ALLEIMA: TRUMPS DRÖM OM LÅGA OLJEPRISER INTE BRA FÖR OSS - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Alleima kanske å ena sidan kan gynnas av Donald Trumps positiva syn på olja och gas som är ett starkt segment för stålbolaget, men å andra sidan vill Trump få ned oljepriserna vilket skulle ha negativ effekt för Alleima.
Det säger stålbolagets vd Göran Björkman till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bokslutsrapporten som har fått aktien att lyfta över 6 procent på Stockholmsbörsen.
"Det är svårbedömt. Många projekt är på gång inom olja & gas, vi har mycket order vi kan boka och vi har bra dialog med våra kunder, så i det korta perspektivet tror jag inte att hans syn har så stor inverkan", säger Alleima-chefen.
Er största division Tube hade över lag bättre siffror än väntat i fjärde kvartalet, om man bortser från orderingången. Var det den divisionen som gick extra bra i kvartalet?
"Olja & gas är det som tyngt orderingången, men Tubes intäkter växer faktiskt 7 procent organiskt i kvartalet. Det får man hävstång på och det är huvudorsaken till varför det har gått bra. En positiv produktmix med mycket olja och gas, mycket kemi och petrokemi och mer kärnkraft."
Går energiomställningen trögare?
"Vi har möjlighet att växa inom alla energislag så jag tänker inte spela den ena mot den andra, men det är klart att vi mår bra med fortsatt höga oljepriser. Vi har en väldigt bra position inom olja och gas - det ska vi inte sticka under stolen. Vi har en bra position inom kärnkraft och där investerar vi. Vi har även mycket spännande på gång inom förnybart", framhåller Göran Björkman.
Räntenedgången har avstannat kring årsskiftet. Hur påverkar det stämningsläget bland era kunder?
"Det är svårt att bedöma. Nu har räntorna gått ned och det är bra. Effekten har inte varit så tydlig som jag kanske trodde. Jag tror att det finns andra faktorer som påverkar. Det är väldigt blandat mellan våra segment. Energi är starkt, även om energiomställningen och elektrifieringen just nu är lite svagare. Vissa industrier investerar och andra inte, men här kommer Alleimas styrka in – vi har en bred exponering och det är verkligen till vår fördel. Det gör bolaget mindre volatilt. Vi har blivit mycket stabilare."
Hur påverkar handelstullfrågan Alleima?
"Det är komplext. Direkta tullar på våra produkter är jag inte särskilt orolig för. USA införde ståltullar 2018. Vi är ett nischat stålföretag så vi fick mycket undantag eftersom det inte finns någon amerikansk lokal tillverkare. Dessutom har vi stark närvaro i USA och det hjälper oss. Jag tror till och med att vi tjänade på tullarna i vissa avseenden. Vår position, vår breda kundexponering, geografiska spridning och globala närvaro är till vår fördel", säger Göran Björkman.
"Det kan dock bli indirekta effekter om ett land höjer tullarna mot ett annat och det landet svarar. Då har man till slut ett globalt handelskrig som vore dåligt för alla", betonar han samtidigt.
I vilka länder i Europa finns det något osäkra marknadsläge som ni nämner i bokslutet?
"Tyskland är Europas motor. Det är huvudsakligen där och de påverkar samtidigt hela regionen. Där är det svagare och mer osäkert, och ju mer vi pratar om det, desto osäkrare blir det på något sätt. Men Europa går inte så bra tycker jag", säger Alleima-chefen.
"Europa behöver fundera på hur man prioriterar. Dels har vi ett energiproblem som man behöver lösa, även om jag har respekt för att det tar lite tid. Sedan har Europa en förmåga att fokusera på regleringar som gör systemen trögare i stället för på konkurrenskraft och att få ut kraft ur företagen. Men nu lät jag kanske mer som en politiker", tillägger Göran Björkman.
Ni är ju ett specialstålbolag, men hur påverkas ni av eventuellt snedvriden konkurrens från Kina som europeiska branschorganisationen Eurofer varnat för?
"Vi påverkas av det. Man kan inte gå runt och vara ledsen över det - man måste jobba med det man kan påverka. Men vi vet att våra kinesiska konkurrenter exempelvis får subventionerade råvarupriser.
Ni håller med om kritiken?
"Absolut."
Ni har som långsiktigt finansiellt mål att ha en justerad rörelsemarginal över 9 procent över en konjunkturcykel. Ni presterade 11,5 procent i fjärde kvartalet och 9,9 procent för helåret 2024. Var i konjunkturcykeln är vi?
"I den generella industrin är vi på någon slags nedsida medan energi fortfarande är upp. Vi har inte en konjunkturcykel utan flera. Vi har nog snart passerat en konjunkturcykel, men det förs ingen diskussion om att vi ska ändra våra mål just nu. Jag är nöjd med vårt resultat."
Konjunkturcykeln är ju i alla fall inte på topp som du noterar och ni ligger över målet. Är det bra med mål som är lägre än där man redan befinner sig?
"Som eget bolag har vi existerat i 2,5 år. På den tiden har vi haft tre bokslut och om vi summerar dem ligger vi över målet. Låt oss få lite mer tid på oss så kommer vi säkert att justera målet efter hand. Målet är inget som begränsar oss."
Hur går återstarten av produktionsanläggningen för ånggeneratorrör i Sandviken?
"Vi tog beslutet i december. Vi har beställt ny utrustning och sedan är det ledtider på det. Projektet går som det ska, men det är mycket kvar."
Hur stor är den order på värmeväxlarrör som ska till Preems raffinaderi i Lysekil via värmeväxlartillverkaren Group Coek, som ni kommunicerade i januari?
"Vi kommunicerar inte det. Ordern är viktig på två sätt. Det ena är applikationen som är fossilfritt flygbränsle. Det andra är att det är en ganska ny stålsort som vi håller på att sälja in till nya applikationer, så den är bra både ur materialsynpunkt och applikationssynpunkt. Sedan är det kul att det sker i Sverige", svarar Göran Björkman.
Alleima redovisade på fredagen ett justerat rörelseresultat på 584 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var 3 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan enligt en sammanställning gjord av Infront.
Nettoomsättningen var 2 procent högre än väntat.
Tidningen Financial Times skrev på fredagen att Donald Trumps drömmar om att utlösa en ny oljeboom kommer att grusas av Wall Street. Branschföreträdare och analytiker menar att kapitalmarknadens aversion mot att ge kapital till nya prospekteringsprojekt omöjliggör en ny kraftfull produktionsökning.
I en sektor som alltid är beroende av oljepriser finns det tydliga och paradoxala hinder för presidentens ambitioner att sparka i gång en ny epok av amerikansk energidominans, enligt tidningen.