STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) It-återförsäljaren Dustin har under sitt andra kvartal (december-februari) återgått till att visa organisk tillväxt och sett indikationer på viss stabilisering i marknaden. Ett kapitaltillskott krävs dock för att bolaget ska kunna fokusera på affären.
Det säger Dustins vd Johan Karlsson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.
"Marknaden är fortfarande utmanande, den har inte börjat visa tecken på jättestor förändring. Vi kan ändå känna viss optimism", säger han.
Marknaden blir inte sämre, upprepar Johan Karlsson och menar att de underliggande tillväxtfaktorerna - som Windows 10, AI och den generella åldern på kundernas utrustning - finns kvar. Mot det står en allmän makroekonomisk oro, som är svår att bedöma.
"Nu har vi sett i det här kvartalet att små företagskunder och konsumenter har varit rätt aktiva, men storföretagen har varit fortsatt ganska svaga. Uppenbarligen har det funnit någon form av positivism hos de små kunderna och det kommer nog från lägre räntor och återgång till någorlunda mer normala förhållanden", säger han.
Marknadsläget under det andra kvartalet har hållit i sig i början av Dustins tredje kvartal.
"Det finns inga tendenser i mars som är värda att kommentera som jag ser det. Det är ingenting som vare sig förbättrar eller försämrar läget från andra kvartalet", säger Johan Karlsson.
Har Dustin förutsättningar för att visa organisk tillväxt och vissa marginalförbättringar framöver?
"Vår tro är definitivt att marknaden sakta men säkert förbättras och vi med den. Erfarenheten säger att när marknaden blir bättre lättar pristrycket lite, då kan vi se marginaler som är bättre. Sedan får man tänka på att marginalerna på LCP beror mycket på olika upphandlingar och är därför är lite mer svårbedömda utifrån marginalperspektivet. Däremot på SMB borde man definitivt se den tensensen som vi pratat om."
Kan andra halvåret bli starkare än det första halvåret?
"Det är väl så man får se det. Vi kommer från ett fjärde kvartal och första kvartal som var riktigt dåliga och sekventiellt har vi tagit oss en liten väg på resan mot ett bättre resultat. Vi tror väl att den utvecklingen kan vi fortsätta med nu och se till att vi stabiliserar marknaden och ser till att den kanske blir lite bättre. Och med det genomförandet av åtgärder som vi gör kan vi skapa ett bättre resultat framåt. Vi tycker att vi har komponenterna för att göra det jobbet", säger Johan Karlsson.
Dustin-vd:n lyfter fram omsättningsutvecklingen som positiv i det andra kvartalet, då bolaget åter kunde visa en organisk tillväxt, som var 3,7 procent.
Bruttomarginalen, som under kvartalet uppgick till 13,9 procent (16,3), var emellertid lite lägre än vad Johan Karlsson hade räknat med. Han påpekar dock att jämförelsekvartalet i fjol innehöll en hög bruttomarginal.
"Om man jämför mot snittet för bruttomarginalen tio kvartal bakåt på 14,6 procent ligger nu marginalen 0,7 procentenheter lägre. Den differensen blir lite mer hanterbar", kommenterar han.
Den lägre bruttomarginalen hänvisar Dustin-vd:n till att bolaget fortsätter att ta nya avtal på LCP-sidan som har lägre marginaler i början, i kombination med att den svagare marknaden har medfört en prispress.
Ska bruttomarginalen upp på tioårssnittet 14,5-15 procent?
"Det är där någonstans vi ska vara. I vår egen plan pratar vi mycket om att jobba med tjänsteutbud och mjukvara för att komplettera hårdvaruförsäljningen. Delar av den försäljningen ska bidra till bättre marginal framåt."
Dustins kvartalsresultat överskuggades dock av beskedet om att bolaget gör en företrädesemission på 1,25 miljarder kronor. I takt med att bolagets skuldsättningsgrad ökat har aktiemarknaden spekulerat i en kommande emission under en tid.
"Nu var vi på en skuldsättningsgrad på 6,0x. Den är inte långsiktigt hållbar och den tar för lång tid att jobba ned med egen kraft. Det är en effekt av att vi inte har lyckats leverera det resultat vi planerade för - mycket på grund av en fortsatt svag marknad. Då är det bättre att genomföra det här så att vi kan fokusera på affären", säger Johan Karlsson.