ADDVISE: STABIL EFTERFRÅGAN INOM MEDICINTEKNIK OCH LABORATORIE ENL VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Addvise hade en organisk tillväxt på 2,6 procent under det första kvartalet och de största bidragsgivarna till koncernens nettoomsättning var förbrukningsmaterial inom sjukvård och laboratorieutrustning, följt av medicinteknisk utrustning.
Det framgår av delårsrapporten.
Egna produkter och distribution stod för 55 procent (60) respektive 45 procent (39) av koncernens nettoomsättning som under första kvartalet uppgick till 424 miljoner kronor.
Orderingången sjönk organiskt med 0,9 procent till 203 miljoenr kronor.
Vd Staffan Torstensson uppger att Addvise ser stabil efterfrågan inom såväl medicinteknisk utrustning som laboratorielösningar.
Inom affärsområdet Sjukvård ökade nettoomsättningen med 10,3 procent till 271 miljoner kronor, främst drivet av stabil efterfrågan på diabetesprodukter. Ebita-marginalen uppgick till 18,1 procent (20,3). Till största delen förklaras marginalminskningen av förändrad produktmix, skriver Addvise.
Inom affärsområdet Lab minskade nettoomsättningen med 8,7 procent till 154 miljnoer kronor.
"Minskningen förklaras främst av tuffa jämförelsetal då vi inom renrumsverksamheten erhöll ett antal större affärer under första kvartalet förra året. Det är en naturlig effekt av affärsmodellen då det handlar om projekt över en längre tid", skriver vd.
Ebita-marginalen för Lab uppgick till 22,4 procent (22,6).
"Vi arbetar fortsatt med ett tydligt fokus på kostnadsmedvetenhet och operationell effektivitet i hela koncernen. Genom att anpassa vår kostnadsstruktur säkerställer vi god lönsamhet även vid varierande marknadsförutsättningar", skriver Staffan Torstensson.
Marknadsutsikterna präglas av osäkerhet till följd av ökade geopolitiska spänningar och potentiella handelskonflikter.
"När det gäller den amerikanska administrationens handelspolitik ser vi att den direkta effekten av tullar är begränsad då endast en liten del av koncernens omsättning sker till och från USA. Vi följer fortlöpande eventuell indirekt påverkan på insatsvaror och leveranskedjor", heter det.