STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Business Swedens exportchefsindex sjönk till 46,4 under det andra kvartalet från 49,9 föregående kvartal.
Undersökningen genomförs bland exportansvariga i 225 företag. Ett exportchefsindex över 50 innebär att det är fler som tror på en förstärkning av exporten än en försvagning, och tvärtom.
Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, konstaterar att vi aldrig haft en större handelspolitisk osäkerhet i USA än vad vi ser nu, det kommer att slå mot den globala ekonomin och det syns även i exportchefsindex.
Ett fall för såväl nuläge som prognos var ändå väntat.
"Allt var i princip ned, exportföretagen är inte nöjda. När vi tittar på exportförsäljningen och när företagen blickar framåt ett kvartal så föll det ned till 40, vilket är det tredje lägsta utfallet. Det är bara under pandemin och finanskrisen vi har sett lägre förväntan på exportförsäljningen", säger hon till Nyhetsbyrån Direkt.
Även nedgången i lönsamheten i exportförsäljningen var anmärkningsvärd, och där bidrar sannolikt att företagen inte har samma draghjälp av den svaga kronan, utan den har ju stärkts rätt ordentligt mot såväl dollarn som euron. Index för lönsamheten i exportförsäljningen framöver sjönk totalt till 41,3 från 50,6.
Det är också en riktig djupdykning när det gäller förväntad exportefterfrågan från Nordamerika, där indexet sjönk 30,2 enheter till 26,3, det lägsta uppmätta utfallet sedan serien startade 2007. Det är främst USA som tynger, men även Mexiko och Kanada som ingår i Nordamerika drar ned och även index för Sydamerika sjunker.
"Det är det som verkligen sticker ut här", säger hon.
Undersökningen gjordes mellan den 8 april och 2 maj, så "Liberation Day" är med men även Donald Trumps tullpaus.
För Västeuropa har däremot index för förväntad exportefterfrågan stigit något, från 50,4 till 52,9, vilket är positivt även om det ska tolkas försiktigt. Samtidigt stiger index för Asien och Oceanien påtagligt, från 50,4 till 62,3, och index för Mellanöstern, Turkiet och Afrika, från 53,6 till 69,9.
Västeuropa är en ljusglimt, och det kan vara så att det som händer i USA gör att vi kraftsamlar i Europa, det finns ett litet momentum för det.
Lena Sellgren framhåller att det fortsatt är mycket stor osäkerhet kring var tullarna verkligen landar i slutändan.
"Blir det ett eskalerande handelskrig med motåtgärder, om man inte hittar överenskommelser, så kan det mycket väl bli så att vi får något mer negativt än väntat", säger hon.
Det överskuggande problemet för företagen är osäkerheten i sig, det gör att de inte kan fatta sina affärsstrategiska beslut. Effekten av själva tullarna kan samtidigt variera beroende på exponeringen mot USA, vilka delar av leveranskedjan som påverkas och hur de har utformat sina inköp (sourcing).
"Många företag ser nu ett stort behov av att kontinuerligt följa utvecklingen och att få koll på sina leveranskedjor. Vi hjälper dagligen företag med just detta i nuläget", säger Lena Sellgren.
För småföretag med stor exportandel till USA och hård konkurrens där kan det bli mycket kännbart.
Men svenska företag har också sedan lång tid en närvaro på den amerikanska marknaden, av svenska dotterbolags globala försäljning hamnar 17 procent i USA.
USA-marknaden är därför mycket viktig. Vissa dotterbolag har sina leverantörskedjor helt i USA och kanske därför i viss mån kan se utvecklingen som en fördel. Men det beror också på hur det kommer att slå mot den amerikanska ekonomin i stort framöver.
Framåtblickande säger Lena Sellgren att hon kommer att noga följa utvecklingen i tullarna, vad som händer från amerikansk sida men också eventuella motåtgärder och om det blir förhandlingar. Det blir också intressant att se hur det slår mot exportefterfrågan från olika regioner.
En annan sak är om det uppstår störningar i leveranskedjorna, och prisutvecklingen där även om det inte märkts så mycket ännu. Dessutom kommer kronans utveckling framöver att bli viktig.
Men Lena Sellgren lyfter även fram vad som händer med de frihandelsavtal som EU nu förhandlar fram, inte minst i Asien med Indien, Indonesien, Filippinerna, Thailand och Australien.
"Det är jätteintressant. Det kommer ju inte att kompensera för omdirigering av viss handel från USA men det är något positivt", säger hon.
Kvartal 2 kv 1 kv 4 kv 3 kv
==============================================================
Exportchefsindex 46,4 49,9 48,8 50,4
==============================================================
Bild: Exportchefsindex
