STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas åldrande befolkning hotar Pekings långsiktiga mål om att öka den inhemska konsumtionen och dämpa den växande skuldsättningen, vilket innebär en allvarlig utmaning mot de långsiktiga tillväxtutsikterna.
Det konstaterar bedömare för Reuters.
Kina upplevde en viss uppgång i födelsetalen när ettbarnspolicyn ändrades men har ändå sett sjunkande födelsetal de senaste åtta åren.
Låga födelsetal och pandemin har resulterat i två år i rad med sjunkande befolkning, vilket blixtbelyser Kinas demografiska nedgång. Stora delar av befolkningen på 1,4 miljarder kommer att lämna arbetskraften och åldras i en tid efter den främsta konsumtionsåldern, vilket stärker obalanserna som de policyansvariga har att hantera.
Hushållens konsumtion som andel av BNP är redan en av de lägsta i världen, medan många provinser, som har ansvar för pensioner och åldringsvård, har stor skuldsättning som en konsekvens av decennier av kreditdriven investeringstillväxt.
"Kinas åldersstruktur kommer att dra ned den ekonomiska tillväxten", sade Xiujian Peng på Centre of Policy Studies.
De kommande tio åren väntas 300 miljoner människor i åldern 50 till 60 år lämna arbetskraften, och pensionssystemet riskerar att få slut på pengarna runt 2035 enligt en analys från Chinese Academy of Sciences. Kina har en av världens lägsta åldersgränser för pension.
Tidigare har pensionärer förlitat sig till barnens finansiering för sin ålderdom, men urbaniseringen har gjort att allt fler måste ta hjälp av det offentliga. Kvoten av arbetare som ska försörja varje pensionär väntas sjunka från cirka 5 år 2020 till 2,4 år 2035 och 1,6 personer år 2050.
"Vid den tidpunkten kommer Kinas pensionskris att utvecklas till en humanitär katastrof" sade Yi Fuxian, demograf vid University of Wisconsin.
Samma kvot för Japan väntas sjunka från 2 under 2022 till 1,3 under 2070, men Japan var redan en höginkomstekonomi innan befolkningen började åldras.
En minskande andel i den mest konsumerande åldern bådar också illa för fastighetssektorn, som stod för en betydande del av ekonomin innan bubblan sprack. Erfarenheten från Japan visar att när andelen av befolkningen i arbetsför ålder minskar så dämpas även efterfrågan på bostäder, noterar bedömarna.