LÖNEAVTAL: KOMMANDE LÖNERÖRELSE VÄNTAS EJ BLI SÄRSKILT STÖKIG
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den kommande avtalsrörelsen väntas, i nuläget, inte bli speciellt stökig, även om utgångsläget skiljer sig åt i olika sektorer. En knäckfråga väntas bli den om arbetstidsförkortning.
Det framkom vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen anordnat av Industriarbetsgivarna med rubriken "Vilka blir knäckfrågorna i Avtal25?". Förberedelserna för industrins avtalsförhandlingar inleds nu och ska vara avslutade den 31 mars nästa år.
"Jag är ändå ganska positiv... Nu kan vi se att inflationen är nere på en låg nivå och nu kommer också räntorna att sjunka", sade Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör, och tillade att hon tycker att de fackliga organisationerna var "modiga" i den förra avtalsrörelsen då lönerna förhandlades i ett mycket osäkert läge med mycket hög inflation.
Konfliktrisken ser dock olika ut i olika sektorer, enligt Wennemo. Hon noterade att många LO-medlemmar inte har möjlighet att arbeta hemifrån, vilket många andra grupper på arbetsmarknaden kan göra.
Samtidigt konstaterade hon att arbetstidsförkortning kostar "lite dubbelt för arbetsgivaren" och "det här är en fråga som kan bli lite stökig".
Och arbetsgivarsidan är negativ. Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna, framhöll att arbetstidsförkortning skulle addera till arbetskraftsbrist och också leda till ökad kompetensbrist.
Magnus Ohlsson, vd på Heidelberg Material, sade att "vi behöver öka produktiviteten och arbetstidsförkortning vore olyckligt för industrin".
Enligt Tomas With, vice ordförande på IF Metall, är inställningen för hans förbund att arbetstidsfrågan är en avtalsfråga, de vill absolut inte se någon lagstiftning.
"Våra medlemmar jobbar ofta skift och slits ner mer och arbetstiden har förkortats i olika steg", tillade han.
Magnus Ohlsson, på Heidelberg Materials, konstaterade vidare att byggmaterialindustrin är inne i en rejäl konjunktursvacka just nu och återhämtningstakten är inte lika snabb som den brukar vara.
"Det här kommer att vara en utmaning för oss", sade han, och pekade bland annat på problem med elpriserna och ökad konkurrens. Det viktiga framåt är att återgå till en normal situation.
Henrik Sjölund, vd på Holmen, noterade att fjolårets lageravveckling nu har vänt och att höga statsstöd i andra länder, som Tyskland, för att rädda industrin gör läget svårt att bedöma.
"Det går inte att sticka under stol med att kronan gör att det går lite bättre än det annars skulle gjort…Vi är dopade", sade Henrik Sjölund. Han tog också upp att Sverige har en tendens att "överimplementera" olika EU-regler och att det vore bra för Sverige att införa euron.
Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, betonade att "för höga" löneökningar inte kan kompenseras av en svagare växelkurs.
Hon sade att arbetskraftskostnaderna i Sverige är relativt höga jämfört med övriga Europa, men att den svaga kronan har inneburit att kostnaderna har kunnat hållas nere.
"Vi går in i det här med att vi har ganska höga arbetskraftskostnader och vi har en ganska låg produktivitet", sade hon och tillade att det är mer långsiktiga strukturella saker som kan höja produktiviteten.
"Vi, liksom andra, ser att vi har en lågkonjunktur nu, men den är inte speciellt djup", framhöll Kerstin Hallsten.
En annan utmaning är att ekonomin i Europa spretar, tillade hon, med en stor bredd mellan olika sektorer.
Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen, sade att det finns en styrka i strukturen på Industriavtalet och det i sig är viktigt när stora värden står på spel.
"Arbetstidsfrågorna har alltid varit jätteviktiga för våra medlemmar", konstaterade han.
Tomas With, vice ordförande på IF Metall, betonade å sin sida att medlemmarna i den kommande avtalsrörelsen väntar sig "en leverans" i det läge vi befinner oss nu, efter att ha varit relativt återhållsamma i den förra avtalsrörelsen.
Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna, sade å sin sida att de på ett långsiktigt och stabilt sätt vill stärka den konkurrensutsatta industrins konkurrenskraft.
Enligt honom är det viktigaste inför den kommande avtalsrörelsen att "se till helheten, håll alla frågor i huvudet, fokusera inte på en enskild sak, och kom ihåg den här valutan kommer vi inte ha för evigt".