FED: OFÖRÄNDRAD RÄNTA DEN 7/5, TROLIGEN ÄVEN I JUNI – PROGNOS
STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve kommer med all säkerhet att lämna styrränteintervallet oförändrat, på 4,25-4,50 procent, efter FOMC-mötet den 6-7 maj, och aktuell information talar inte för att Fedchefen Jerome Powell behöver ha någon brådska med att guida för kommande lättnader.
Fed-chefen Jerome Powell har vid upprepade tillfällen den senaste månaden upprepat budskapet om att Fed är "väl positionerade för att invänta ytterligare klarhet innan vi överväger en justering av vår policyhållning", senast den 16 april, och ny information sedan dess ger inte någon klar anledning att ändra budskapet nu.
Inflationen ligger fortsatt väl över Feds 2-procentsmål, och enligt statistiken för april var arbetsmarknaden ännu i gott skick. Sentimentsindikatorer har visat ökade förväntningar om att ekonomin kommer att försvagas, och inflationen stiga, men av detta syns ännu inte mycket i hårda data.
Jerome Powell sade den 16 april att de tullar som president Trump har infört "mycket troligt" kommer att generera en åtminstone temporär uppgång i inflationen, men "inflationseffekterna kan också bli mer ihållande".
"Att undvika ett sådant utfall kommer att bero på storleken på effekterna, hur länge det tar för dem att gå vidare fullt till priserna och, i slutänden, på att hålla de långsiktiga inflationsförväntningarna väl förankrade", fortsatte Powell.
Han betonade att Feds uppdrag är att hålla de långsiktiga inflationsförväntningarna väl förankrade, och att säkerställa att en engångsökning i prisnivån inte blir ett ihållande inflationsproblem.
För att klara det uppdraget balanserar Fed målen om maximal sysselsättning och stabila priser med en insikt om att utan prisstabilitet blir det inga långa perioder med starka arbetsmarknadsförhållanden.
"Vi kan hamna i ett utmanande scenario med spänningar mellan våra dubbla mandatmål. Om det skulle ske skulle vi överväga hur långt ekonomin är från vardera målet, och de potentiellt olika tidshorisonter över vilka dessa respektive gap kan antas slutas", sade Fedchefen.
Fedguvernören Christopher Waller har argumenterat för att den inflationsdrivande effekten av importtullarna sannolikt kommer att vara tillfällig.
"Trots det faktum att den senaste inflationsuppgången som började 2021 varade längre än jag och andra beslutsfattare initialt förväntade oss, är min bästa bedömning att högre inflation från tullar kommer att vara tillfällig", sade Christopher Waller den 14 april.
Waller väntar sig att företag kan börja säga upp fler anställda, i synnerhet om de mer aggressiva initiala tullnivåerna kommer tillbaka, och han förväntar sig fler räntesänkningar om det sker en tydlig försämring på arbetsmarknaden.
"Jag är beredd att se förbi de prisökningar som tullarna orsakar. Jag tänker inte överreagera på någon inflationsökning som jag anser härrör från tullar, men om jag ser ett tydligt fall i sysselsättningen – då tycker jag det är viktigt att vi agerar utifrån det sysselsättningsmandatet", sade han den 24 april.
Givet att president Trump införde en 90-dagars paus för de högsta tullnivåerna på flertalet länder, utom för Kina, räknar dock Waller inte med att få se den fulla effekten av tullarna i hårda data de närmaste månaderna, de kan börja komma in först efter juli.
Goldman Sachs tar fasta på Fedledamöternas signaler om att risker från tullarna mot båda sidor av de dubbla mandaten, och att de vill invänta mer klarhet. Och de räknar med att Jerome Powell kommer att upprepa det budskapet på onsdag.
"Även om FOMC verkar ha lagt ribban för räntesänkningar högre nu än under handelskriget 2019 så tror vi inte att hög inflation kommer att hindra räntesänkningar om arbetslösheten börjar trenda högre när tullchocken slår mot ekonomin", skriver ekonomerna i ett kundbrev.
Enligt Goldman Sachs har inkommande data så här långt följt en överdriven version av vad som normalt ses i en händelsedriven inbromsning: enkätdata har försämrats snabbt och kraftigt, i synnerhet förväntningarna om utsikterna, medan hårda data ännu inte har försvagats.
Tidigare har det normalt dröjt i genomsnitt tre månader innan försvagade förväntningar följs upp av en övertygande försvagning i hårda data. Enligt Goldman Sachs har Fedledamöter också sannolikt i färskt minne att sentimentsdata har flaggats "falskt positivt" om recessionsrisker, vilket gör att de säkerligen vill se bevis i arbetsmarknadsdata och andra hårda data innan de levererar några räntesänkningar.
Utöver ökad arbetslöshet och svagare jobbtillväxt kan också andra indikatorer, som färre jobberbjudanden eller försvagad orderingång på kapitalvaror, övertyga Fedledamöterna om att företag stoppar nyanställningar och minskar investeringarna i respons på riskerna för handelskrig.
"Vi tror att det kommer att ta några månader innan tillräckligt mycket bevis i form av hårda data ackumuleras för att ge skäl för räntesänkningar. Därför prognostiserar vid tre räntesänkningar tre möten i rad; i juli, september och oktober", skriver Goldman Sach.
Wells Fargo konstaterar att jobbrapporten för april inte gav Fed några skäl att signalera att räntesänkningar är nära förestående.
"Det är bara en till jobbrapport som kommer att publiceras mellan nu och junimötet, och när sysselsättningen ännu ökar i en solid takt och arbetslösheten är stabil på 4,2 procent har oddsen för en junisänkning sjunkit, enligt vår bedömning", skrev Wells Fargo i ett kundbrev efter jobbstatistiken i fredags.
Ekonomerna ser ändå vissa tecken på att tullarna kommer att resultera i en svagare arbetsmarknad framöver; företagen blir mer tveksamma om nyanställningar, PMI-data indikerar negativ sysselsättningstillväxt vilket på lite sikt ökar risken för ökade uppsägningar och en mer dramatisk nedgång i den månatliga jobbstatistiken.
Men "FOMC fokuserar på här och nu", och fredagens arbetsmarknadsdata kommer troligen förmå beslutsfattarna att inte ändra hållning. Givet att tullarna också hotar att höja inflationen motiverar inte jobbstatistiken något skifte i penningpolitiken, enligt Wells Fargo.
"Vi räknar med att FOMC kommer att hålla styrräntan oförändrad vid "veckans) möte och vi tror inte att ordförande Powell kommer att antyda att framtida räntesänkningar är nära förestående", skriver ekonomerna.
ING Economics noterade i ett kundbrev på fredagskvällen att "presidentkrav på lägre räntor faller för döva öron", för Fed begränsas utrymmet för räntesänkningar av närliggande inflationsoro.
"Men trots det, USA-ekonomin kyls av och den kan bana väg för stora räntesänkningar under andra halvåret", enligt ING Economics.
De tillägger att svagare ekonomisk aktivitet och stigande inflation kommer att hålla kvar "stagflationsnarrativet" en tid, men inflationen kommer troligen inte att bli ihållande.
"Även om varupriserna troligen kommer att stiga noterbart ser tjänstesektorn motsatt tryck, med fallande turism och fritids- och nöjeskonsumtion som resulterar i vissa substantiella prisfall i flygresor och hotell", enligt ING Economics.
Sjunkande tjänsteinflation, i kombination med att tullinfluenserna på varupriserna avtar nästa år gör att ING Economics kommer att bli allt mer övertygande om att inflationen kommer att sjunka till målet i slutet av 2026.
"Det bör öppna dörren för meningsfulla räntesänkningar under andra halvåret, 100 punkter är vårt bascase, och riskerna väger över för en mer aggressiv respons på varje ekonomisk svaghet", skriver ekonomerna.
Enligt CME Groups "FedWatch-tool" prisar terminsmarknaden i skrivande stund in drygt 98 procents sannolikhet för oförändrad ränta på onsdag, 65,9 procent sannolikhet för oförändrad ränta även i juni, men en räntesänkning med 25 punkter är inprisad i juli.