Marknadskommentar
9 Sep, 2024

BÖRSEN: VERKSTADSAKTIER BIDRAR TILL UPPÅTREKYL, OMXS30 +0,9%

Uppdaterad:
9 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stärktes på bred front under måndagens förmiddagshandel i en generell återhämtning på aktiemarknaderna efter förra veckans indexnedgångar. Flera verkstadsaktier fanns bland vinnarna medan Nibe däremot var under press.

Strax före klockan 12.30 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,9 procent till 2.504. Aktier för drygt 3,6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ledande index i Europa var upp 0,6-0,8 procent och i USA visade indexterminerna liknande uppgångar.

Molnkommunikationsföretaget Sinch låg, med en uppgång om 3,2 procent, i topp inom OMXS30. I ett allmänt mer riskvilligt klimat var även SBB och Evolution upp 1,7 respektive 1,9 procent.

Inom verkstadssektorn steg Atlas Copco 2,3 procent och ABB var upp 2,1 procent. Danske Bank har intagit en mer positiv syn på flera verkstadsaktier, med hänvisning till att värderingarna kommit ned i kombination med att inköpschefsindex befinner sig på historiskt låga nivåer. Banken har uppgraderat Atlas Copco och Assa Abloy till köp (behåll). Assa Abloy var upp 1,2 procent.

Samtidigt har Danske Bank däremot nedgraderat lastbilskoncernen Volvo och stålbolaget Alleima till behåll (köp). För Volvos del räknar banken med att en svagare pristrend kommer att tynga resultatet på kort sikt. Volvo utvecklades svagare än index och handlades kring oförändrade nivåer medan Alleima var upp 1,1 procent.

Värmeteknikföretaget Nibe fanns däremot bland förlorarna, med en kursnedgång på 3 procent. Citi har sänkt utsikterna för den europeiska värmepumpsmarknaden och placerat Nibeaktien på en så kallad negativ "catalyst watch".

Bättre gick det för Bioinvent, som var upp 13,5 procent. Forskningsbolaget har kommit med preliminära effektdata från en pågående fas 2a-studie med läkemedelskandidaten BI-1808 vid behandling av solida tumörer tillsammans med Mercks storsäljande immunterapiläkemedel Keytruda (pembrolizumab).

I samma sektor steg Cantargia 7,5 procent. Data från två kliniska studier med läkemedelskandidaten nadunolimab som kombinationsterapi med Merks immunterapiläkemedel Keytruda visar på antitumöreffekter.

Fastighetsservicebolaget Coor lyfte med 7 procent efter att Dagens Industri rekommenderat köp under vinjetten "Veckans aktie".

Sectra stärktes 1,6 procent efter att både SEB och ABG höjt riktkursen för medicinteknik- och cybersäkerhetsaktien i kölvattnet av förra veckans kvartalsrapport.

I övrigt steg Karnov 2,6 procent, sedan Nordea återupptagit bevakning av informationstjänsteföretaget med en köprekommendation.

Motorcykelbolaget Pierce gynnades av ett köpråd i Börsveckan, vilket lyfte aktien drygt 4 procent, och ett köpråd från Affärsvärlden bidrog till att säkerhetsbolaget Tcecur handlades upp närmare 8 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 9 september

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.