STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-tullarna som meddelades på onsdagen blev lägre än väntat för den amerikanska kontinenten, tullarna på Europa motsvarade förväntningarna, medan tullarna på Asien blev betydligt högre än väntat.
Det skriver George Saravelos på Deutsche Bank i en första kommentar.
"De närmaste dagarna bör vi se en tydlig valutajustering där asiatiska valutor försvagas medan latinamerikanska valutor och den kanadensiska dollarn stärks", skriver han.
Den viktigaste faktorn för marknadsrörelser under de kommande veckorna kommer att vara den relativa finanspolitiska inriktningen i USA, Europa och Kina, inte tullarna i sig.
De noterade att finansminister Scott Bessent betonade behovet av åtstramning i finanspolitiken direkt efter tullbeskedet, vilket inte är gynnsamt för amerikanska tillgångar eller dollarn.
Samtidigt rapporteras det redan att EU-kommissionen förbereder ekonomiska stödåtgärder, och utfallet av de tyska koalitionsförhandlingarna kommer att vara avgörande.
Den stora negativa överraskningen är utan tvekan den 50-procentiga tullen på Kina och dess viktigaste handelspartner Vietnam. Det påverkar 600 miljarder dollar i tillverkade varor som exporteras till USA.
Frågan är om Kina kommer att invänta handelsförhandlingar, eller absorbera chocken genom att stimulera inhemsk efterfrågan.
Alternativt kan de exportera chocken till resten av världen genom en devalvering av yuanen (CNY) för att återfå konkurrenskraft och omdirigera exporten till andra marknader.
"Om Kina väljer att devalvera yuanen, blir det mer deflationistiskt och dollarpositivt för resten av världen. Stimulansscenariot är mycket mer positivt", skriver han.
Trump-administrationen är helt inriktad på att straffa länder med stora handelsunderskott i varor (tjänster ignoreras). Denna strategi är mycket mekanisk snarare än en sofistikerad bedömning av tull- och icke-tullmässiga handelshinder. Den ligger också i linje med förklarandet av ett nationellt nödläge på grund av handelsunderskottet, vilket används som en juridisk motivering för tullarna.
Det finns samtidigt en stor diskrepans mellan de senaste veckornas kommunikation om en djupgående policybedömning av bilaterala handelsrelationer med olika länder och sedan policyutfallet.
"Vi är oroade över att detta kan minska administrationens trovärdighet i framtida policybeslut. Marknaden kan ifrågasätta i vilken utsträckning det pågår en tillräckligt strukturerad planeringsprocess för stora ekonomiska beslut. Detta är trots allt den största förändringen i USA:s handelspolitik på ett sekel, och dessutom väntar stora ytterligare finanspolitiska beslut de kommande två månaderna", skriver han.
Tullberäkningsmetoden innebär att framtida handelsförhandlingar kan bli mer oförutsägbara och öppna.
"Det verkar inte finnas några specifika och tydligt identifierbara policykrav, utan snarare en övergripande ambition att minska bilaterala handelsobalanser", skriver han.
Deutsche Bank behåller sin positiva syn på EUR/USD tills vidare efter beskedet. Deras bedömning av nyhetsflödet hittills är negativt för dollarn. Policyreaktionen från Kina och Europa kommande veckor kommer att bli avgörande för den bedömningen.