STOCKHOLM (Direkt) Handelskrig och geopolitisk oro ökar risken för en betydande svacka i världsekonomin, och den väntade återhämtningen skjuts på framtiden.
Det framgår av en marknadsöversikt från Business Sweden.
Rapporten noterar att osäkerheten i den globala ekonomin sällan har varit större, och efter en hoppfull start i inledningen av 2025 har läget snabbt förändrats. Tullhotet fanns där, men få väntade sig att ett begynnande handelskrig skulle ta fart så snabbt och få ett så stort utrymme i världspolitiken,
" Men president Trump har i detta avseende visat på handlingskraft och tullar har redan införts mot från Kina, Mexiko och Kanada och EU står näst på tur", säger Business Swedens chefekonom Lena Sellgren.
Hon noterar att tullar har en negativ påverkan men är hanterbar för företagen, men osäkerheten är betydligt mer bekymmersam.
"Osäkerheten eller kanske snarare oförutsägbarheten förvårar affärsstrategiska beslut och håller tillbaka både investeringar och konsumtion. Det håller i sin tur tillbaka tillväxten i den globala ekonomin och gör att den väntade återhämtningen skjuts på framtiden. Hur illa det blir med det begynnande handelskriget återstår att se", säger Lena Sellgren
Business Sweden spår att den globala ekonomin kommer att växa 2,6 procent i år och 2,7 procent 2026, väl under den genomsnittliga tillväxttakten på 3,1 procent under perioden 2015-2019.
Sverige BNP väntas öka2,1 procent i år och 3,2 procent 2026. Lena Sellgren påpekar att 80 procent av Sveriges varuexport går till den inre marknaden och till länder som EU har frihandelsavtal med. Och i Europa kan en "gryende optimism skönjas.
"Den svenska ekonomin står sammantaget väl rustad inför en vändning även om hushållen tvekar", fortsätter Lena Sellgren.
"Trumps oberäknelighet försvårar affärsstrategiska beslut men har samtidigt gett Europa en ordentlig knuff i rätt riktning", säger hon.
De europeiska stats- och regeringscheferna kraftsamlar nu för ett starkt och konkurrenskraftigt Europa, samtidigt som Tyskland har fått en reforminriktad regering på plats.
"Det sker alltså en ombalansering av den globala tillväxten till fördel för Europa", fastslår Lena Sellgren.