar och som har en allmänt god ekonomisk ställning har större chanser att leverera på börsen men när det kommer till IPO:er handlar det allt som oftast om förhoppningar snarare än sund ekonomi. I alla fall om man likt oss mestadels är kortsiktig i sina IPO-investeringar.

 

Läs mer om IPO och börsnoteringar

 

Uppdatering IPO-portföljen

IPO-pappan

GW-effekten

 

 

 

 

IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.