
Blog Archive
- Nyfiken på mina läsare, svara på formulär tar 17 sekunder
- Köpt en massa fonder för 290 000 kr
- Utdelningstillväxt Bravida 25%
- Lite mer om mig själv. Bevakningssoldat, Pojkallsvenskan och Affärssystem.
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. Bolaget fokuserar på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med blandat innehåll såsom kontor, handel, boende, service, kultur och utbildning. På så sätt skapar Atrium Ljungberg platser där det är attraktivt för människor att vara idag och i morgon. Bolaget är positionerat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och har idag ett fastighetsvärde på 40 miljarder kronor.

Hos Avanza där jag har mina portföljer finns det ett fält som heter Sharpekvoten, där mitt värde är 1,67.
Vad är då Sharpekvoten?
Sharpekvot är ett sätt att riskjustera avkastning framtaget av Nobelpristagaren William Sharpe. Det talar om hur mycket avkastning per total risk som förvaltaren har åstadkommit. Alla vill ju få så hög avkastning på så låg risk som möjligt och beräkning med Sharpe mäter hur duktig du som investerare varit med din portföljförvaltning på den tagna risken. Själva risken definieras som Standardavvikelse och det är benämningen på hur mycket portföljen varierar i kursrörelse.
Om du köper aktier som är högrisk i en portfölj och lågrisk i en annan portfölj där avkastningen blir 20% i båda portföljerna så kommer lågriskportföljen att ha en högre Sharpekvot. För det har gett en bra riskjusterad avkastning på lägre tagen risk.
Vid jämförelse av fonder så ska fonderna verka inom samma marknad en räntefond kan jämföras med en annan räntefond eller en Sverigefond mot en annan Sverigefond. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har en sharpekvot 1,15 och Carnegie Sverigefond har 0,65, så dessa 2 produkter går att göra en jämförelse med eftersom de gör sina placeringar på den svenska aktiemarknaden. Informationen om fonderna finns hos Morningstar.
Hög Sharpekvot är inte det samma som hög avkastning. En räntefond kan ha 4,0 i Sharpekvot och en Sverigefond 1,5 i Sharpekvot, det innebär inte att räntefond ger mig högre avkastning än en Sverigefond. Utan avkastningen är hög i relation till risken.
Nedan är en graf på alla min portföljer med tidsaxel på 1 år. Med en Sharpekvot på 1,67 består portföljen med stor majoritet stabila bolag från Large Cap och ungefär 20% av resterande innehav är amerikanska, kanadensiska, norska och danska aktier. Jag har olika portföljer och i den största portföljen finns det enbart bara svenska aktier, där ligger sharpekvoten på 2,10. Den kvoten skulle jag kunna jämföra mig med en Sverigefond.